'Umuda yolculuğu' resmediyor

Kültür/Sanat Haberleri —

RESİM

RESİM

  • Ressam Ercan Altuntaş, mültecilerin “umuda yolculuk” diye çıktıkları engelli yollarda yaşadıklarını resmediyor.

Ressam Ercan Altuntaş, mültecilerin “umuda yolculuk” diye çıktıkları engelli yollarda yaşadıklarını resmediyor.

Serhat Göç Araştırma Derneği’nin katkılarıyla 14 Haziran’da Van’da "Artîn" isimli sergisini açan Altuntaş, “umuda yolculuk” olarak çıktıkları yollarda birçok trajediyle karşı karşıya kalan mültecilerin resimlerini çiziyor. Altuntaş, mültecilerin göç yolundaki dalgalarla mücadeleleri, kamyon kasalarına sıkıştırılmaları ve nefessiz bırakılmalarına kadar birçok yaşanmışlığı tuvale yansıtıyor.  

Artîn bebeğin montu

 Yaptığı her bir resmin farklı bir hikayesinin olduğunu söyleyen ressam Altuntaş, ailesiyle birlikte İngiltere’den bindiği botun batması sonucu yaşamını yitiren ve cansız bedenine 7 ay sonra ulaşılan Artîn bebeğin kendisini en çok etkileyen olayların başında geldiğini ifade etti. Artîn bebeğe dair çizdiği resmin hikayesini anlatan Altuntaş, “Alan Kurdî’nin kıyaya vuran cenazesini gördüğümüz için çok üzüldük. Artîn’in ölümünde ise sadece bir mont görebildik. Artîn’in cansız bedenin tanınmasına neden olan montunu resmettim” dedi.

 

Herkes sorumluluğunu görmeli

“Bir ülkede demokrasi, hukuk ve ekonomi yoksa herkes mültecidir” diyen Altuntaş, “Herkes, mülteciliği bir drama olarak görmek yerine bunda kendi sorumluluğunu görmelidir" diye belirtti. Mültecilere yönelik önyargıya da dikkat çeken Altuntaş, "Mültecilerle aramızda olan sınırları kaldırmalıyız. ‘Bu dünya, bu ülke, bu toprak veya ağaç hepimizin’ diyebilmeli ve paylaşmalıyız” şeklinde konuştu. MA/VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.