Zindandan bir kitap daha: Hêviyên Bermahî

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Devrimci yazınsal eserlere bir yenisi daha eklendi. Tutsak yazar Sinan Salhan'ın "Hêviyên Bermahî" adlı romanı Sîtav Yayınları'ndan çıktı. 

MIHEME PORGEBOL

Hêviyên Bermahî, yazarın ilk romanı. Salhan, kitabının önsözünde "Zindanda yazmak eylemselliğin bir başka biçimidir" diyerek, zindan şartlarında yazma eyleminin varoluş mücadelesi için gereklilik olduğunu vurguluyor. 

1989 yılında Wan'ın Çardêran ilçesinde doğan tutsak yazar İlhan, liseyi okumak için gittiği Erdexan'da Türk faşistlerininin baskı ve saldırılarıyla tanıştı. Karşılaştığı ırkçı saldırılar yüzünden Wan'a döndü. Liseyi burada bitirdikten sonra üniversite eğitimi için Erzincan'a gitti. Burada da henüz okulun ikinci yılında Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisleri'ne dönük saldırılar sonucu 2012 yılında tutuklandı. 13 yıl 6 ay hapse çarptırılan Salhan, Erzurum E Tipi hapishanesine gönderildi. 2017 yılında Bafra T Tipi'ne sürgün edildi. 2019 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması için zindanlarda başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevinde 145 gün kaldı. Salhan'ın önümüzdeki ay tahliye edilmesi bekleniyor ancak ailesi, Ceza İnfaz Kanununda yapılan değişiklikler yüzünden gündeme gelen infaz yakmalardan ötürü tahliyenin engellenmesinden endişe ediyor. 

Türkiye hapishanelerinde aralarında ödüllü edebiyatçıların da bulunduğu en az 117 yazar hapsediliyor.

Kitabın künyesi:

Kitap: Hêviyên Bermahî

Yazar: Sinan Salhan

Editör: Qahir Bateyî

Yayınevi: Sitav

Sayfa sayısı: 304 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.