Yunanistan sil baştan

Dünya Haberleri —

Aleksis Tsipras ve Kiryakos Mitsotakis

Aleksis Tsipras ve Kiryakos Mitsotakis

  • Yunanistan'da yapılan parlamento seçimlerinde hiçbir partinin mutlak çoğunluğu elde edememesi ve hükümet kurmaya isteksiz oluşu erken seçim kararı ile sonuçlandı. Yunanistan 25 Hazirada erken genel seçimlere gidiyor. 

21 Mayıs'ta Yunanistan’da yeni parlamentonun oluşturulması için zamanında yapılan seçimlerde hiç bir parti tek başına hükümet olmak için yeterli sayıya ulaşamadı. Hiçbir partinin mutlak çoğunluğu elde edememesi ile seçime giren partilerin kualisyon kurmaya isteksiz oluşları erken seçim kararı ile sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Ekaterini Sakelaropulu, parlamentoda grubu olan siyasi partilerin liderleriyle yaptığı görüşme sonrası Sayıştay Başkanı Ioannis Sarmas'ı geçici başbakan olarak atadı. Sarmas da "bunun anayasal bir yükümlülük ve aynı zamanda bir vatandaşlık görevi" olduğunu ifade ederek görevlendirmeyi kabul etti. Yeni bir hükümet kurmayacak olan Sarmas, sadece ülkeyi 25 Haziran'da yapılması planlanan erken seçimlere kadar yönetecek.
Yapılan seçimlerden galibiyetle çıkan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, seçim sonrası kendisine verilen hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı'na iade etmiş, ortaya çıkan parlamentoda hükümet kurma koşullarının bulunmadığını söylemiş ve erken seçime işaret etmişti.

Mitsotakis'in muhazakâr partisi Yeni Demokrasi, 21 Mayıs'taki seçimde oyların yüzde 40,8'ini alarak parlamentoda 146 sandalyeye sahip oldu. Ancak mutlak çoğunluk için gerekli 151 milletvekiline ulaşamayan Mitsotakis, tek başına iktidar olamadı. Seçimlerden ikinci olarak çıkan eski başbakan Aleksis Tsipras'ın lideri olduğu Radikal Sol İttifak (Syriza) da oyların yüzde 20'sini olarak 71 sandalye kazandı. Mitsotakis'in hükümet kurmayı reddetmesinin ardından Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurmakla görevlendirdiği Tsipras da azınlık hükümeti kurmaya yanaşmadığı için bu görevi iade etti.
Yunanistan'da yürürlüğe giren yeni seçim yasasına göre, seçimlerin yenilenmesi durumunda sandıktan birinci çıkan partiye mecliste fazladan 20 ila 50 sandalye daha veriliyor. Dolayısıyla Yeni Demokrasi, erken seçim sonrası fazladan 50 milletvekiline daha sahip olarak tek başına iktidar olmayı hedefliyor.

21 Mayıs'ta ortaya çıkan bu sonuçlar ülkedeki araştırmacılar için sürpriz oldu. Gözlemciler, iktidarında ortalama bir başarı yakalayan Yeni Demokrasi'nin oylarının düşeceğini tahmin ediyordu. 
Yeni Demokrasi'nin, hükümet yanlısı medyanın da yardımıyla, Syriza'nın "kaos" anlamına geldiği iddialarına seçmenlerini inandırdığına düşünen gözlemciler Mitsotakis'in "ya istikrar ya kaos" söylemlerine dikkat çekiyor.
Buna karşılık seçimlerde yüzde 30 hedefleyen Syriza da umduğunu bulamadı. Gözlemciler, seçmenlerin muğlak mesajlar ve belirsizlik yüzünden Syriza'yı cezalandırdığı, bu nedenle 2019 yılındaki seçimlere kıyasya yüzde 12 daha az oy aldığı üzerinde duruyor. Sol ittifakın lideri Tsipras'ın seçmenlerini "ileri güçler koalisyonu" kuracağına ikna edemediğini düşünen siyaset bilimciler, ne sosyal demokrat PASOK'un ne de diğer küçük sol partilerin Syriza ile hareket etmek istemediği kanısında. ATİNA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.