Verdiğimiz söze layık olacağız

Kazım Ateş

Kazım Ateş

  • Kazım Ateş (60), 33 yıllık tutsaklık ardından Bolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Cezaevi çıkışında çiçeklerle karşılanan Ateş, “Elbette bize düşen halkımıza verdiğimiz söze layık olabilmek. Onun dışında hiçbir şey umurumuzda değil. Mücadele esastır” dedi.  

 

Batman’da 27 Kasım 1980’de tutuklanan Ateş, Diyarbakır 7’nci Kolordu Askeri Mahkemesi’nde yargılanarak, 39 kez idam cezası aldı. O dönem yaşının 17 olmasından kaynaklı cezası 24 yıla düşürülen Ateş, Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde 8 yıl boyunca tek kişilik hücrede kaldı. Ardından işkencelerle anılan Eşkişehir ve Aydın cezaevlerine gönderildi. Turgut Özal’ın Başbakan olduğu dönemde cezası 11 yıla indirilen Ateş, 1991 yılında Aydın Cezaevi’nden tahliye edildi. 

Pardon yanlışlık oldu!

1993’de tekrar tutuklanan Ateş, “örgüt üyeliğinden” 18 yıl hapis cezası aldı, yasal düzenlemeyle 12 yıla düşürüldü. Sırasıyla Bursa, Aydın ve Elbistan cezaevlerinde kalan Ateş, 2004’de tahliye edildi. Ateş bu sefer, “İnfazın yakıldı” denilerek, 2007’de İzmir’de tutuklandı. Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ne götürülen Ateş’e, 2009 yılında savcı, “Kusura bakma yanlışlık oldu” dedi ve Ateş tahliye edildi.  

2 yıl için 8 yıl yattı 

Sason’da 2015 yılında tutuklanan Ateş, “Örgüte yardım ve yataklık etme” iddiasıyla 7 yıl boyunca yargılandı. Yargılama sonucunda 2 yıl 15 gün hapis cezası alan Ateş, Nevşehir ve Bolu cezaevlerine gönderildi. 16 Haziran’da tahliye olması gereken Ateş’in infazı kurula çıkarılmadan, “pişmanlık dayatmasını” kabul etmediği gerekçesiyle yakıldı.

Mücadele esastır

Bolu F Tipi Cezaevi’nden önceki gün tahliye olan Ateş yaptığı konuşmada “Yüreğimin yarısı burada kaldı” diyerek ekledi: “Bize düşen görev, yoldaşlarımızın mücadelesine kararlılık ve azimle sarılabilmek. Gerçekten özgürlüğe, kurtuluşa kadar da bu yürüyüşü inançla kararlılıkla gerçekleştirebilmek. Elbette bize düşen halkımıza verdiğimiz söze laik olabilmek. Onun dışında hiçbir şey umurumuzda değil. Mücadele esastır.”  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.