Yüz milyonlarca kadın bedeni üzerinde söz sahibi değil

Kadın Haberleri —

.

.

  • BM Dünya Nüfus Raporuna göre dünyada kız ve kadınların yüzde 45’i kendi bedeni, cinsel yaşamı ve beden sağlığı ile ilgili söz sahibi değil. 

HABER MERKEZİ

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) 2021 Dünya Nüfusunun Durumu raporuna göre, bedensel özerklik eksikliği koronavirüs salgını sırasında işe yaramış olabilir ve rekor sayıda kadın ve kız çocuğu cinsiyete dayalı şiddet ve erken evlilik gibi zararlı uygulamalar riski altına sokmuş olabilir.

UNFPA İcra Direktörü Natalia Kanem,  Çarşamba günü New York’ta bulguları açıklayan bir haber bülteninde, “Kadınların neredeyse yarısının seks yapıp yapmama, doğum kontrolü kullanma veya sağlık hizmeti alma konusunda hala kendi kararlarını verememesi, hepimizi öfkelendirmeli. Bu, ruhun yok edilmesinden başka bir şey değildir ve durması gerekir” dedi.

Yoksul ya da az gelişmiş 57 ülkeyi kapsayan raporda, söz konusu ülkelerdeki kız çocukları ve kadınların sadece yüzde 55’inin sağlık, aile planlaması ve cinsel yaşamlarına ilişkin bağımsız kararlar alabildiklerine işaret ediliyor.

Raporda, yaklaşık 20 ülke veya bölgede, bir erkeğin tecavüz ettiği kadınla evlenmesi durumunda cezai kovuşturmadan kurtulabileceği gibi “tecavüzcüyle evlen” yasaları bulunduğunu, 43 ülkenin ise bu konuyu ele alan bir mevzuatı bulunmadığı da aktarılıyor. 

‘Erkekler müttefik olmalı’

“Bir kadının kendi vücudunu kontrol etme gücü, hayatının diğer alanlarında da ne kadar kontrol sahibi olduğunun göstergesidir” ifadesine yer verilen raporda, sürdürülebilir ilerlemenin ancak cinsiyetler arasındaki yapısal, sosyal ve ekonomik eşitsizliğin ortadan kaldırılması durumunda sağlanabileceğine vurgu yapılıyor.

Raporun yazarları, bu koşulların sağlanabilmesi için de “erkeklerin kadınların kararlarına saygı duyan müttefikler haline getirilmeleri gerektiğine” işaret ediyor.

Cinsiyet eşitliği sağlanmalı

Raporda, bağımsız karar alma özgürlüğünü elde eden kadınların ağırlıklı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmaya yöneldikleri belirtilirken, cinsel yaşamlarını bağımsız belirleyen kadınların oranında ise gerileme olduğuna vurgu yapılıyor.

UNFPA’nın, 2015 yılında belirlediği 17 hedef arasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması da bulunuyor. Örgüt tüm kadınların cinsel ve üreme sağlığına erişmesini ve aile planlamasında söz hakkına sahip olması gerektiğini savunuyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.