Van Gölü tehlike altında

Toplum/Yaşam Haberleri —

WAN GOLU

WAN GOLU

  • Van’da hiç görmediğimiz şeyler görmeye başladık. Sel baskınları görmeye başladık. Sellerden kaynaklı hayvancılar ve köylerde tarım yapan çiftçiler olumsuz etkilendiler. Yeterince kar yağmadığı için su depoları dolmuyor.

Serhat bölgesindeki kentler, araştırmalara göre enerji, maden ve yapılaşma politikalarının su kaynaklarına verdiği zararlar nedeniyle kuraklık krizi ile karşı karşıya.

Özellikle Serhat bölgesinde yer alan Van ve diğer kentlerinde büyük su sorunları yaşanıyor. Van Gölü ile birlikte kentte yer alan iki barajdaki su seviyesi düştü. 

EPİAŞ Şeffalık Platformu’nun 22 Şubat tarihli raporunda Van’daki Sarımehmet Barajı’nın aktif doluluk oranı yüzde 2,5 olurken, Zernek Barajı’nın doluluk oranının ise yüzde 44,8 olduğu bilgisi yer aldı.

Yine Van’ın Çatak ilçesinde yer alan Sortkin Çayı’na kurulan Hidroelektrik Santrali (HES) ile Muradiye ilçesinde kurulan Ayrancılar HES nedeniyle bu bölgedeki derelerin su seviyesinin düştüğü gözlemlendi. Bu durum ise balık ölümlerine neden oldu.

 

5 yıldır su krizi var

Mezopotamya Ajansı'ndan Dindar Karataş ile Müjdat Can'ın görüştüğü HDP Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Menekşe Kızıldere, su krizinde en büyük zararı Van Gölü’nün göreceğini söyledi. 

İklim krizi ile birlikte Van ve Kürdistan’da yaşanan aşırı hava olaylarının kalıcı olduklarını gözlemlediklerini belirten Kızıldere, yaklaşık 5 yıldır ciddi bir su krizinin olduğunu vurguladı.

Kızıldere, “Aşırı kar yağışı, aşırı rüzgarlar, kuraklık sorunu… Bu sorunların artık 5 seneyi geçti. Bir yöredeki iklim rejiminin beş senedir değişmiş olması demek, iklim krizine işaret demektir.

Van’da hiç görmediğimiz şeyler görmeye başladık. Sel baskınları görmeye başladık. Sellerden kaynaklı hayvancılar ve köylerde tarım yapan çiftçiler olumsuz etkilendiler. Yeterince kar yağmadığı için su depoları dolmuyor. Nehirlerin üzerine de gereksiz Hidroelektrik Santralleri yapılıyor. Şuan Zilan’da yapımına devam ediliyor. Muradiye, Çatak ve diğer ilçelerde olduğu gibi yöre halkının rızası olmadan bu HES’ler yapılıyor. Oradaki su varlıklarına da zarar veriliyor” diye konuştu.

 

Van Gölü tehlike altında

Van Gölü’nün Kürdistan’da bulunan ekolojik koridorların bağlantı noktası olduğunu söyleyen Kızıldere, türlerin, canlı varlıkların ve kuşların uçuş yönlerinin bile buna göre belirlendiğinin altını çizdi.  Kızıldere şöyle konuştu: ''Bu kuraklığın ve su krizinin en büyük zararı Van Gölü’ne olacaktır. Bundan dolayı çok ciddi önlemlerin alınması gerekiyor.  WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.