Üniversitelerde taciz artıyor

Kadın Haberleri —

HABİBE EREN / JINNEWS/ANKARA

Her alanda artış gösteren cinsel taciz ve cinsiyetçilik üniversitelerde de yükselişe geçti. Her geçen gün bir üniversitenin, dekanı, öğretim görevlisi, güvenlik amiri ya da üniversitenin idari personelinden öğrencilere yönelik taciz haberleri geliyor. Geçen sene Ankara Üniversitesi (AÜ) Veterinerlik Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan Hasan Bilgili’nin bir kadını tecavüze maruz bıraktığı, ardından üniversitede çok sayıda kadına taciz ettiği ama bir yaptırım uygulanmadığı açığa çıkmıştı. Gazi Üniversitesi (GÜ) Fen Fakültesi Dekanı’nın cinsiyetçi söylemleri ve kadınlara yönelik tacizi online eğitim kapsamında gerçekleştirilen video konferansta kameralara yansımıştı. Özellikle gericiliğin, ataerkilliğin ve tacizin arttığı üniversitelerde kadın öğrenciler cinsel taciz birimlerinin işletilmediğini belirterek tacizcilerin korunduğuna dikkat çekiyor.

 

Flört şiddeti yaygın

AÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi Nisan Çıra, üniversite içerisinde akademik, idari personel ve öğrenciler arasında erkek şiddetinin çeşitli biçimlerinin oldukça yaygın olduğunu belirterek, “Bu durum doğrudan fiziksel şiddet veya tecavüz şeklinde daha az oranla yaşansa da çok yaygın bir şekilde psikolojik şiddet, flört şiddeti ve tacizlerin yaşandığını duyuyoruz” dedi. Çıra, şikayetlerin işleme konulmaması nedeniyle mağdurun ‘bu iş çözülmeyecek, üstelik sistematik baskıya maruz kalacağım’ korkusu yaşadığını söyledi.

Birimi var ama yaptırım yok

 Üniversitede Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırıya Karşı Destek Birimi kurulduğunu aktaran Nisan, öğrencilerin, tacizcilerin yaptırıma tabi tutulmaması nedeniyle şikayette bulanamadığını belirtti. Özellikle taciz failinin akademide ‘saygın’ bir kişi olmasının şikayette bulunmayı daha da zorlaştırdığını belirten Nisan, “Hasan Bilgili örneğinde gördüğümüz gibi üniversitelerin gerici kadroları tarafından korunabiliyor” dedi.

 

Tacizci akademisyenler korunuyor

 Geçtiğimiz günlerde GÜ Fen Fakültesi Dekanı’nın kadın öğrencilere yönelik tacizini hatırlatan Nisan, “Belli ki okul içerisindeki bir takım kişilerin öğrencilere açtırtıp tweet attırdığı ‘GaziFenDekanıYanındayız’ tagı ile tacizci akademisyen korunmaya çalışıldı. Birtakım kişiler/gruplar erkeğin ‘özür dilediğini’ ‘pişmanlığını dile getirdiğini’ söyleyerek adeta taciz için kişileri ödüllendiriyor ve mağdurun da iradesini etkileyerek sürecin baltalanmasına sebep oluyorlar” diye konuştu.

 

Birbirimizin yurduyuz

 Çukurova Üniversitesi’nden (ÇÜ) Gülşah Şahin ise üniversitelerde yükselen cinsiyetçiliğin bir nedeninin de toplumsal cinsiyet eşitliğinin müfredata alınmaması olduğunu ve bütün derslerde eril dil kullanıldığını söyledi. Gülşah, kadınların birlikte mücadelesine dikkat çekerek, “Kadınlar örgütlü de olsa örgütsüz de olsa bu söylemlere karşı çıkabiliyor. Bu süreç birbirimizin çok yakınında olduğumuz bir süreç. Birbirimizin tam anlamıyla yurdu olmaya çalışıyoruz. Erkek şiddetine tacize karşı ‘Yaşamak istiyoruz’ şiarıyla yan yana geliyoruz” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.