Van bin 669 gündür yasak

  • Van’da eylem ve etkinlik yasağı bin 669 güne ulaştı. ÖHD Van Şube Eşbaşkanı Ebru Demirtepe, uzatılan yasak kararlarıyla kentte “kalıcı OHAL” ilan edildiğini söyledi.

Van Valiliği’nin 15 Temmuz 2016’daki devlet içi çatışmanın  ardından ilan edilen Olağanüstü Hal’i (OHAL) gerekçe göstererek, 21 Kasım 2016’da ilan ettiği her türlü eylem ve etkinlik yasağı kesintisiz sürdürülüyor. İlan edilen OHAL, 18 Temmuz 2018’de kaldırılmasına rağmen düzenli olarak her 15 günde veya ayda bir alınan kararlarla kentteki eylem ve etkinlik yasağı bin 669 gününe ulaşmış durumda. Kentte ilk yasaktan bu yana 3 vali değişse de yasaklar olduğu gibi sürdü.

Geride kalan 1669 günde sokağa çıkanlar polis engeli ya da saldırısıyla karşılaştı. Bu yandan iktidar muhalifleri kesimlerin önlerine çıkarılan yasak kararı ile sokağa çıkması engellenirken, diğer tarafta MİT ve Emniyet marifetiyle organize edilen b ir grup, her hafta kentin en işlek noktalarında toplanıp polis kontrolünde HDP Van İl Örgütü’ne kadar yürüyor. Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali tarafından AKP’lilerin kentin en işlek noktalarında stant kurması ve broşür dağıtmasına, yine en işlek cadde kenarındaki alanda kongrelerini yapmasına ses çıkarılmazken, dışarıda yapmak istedikleri en küçük bir etkinlik için bile HDP’lilerin önüne yasak kararı konuluyor. Kentteki sivil toplum örgütlerinin Cumhurbaşkanı tarafından feshedilen İstanbul Sözleşmesi, cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemi ile insan hak ihlallerine ilişkin sokakta yapmak istedikleri açıklamalara da izin verilmiyor.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şube Eşbaşkanı Ebru Demirtepe, kentte 1669 gündür süren yasağa dair MA’dan Cemil Uğur’a konuştu.

Kalıcı OHAL sistemi

Valilik tarafından Kasım 2016’dan bu yana sürdürülen yasak için “keyfi” diyen Demirtepe, şunları söyledi: “Eylem ve etkinlik yasakları, hem ifade hem toplanma hem de örgütlenme özgürlüğünü ihlal ediyor. Bu yasaklar, hukuki, ölçülü ve kamu düzenine ilişkin değil, çünkü eylem ve etkinlik yasaklarının dayandığı kanun maddeleri açıktır. İl İdaresi Kanunu ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşüne Muhalefet Kanunu gereği belli bir toplantıyı ancak belli bir yerde ve belli bir süreyle yasaklama yetkisi verilmiştir. Şu anda bu sınır aşıldı. 15 günde bir getirilen yasaklarla Van’da kalıcı bir OHAL sistemi yürütülüyor. Topyekun olarak toplanma ve gösteri yapma özgürlüğü ortadan kaldırılmış durumda. Bu durum hukuki değildir.”

İktidar partisi için farklı

Anayasada garanti altına alınan ‘gösteri ve yürüyüş hakkı’nın hukuka aykırı bir şekilde engellendiğini vurgulayan Demirtepe, iktidar partisinin taraftarı olan kişilerin eylem ve etkinliklerinin ise serbest olduğunu söyledi. Aynı sokakta muhaliflerin kendi hak taleplerine ilişkin başvurularının reddedildiğini ifade eden Demirtepe, “Bu kişilerin basın açıklamaları olumsuz bir şekilde cevaplanıyor ve hiçbir şekilde izin verilmiyor. Çoğu zaman ölçütlük ilkesini aşan bir şekilde gösterilere müdahaleler yapılıyor. Bu gösterileri yapan kişiler tarafından birçok yargılama yapılmakta ve cezalar verilmektedir. Bu durum kesinlikle keyfidir. Taraflı bir uygulama söz konusudur” diye konuştu.

Yasaklardan vazgeçilmeli

İktidarın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nda özgürlüklerin daha da genişletilmesini amaçladığını fakat pratikte durumun tam tersi olduğunu söyleyen Demirtepe, örgütlenme özgürlüğünün gittikçe daha geriye gittiğini ve tersine yasalar çıkarıldığını belirtti. İktidarın ifade ve düşünce özgürlüğü konusunda yaptığı açıklamalarda samimi olmadığını kaydeden Demirtepe, başta Van olmak üzere ülkedeki eylem ve etkinlik yasaklarının kaldırılması halinde ancak inandırıcı olunabileceğini söyledi.

Yasakları tanımıyoruz

Bunu yapmayacaklarını iyi bildiklerini dile getiren Demirtepe, şunları ekledi: ”Bugün toplantı yapma özgürlüğümüz keyfi bir şekilde OHAL süreci yürütülerek ihlal ediliyor. Bu, kanuna aykırı bir yasaklama kararıdır. Bu yasakları tanımıyoruz. Bu nedenle  protesto haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz.”  VAN

 

 

Bitlis’te 15 günlük yasak

Bitlis Valiliği, kentte 15 gün süreyle eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyurdu. Yasak kararı, 30 Haziran’a kadar devam edecek. Yasak şöyle gerekçelendirildi: ”Cumhuriyetin temel nitelikleri, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, meydana gelebilecek olası provokasyonların ve yaşanması muhtemel toplumsal olayların önlenmesi.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.