Uyuşturucu yaşı 12’ye indi

Dosya Haberleri —

Uyuşturucu

Uyuşturucu

  • Gençlere, “Fuhuş ve uyuşturucu üzerine konuşalım” diyorum. İlk olarak M. yanıtlıyor: "Mahallelerde yurtsever örgütlenme gerilediğinde bu gibi çeteler görünürleşmeye başlıyor. Mahallelere sızıp köşe başlarında dağıtıyorlar. Birçok kez buna da şahitlik ettik. Zaten satıcıların hedef kitlesi yurtsever genç ve çocuklar. Tedarikçiler Van dışından geliyor, torbacı diye bilinen dağıtıcılar ise halktan herhangi biri olabiliyor.
  • HDP Wan Milletvekili Seza Temelli: "Kürt gençlerine yönelik neredeyse polis gözetiminde uyuşturucu trafiği düzenleniyor ve toleranslı, korunaklı bir alan yaratılıyor. Hem kullanımı yaygınlaştırılıyor hem de kullanıcılar eliyle 'torbacılığın’ bir iş haline getirilmesi sağlanıyor. Buna karşı ailelerle beraber yeni bir toplumsal örgütlülük ve mücadele yürütüyoruz."

 

Gençlere, “Biraz da fuhuş ve uyuşturucu üzerine konuşalım” diyorum. İlk olarak M. yanıtlıyor. “Biz gençlik adına mahalle çalışmaları yürütürken aileler yaşadıklarını bize ağlayarak anlatıyor. Çocuklarını o beladan kurtarmamızı istiyorlar. Çocuklarının yüzüne bile hasret kalan aileler var. Gençler hem fiziki hem de zihinsel olarak tam anlamıyla eriyor. Uyuşturucu öyle bir hale gelmiş ki artık gündüz vakti şehrin en kalabalık caddesinde bile çekinmeden alışverişi yapılabiliyor, kullanılabiliyor. Bir keresinde biriyle konuşma fırsatımız olmuştu. Metamfetamin kullanırken gördük ve derneğe çekip konuştuk. Kimin sattığını sorduğumuzda ‘Siz de en az benim kadar biliyorsunuz kim olduklarını. Kürt’ün düşmanı kimse bunu satanlar da onlar’ dedi bize. 12 yaşında metamfetamin kullananı bile gördüm. Daha küçük yaşlarda kullanan olduğunu da biliyoruz ancak yalan olmasın. Ben 12’den küçük görmedim henüz.”

Peki gençlerle ilk irtibatı nasıl kuruyorlar? Gençler ve çocuklarla hangi yolları kullanarak ilişkilenmeye başlıyorlar?

“Mahallelerde yurtsever örgütlenme gerilediğinde bu gibi çeteler görünürleşmeye başlıyor. Mahallelere sızıp köşe başlarında dağıtıyorlar. Birçok kez buna da şahitlik ettik. Zaten satıcıların hedef kitlesi yurtsever genç ve çocuklar. Tedarikçiler Van dışından geliyor, torbacı diye bilinen dağıtıcılar ise halktan herhangi biri olabiliyor.”

Görüştüğün bağımlılar vardır. Uyuşturucunun bedenlerindeki etkileri de gözlemlemişsindir. Biraz bunu anlatır mısın?

“Bağımlılardan biriyle görüşmüştük. Yüzü öyle bir hale gelmişti ki yüzünde yemyeşil damarları görünüyordu. Üflesen düşecek kadar zayıftı. Görünen bütün dişleri çürümüştü. Boynunda ve yüzünde yaralar vardı. Ayakta bile duramıyordu. Elini kaldırsan elinde kalacak gibiydi. Zaten her gün bu sebepten ölen gençlerin haberlerini okuyoruz.”

S. araya giriyor: “17-18 yaşlarında çocuklardan oluşan üç kişilik bir arkadaş grubu çarşıdaki bir otelde oda kiralayıp madde kullanıyorlar. Ondan sonra iki çocuk ölü bulunuyor. Sonradan öğrenildi ki çocuk metamfetamin kullanımından ölmüş. Üstelik o maddeyi ilk defa kullanıyormuş. Muhtemelen ilk defa kullandıkları için kullanacakları dozun miktarını bilmeyip aşırı doz yüklenmişler. [5 Ocak 2022]

Ben “Daha çok şehrin hangi mahallelerinde yaşanıyor bunlar?” diye sorarken yanımıza hak odaklı bir sivil toplum kuruluşunda çalışan başka bir genç geliyor. Tanışma faslını geçtikten sonra S. sohbetimizin konusunu anlatıyor ona da. Sorumu onun için de tekrarlıyorum. Yeni gelen genç yanıtlıyor. “Bu işin zaten çeteler eliyle yapıldığını biliyoruz. Çete dediğimizde devleti hatırlamamız gerekiyor. Devlet hangi mahalleye girecekse bunun üzerine detaylıca düşünüyor. Sokak sokak tespit ediyor girilecek yerleri. Çoğunlukla Akköprü ( yüzde 90 yurtsever), Xaçort, Hisar, Şehit Fırat gibi çoğunlukla yurtseverlerin yaşadığı mahallelere giriyor.”

