Yeniden 'Yeşil Iğdır' zamanı

Yeşil Sol Parti adayı Yılmaz Hun

Yeşil Sol Parti adayı Yılmaz Hun

  •  Tarım arazileri ve meyve bahçelerinden dolayı “Yeşil Iğdır” olarak bilinen, farklı etnik ve inançların yaşadığı, üç ülkeyle sınırı olan Iğdır, AKP-MHP iktidarı sayesinde üretemeyen, ticaret yapamayan, genç nüfusun terk ettiği, havası kirlenen, varlıkları peşkeş çekilen bir kente dönüştü. 
  •  Yeşil Sol Parti, geldiği geleneğe dayanarak, yoğun bir çalışma yürütüyor. Tüm Kurdistan'da devletle yarışan Yeşil Sol Parti, Iğdır özelinde tüm partilerin gizli veya açık ittifakıyla da mücadele ediyor. 1. sıra adayı Yılmaz Hun, Iğdır'ın yeniden 'Yeşil' olacağını belirterek, iki vekili hedeflediklerini söyledi. 

MURAT MANG/HABER MERKEZİ

2018 seçimlerinde AKP, MHP ve İYİ Parti’inin HDP’ye karşı birlik olduğu Iğdır’ın Yeşil Sol Parti 1. sıra adayı Yılmaz Hun iddialı. Kentteki Azerilerin partilerine karşı önyargılarının kırıldığının altını çizen Hun, “Bizim hedefimiz en az 60 bin oy ile 2-0 yapmak. Yeter ki seçmenimizi sandığa götürelim” dedi. 

Iğdır, Kürt, Türk, Azeri, Terekeme gibi farklı halklar ve farklı inançların yüzyıllardır birlikte yaşadığı bir kent. Tarım arazileri ve meyve bahçelerinden dolayı “Yeşil Iğdır” deniliyor, ancak çarpık kentleşme, hızlı betonlaşma ve hava kirliliği nedeniyle tehdit altında. Ermenistan, Nahçıvan ve İran ile sınır komşusu olan Iğdır’da sadece Nahçıvan ile cılız bir ticaret yapılıyor. Tarım ovası olmasına rağmen çiftçi can çekişiyor. Hava kirliliğinde de dünya sıralamasında önde gidiyor. Yogun bir genç nüfusun olduğu kentte, son yıllarda 10 binden fazla Kürt genci kenti terk edip yurt dışına çıktı. 

Kürt’e karşı ittifaktalar

23. dönem seçimlerinin yapıldığı 2007'de Pervin Buldan ile başlayan ve her seçimde bir vekil gönderen Iğdır, 2009 yerel seçimlerinde DTP ile ilk kez yerel yönetimi kazanınca dönemin Başbakanı Cemil Çiçek “Ermenistan sınırına dayandılar” dedi. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2018 seçimlerinde HDP kazanmasın diye AKP-MHP blokunu destekledi. HDP’nin 2018 genel seçimlerinde yüzde 44.0 oy oranıyla 1. parti çıktığı ve bir vekil çıkardığı kentte, ikinci parti yüzde 23,9 ile MHP oldu. AKP de yüzde 20 civarında oy aldı. 2019 seçimlerinde belediye başkanlığını HDP kazandı, ancak siyasi soykırım operasyonuyla belediyeye 2020'de kayyum atandı. 

Yeşil Sol adayı iddialı

Kentin nüfusu 203 bin. 14 Mayıs seçimleri için 134 seçmen sandık başına gidecek. Yeşil Sol Parti Iğdır milletvekili 1. sıra adayı Yılmaz Hun, seçimlerde iddialı. İlçe ilçe, köy köy dolaşarak halkla buluşuyor, büyük ilgi görüyor. “Yeşil Sol Parti’nin adaylık şansı verdiğini duyduğumdan itibaren aldığım sorumluluk yükünü bildiğim için günlerce uyuyamadım” diyen Yılmaz Hun, kentin sorunlarını yakından biliyor ve bunun için mücadele etmeye hazır. 

Hun, kentteki seçim atmosferine ilişkin, “Bizim seçmenimiz dışındaki seçmen AKP, MHP ve İYİ Parti tarafından bölüşülüyor. CHP ve AKP’nin hedefi daha önce bize oy vermeyen seçmenden oy almak. CHP’nin adayı Kürt. AKP adayı bir holding sahibi. Tıpkı partisi gibi seçimi para ile almaya çalışıyor. Parayla oy devşirmeye çalışıyor. Çok ciddi bir sessiz çoğunluk var. Biz bu çocuğunluğu da yanımıza alıp Iğdır’ın sesi olacağız” dedi. 

Geçim kaynaklarını bitirdi

Iğdır halkının başlıca geçim kaynağının tarım, hayvancılık ve sınır ticareti olduğunu, ancak AKP-MHP rejiminin bu alanları bitirdiğini söyleyen Hun, Iğdır’ın sorunlarının kayyum sistemiyle daha da arttığını belirtti. Hun, şöyle devam etti: “Öncelikle kayyumdan kurtulmamız lazım. 5’li çete dediğimiz gruplar yerellerde de oluşmuş. Kayyum, AKP İl Başkanı ve onun etrafındaki grupları besliyor. Halkın arazilerini ellerinden alıp tekrar değerinin 3-5 katı fiyatlarla halka satıyorlar.

