Wuppertal DKTM’de Kürtçe ve Almanca kurs

Kültür/Sanat Haberleri —

KURTCE DERS

KURTCE DERS

  • Wuppertal DKTM Dış İlişkiler Komisyonu, hem ana dilini bilmeyen hem de Almanca öğrenme sorunu yaşayanlara katkı için dernek bünyesinde online kurslar organize ediyor.

VEYSİ IŞIK/WUPPERTAL

 

Almanya’nın Wuppertal kentinde Demokratik Kürt Kültür Merkezi hem Kürtçe hem de Almanca kurs veriyor. Online olarak gerçekleştirilen kurs, belediye tarafından da destekleniyor.

Wuppertal DKTM Dış İlişkiler Komisyonu, hem ana dilini bilmeyen hem de Almanca öğrenme sorunu yaşayanlara katkı için dernek bünyesinde online kurslar organize ediyor. Wuppertal belediyesinin entegrasyon bölümüne sunulan ve kabul edilen proje kapsamında verilen kurslar 28 Mart’tan itibaren devam ediyor.

Wuppertal DKTM Eşbaşkanı ve Almanca dil öğretmeni Medya Rosan, "Birçok insanımız dil konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Yaşadığın ülkenin dilini öğrenemediğin sürece sürekli başkasının desteğine ihtiyaç duyuyorsun. Bu psikolojik olarak insanları yıpratıyor. Bunun için son yıllarda kitlemizden gelişen talep doğrultusunda Almanca ve Kürtçe kurs projesini hazırladık" dedi.

Projeyi belediye ile yürütüyoruz

Dernekte daha öncede Kürtçe ve Almanca kurslar verildiğini söyleyen Rosan, "Ancak şimdiki kursları entegrasyon projesi kapsamında belediyeye sunduk. İnceledikten sonra kabul ettiler. Hazırlanan proje için gerekli mali kaynak da belediye tarafından karşılanıyor" diye aktardı.

Koronadan kaynaklı yüz yüze eğitim verme şanslarının olmadığını belirten Rosan, "Şimdilik online olarak kurs yapıyoruz. Korona tedbirlerinde gevşeme olduğunda yüz yüze eğitime geçmeyi amaçlıyoruz" dedi.

 

2 Kürtçe, 1 Almanca kurs

Proje kapsamında DKTM bünyesinde 1 Almanca, 2 Kürtçe kurs var. Kürtçe kursu yetişkinler ve çocuklar için ayrı planlıyoruz. Şimdilik sadece yetişkinlere yönelik kurslarının olduğunu belirten Rosan, "Mevcut Almanca sınıfımız 15 kişilik gruptan oluşmaktadır. Pazar günleri saat 17:30’da 2 saat online ders yapıyoruz" dedi.

Çocuklar için yakında

"Projenin ikinci aşaması için hazırlıklarımızı yapıyoruz" diyen Rosan, "İhtiyaçlar doğrultusunda farklı dil seviyeleri için  yeni gruplarla yola devam edeceğiz. Kürtçe ve Almanca için dil sorunu olan insanlarımızı bu projelere katılmaya çağırıyoruz" dedi. Rosan, çocuk gurubu için de tatil döneminde bir kurs başlatmayı planladıklarını söyledi.

Proje kapsamında Kürtçe ders veren İlyas İsen, korona salgınından dolayı online eğitime büyük bir talep olduğunu söyledi.

Katılımcıların büyük çoğunluğunun kadın olmasının çok önemli bir detay olduğunu belirten İsen, "Dünyanın her yerinde ana dil kadınlar sayesinde ayakta korunuyor. Katılımcıların ilgisi,  motivasyonu öğrenme aşamasında her iki taraf için de itici bir güce sahip. Bu beni motive ediyor" dedi.

 

Kürtçe okuyup, yazalım

Kürtçe kursa katılan öğrencilerden Rojin, "Sınıfımızda farklı seviyelerde Kürtçe bilenler var. Ben konuşabiliyorum ama yazamıyorum, bazı arkadaşlarımız ise hem konuşma hem de yazma sorunu yaşıyor" dedi. Kursa ilgiden memnun olduğunu söyleyen Rojin, "Sınıfların 10 kişilik gruplardan oluşacağını düşünerek derse başladım. Sınıf mevcudumuz başlangıçta 25 kişiye ulaştı. Sayının artmasından kaynaklı kurs sayısı ikiye yükseltildi" diyerek, herkese "Kürtçe okuma-yazma" çağrısında bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.