Şu an gördüğümüz bir satıcıyı polise bildirirsek süreç nasıl işler?

“Öyle bir şey yok. Devletin böyle bir uygulaması yok diyebiliriz. En iyi ihtimalle gelir, satıcıyı alır, götürürler. İfadesini bile almadan on dakika içerisinde bırakırlar. Belki karakola bile götürmüyorlardır. Yani bu sadece gençlerin düşkünlüğünden kaynaklı değil. Temeli olan, hazırlanmış bir politika. Sahada görüştüğümüz bağımlılar devletin bizzat işin içinde olduğunu söylüyorlar. İsim bile veriyorlar. Uyuşturucuyla mücadele konusunda devlet kurumları o kadar pasif ki kimi aileler kendi imkanlarıyla çocuklarının bağlantılarının peşine düşüyor ve bütün bağlantılar gidip gelip poliste birleşiyor. Aileler bize geldiklerinde polislerin isimlerini veriyorlar.”

Polisler kadınlara nasıl ulaşıyor?

“Burada farklı bir şey gördük. Gever, Van ve Bazîd’de ‘bebek yüzlü’ diye ifade ettikleri astsubay ve polisleri yurtsever mahallelerde görevlendiriyorlar. Çalıştığımız kurumda kimi kadın arkadaşların beyanlarına göre kontrol noktalarından geçerken kimliklerini alan polis veya askerler dijital medya hesaplarından kendilerini ekliyor. Genç kadınlarla en çok bu yolla iletişime geçiyorlar. Aynı şey hapishane görüşlerinde de yapılıyor. Yurtsever ailelerdeki genç kadınlar hapishane görüşüne gittiğinde kimliğini gösteriyor, görüş bittikten sonra dijital medya hesaplarına birçok arkadaşlık isteği ve mesajlar geliyor. Yani bir kadını görüp beğenebilir, onunla iletişime geçmek isteyebilirsiniz, bunda bir sorun yok. Fakat bizim karşılaştığımız örneklerde kadınların isimleri bile yurtsever bir aileden olduklarını belli ediyor. Örneğin bu istekler daha çok Beritan, Jiyan, Raperin gibi yurtsever saiklerle konduğu belli isimleri olan kadınlara geliyor. Anlattığım örnekler zaten birçok hak odaklı kurumların kayıtlarında raporlanmış olarak duruyor. Bütün bunları kendi gözlerimizle de gördük. Bunlardan bu kadar rahat ve emin konuşmamın bir sebebi var. Çünkü bunlar çok yaygın ve herkes biliyor. Mülteci kadınları da benzer şekilde fuhuş için kullanıyorlar. Mülteci kadınları yaşadıklarını birine anlatırsa sınırdışı edileceğini söyleyerek tehdit edip susturabiliyorlar.”

Kale mahallesi

Saat iyice geç olduktan sonra gençlerden müsaade isteyip S.’yle birlikte geceyi geçireceğimiz Kale mahallesindeki yurtsever ailenin evine doğru yola koyuluyoruz. Kale mahallesi, çoğunlukla türlü sebeplerden köylerini terk etmiş veya yaylaları yasaklandığı için şehre yerleşmiş yurttaşların yaşadığı bir mahalle. Evlerin neredeyse tamamı müstakil. Birçok yerde çoktan yok olan komşuluk ve sosyal dayanışma burada hala varlığını koruyor. S. yol boyunca Van’daki imar politikaları ve siteleşmeden bahsediyor. “Her yerde çok hızlı gelişen bir siteleşme var. Siteler henüz Kale mahallesine giremedi ama çok sürmez, buraya da dadanırlar.” Dolmuşa bindikten sonra da siteleşmeye dair kaygılarını anlatıyor. Bu kaygılar bilindik ve haklı: “İnsan ilişkilerinin bozulması, toplumsallığın ortadan kalkması, sosyal dayanışmanın yok olması vb.”

Nihayet eve vardık. Evinde kalacağımız aileyle uzun bir sohbet ettikten sonra geç saatte herkes yatağına çekiliyor. Yarın, gençlik çalışmalarında aktif çalışan C.’yle görüşüp bir de ondan dinleyeceğiz Wan’ı.