Üç sınırda ama ticaret yok

Kent, üç ülke ile sınır olmasına rağmen sınır ticareti yok.  AKP’nin bölgeye yönelik yaptırımları var. Iğdır halkının geçimi hayvancılık, tarım ve sınır ticareti üzerine. Bunları bitirdiler. çevre kirliliği ciddi boyutlarda. İstihdam sorunu had safhada. Iğdır Avrupa’da, dünyada havası kirli olan sayılı şehirler arasında yer alıyor. Yanlış kentleşme sorunu var. Tarım arazilerinin imara açılması durumu var. 

Caferiler ötekileştiriliyor

Iğdır’da yaşayan Caferi mezhebinin AKP rejimi tarafından ötekileştirme sorunu var. Camiler Diyanet'in bütçesinden faydalandırılmıyor. Tüm bu sorunları kayyum sonrası belediyelerle eş güdümlü olarak sivil toplum kuruluşları ile birlikte çözmeye çaba harcıyacağız.” 

Seçmenleri sandığa taşıyacağız

Hayvancılık ve tarım nedeniyle geniş bir alana yayılmış seçmen kitlesi olan Iğdır’da üç ilçe, üç belde ve toplam 161 köy bulunuyor. Birçok seçmenin de metropollerde olduğunu belirten Hun, seçmenlerin sandığa taşınması için şimdiden planlamalarını yaptıklarını söyledi. Hun, “Iğdır tarım ve hayvancılıkla geçindiği için dışarıya göç veren bir şehir. Metropollerdeki ve yaylalardaki seçmenlerimizi sandığa taşımak icin etüt çalışmalarımız var. Her seçimde bu sorunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu. 

Kentten ciddi bir genç nüfus göçü olduğunun da altını çizen Hun, “Son yıllarda bizim tabanımızdan 10 binin üzerinde genç  nüfus siyasi baskılar ve ekonomik nedenlerle Iğdır’ı terk ederek diasporaya gitti. Bu da ayrı bir realite” dedi. 

Azerilerin ön yargıları kırıldı

Iğdır halklarının şu anki öncelikli motivasyonun tek adam rejiminin gitmesi olduğunun altını çizen Yılmaz Hun, Azeri halkından da önemli bir oy alacaklarını belirtti. Önyargıların büyük ölçüde kırıldığına şahit olduklarını söyleyen Hun, “Eskiden Azeri köylerine giremiyorduk; şimdi gidiyoruz, konuşuyoruz, tartışabiliyoruz. Örneğin Melekli’de Azerilere, MHP’nin güçlü olduğu yerlere taziyelere gittik. Bizi çok saygılı karşılıyorlar. Eskiden elimizi dahi tutmuyorlardı. Saraçlı köyü de aynı şekilde. Bize tepki yok. Hatta artık içlerinde bize oy vereceklerini söyleyenler de var” dedi. 

2-0 Yeşil Sol yapacak

Diğer partilerin henüz sahaya tam olarak inmediklerini de söyleyen Yılmaz Hun, bu seçimlerde hedeflerinin 2-0 yapmak olduğunu vurguladı. 2018 seçimlerinde sandığa gitme oranının yüzde 70 olduğunu hatırlatan Hun, şunları ekledi: “Bunu biz seçimde yüzde 80’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bir önceki seçimde AKP, MHP ve İYİ Parti bize karşı birleşmişti. Her ne kadar bu seçimde birleşme durumu yoksa da bir arayış içinde olduklarını görüyoruz. Bizim hedefimiz en az 60 bin oy ile 2-0 yapmaktır. Yeter ki seçmenimizi sandığa götürelim.”

Avrupa’daki Iğdırlılara çağrı

Avrupa’daki Iğdırlılara da sandıklara gitme çağrısında bulunan Hun, şöyle seslendi: “Avrupa’daki çalışmalar bize moral oluyor. Onlardan beklentilerimiz var. Mutlaka oy kullanmaya gitsinler.  Sandığa gitme oranı çok düşük. Her insanı sandığa götürmeliler. Biz bir önceki seçimde Hakkari’de yurt dışı oylarının eksik olması nedeniyle çok az bir farkla bir vekil kaybettik. Biz diyoruz ki bir oy bir vekile sebep olabilir. Hsta tutsakları düşünün; bir oyla özgürlüğüne kavuşturabiliriz. Bizim motivasyonumuz bu şekilde. Avrupa’daki halkimız da böyle yaklaşarak sandığa gitmeli.”

Yılmaz Hun kimdir?

Iğdır’a bağlı Aralık ilçesinin Adetli köyünde 1977'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Iğdır’da bitirdi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu. 16 yıl öğretmenlik yaptı. Van Eğitim Sen’de il başkanlığı, yöneticiliği ve il delege üyeliği  yaptı. KESK delege üyesi olarak da görev aldı. 2017’de KHK ile ihraç edildi. Evli olan Hun, Jîndazîn (8) ve Evînrona'nın (4) babası. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.