***

Topyekûn mücadele etmeliyiz

Artan uyuşturucu bağımlılığı ve fuhuşun özellikle Kuzey Kurdistan’da olmak üzere tüm Türkiye’de ciddi bir sorun olduğunu belirten HDP Van Milletvekili Seza Temelli, bunun devletin geldiği çürüme ve çöküşün fotoğrafı olduğunu söyledi. Temelli, bu konuda “İçişleri Bakanı’nın adının karıştığı bir vakalar silsilesi içerisinde uyuşturucunun yaygınlaşması doğaldır. Ancak uyuşturucunun Kürtlere dönük yaygınlaştırılmasının yatan şey elde edilen kazançlardan çok, politik bir enstrüman olarak kullanıldığını gösteriyor. Kürt gençlerine yönelik neredeyse polis gözetiminde uyuşturucu trafiği düzenleniyor ve toleranslı, korunaklı bir alan yaratılıyor. Hem kullanımı yaygınlaştırılıyor hem de kullanıcılar eliyle ‘’torbacılığın’’ bir iş haline getirilmesi sağlanıyor. Buna karşı bütün örgütlü gücümüzle yoğun bir çaba içeresindeyiz. Bu anlamda ailelerle beraber yeni bir toplumsal örgütlülük ve mücadele yürütüyoruz. Ancak şunu da biliyoruz ki bu iktidardan kurtulmadan uyuşturucu belasından gerçek anlamda kurtulmak zor. Çünkü bu iktidar uyuşturucu trafiğini neredeyse düzenliyor. Sadece son bir yılda var olan gelişmelere bakarsanız nerdeyse artık birbirlerini vuracak hale gelmişler. Eskiden mafya kendi içinde savaşırken şimdilerde ise devletin birimleri kendi içinde adeta mafyavari bir biçimde savaşıyor. O yüzden uyuşturucu sorununun nihayete ermesi ya da bununla başarılı bir mücadelenin gerçekleşebilmesi için kentlerimizi önce bu iktidardan ve bu iktidarın artık torbacısı olmuş bütün yapılardan kurtarmamız gerekir” dedi.

Kirli ilişkiler ağı kentlerimizi kuşatıyor

Yaygınlaşan fuhuşa ilişkin de “Özelikle eğlence sektörü üzerinden bir toplumsal çürüme teşvik ediliyor. Eğlence mekanları uyuşturucuyla beraber fuhuş için gerekli ortamı yaratıyor bütün bunları bir arada düşündüğümüz de uyuşturucu ve fuhuşun bir arada hareket ettiğini görüyoruz. Çünkü zaten fuhuşa dahil ettikleri genç kadınları uyuşturucuya da alıştırıyorlar. Bunun üzerinden de bir pazar geliştirmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla her yönüyle çok kirli ilişkiler ağı kentlerimizi, mahallerimizi kuşatıyor. Bununla topyekûn mücadele etmeliyiz. Gençlik meclisimizin bununla ilgili çalışmaları da var. Bu konu bizim toplumsal alandaki en önemli gündem maddelerimizden biri” diyen Temelli, ülke genelinde fuhuş yaşının 13-14’lere düştüğünü ve bunun bütün toplumun acil olarak hassasiyet geliştirmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı.

Odak bilinçli ailelerin çocukları

DBP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı İdris Polat da tıpkı Temelli gibi fuhuş ve uyuşturucunun politik bir argüman olarak kullanıldığını savunup “Eğer bir ülkede bakanların, milletvekillerinin, yöneticilerin uyuşturucu tacirleriyle fotoğraflarının çıkabilmesi sorunun kaynağını anlamamız için yeter” dedi. Polat’ın bu konudaki sözleri şöyle: “Bu özellikle Kurdistan’da yürütülen bir özel savaştır. Odak bilinçli, örgütlü, kendini bilen, kendini savunabilecek kapasitesi olan insanları önce çocuklarından vurup önce aileleri, sonra da bütün toplumu yok etmek üzerinedir. Kendi hakkını talep eden bir halk istenmediği için çocuklarımızdan vuruyorlar bizi. Savaşla, katliam ve soykırımlarla yok edemedikleri bir halkı bu şekilde bitirebileceklerini düşünüyorlar. Bu da onların en büyük yanılgısıdır. Bu halk bilinçli. Yıllardır buna karşı çalışmalar yürütüyoruz. Aileler parti ve kurumlarına gelip destek istiyorlar. Biz de tıbbi destekten adli ve maddi konularda desteğe kadar elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.”

* * *

Fuhuş için kullanılan binalar var

Gençlerin anlattıklarından fuhuş mekanlarına dair bazı notlar:

* Fuhuş ve uyuşturucu işi yapanların mesken edindiği mekanlar çoğunlukla Wan AVM’deki kafeler, 2 Nisan caddesindeki kafeler, Sanat Sokağı ve çevresi.

* Fuhuş için dışarıdan getirilen kadınlar da var.

* Masaj salonları, fuhuşun en yoğun olduğu yerler olarak beliriyor. Birkaç sene öncesine kadar kimsenin ne işe yaradığını bile bilmediği masaj salonlarının sayısı artık birçok iş kolundakiyle yarışabilecek oranda.

* Fuhuş için kullanılan binalar mevcut. Bu binalardaki 1+1 daireler günlük olarak kiralanıyor.

* Fuhuş mekanlarının işletmesini çoğunlukla galericiler, paravan dernek yetkilileri, aşiret büyükleri ve polisler yaparken aracılığı da daha çok servis şoförleri ve uyuşturucu satıcıları yapıyor.

Yarın: İş ilanı için arayanları fuhuşa zorluyorlar

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.