1925 Öncesi Ayrılma Taraftarı Kürt Örgütleri

Kültür/Sanat Haberleri —

KURTORGUTLERIKITAP

KURTORGUTLERIKITAP

  • M. Malmîsanij, Vate yayınlarından çıkan ’1925’ten Önce Ayrılma Taraftarı Kürt Örgütleri’ kitabında Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrası Kürt siyasi hareketini ve ayrılma taraftarı Kürt örgütlerini inceliyor.

M. Malmîsanij, Vate yayınlarından çıkan ’1925’ten Önce Ayrılma Taraftarı Kürt Örgütleri’ kitabında Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrası Kürt siyasi hareketini ve ayrılma taraftarı Kürt örgütlerini inceliyor. Odaklandığı konunun dikkat çekici olmasının yanında belgeler bölümünde yeni ve önemli belgelerin de yer alması kitabı ayrıca önemli kılıyor. Kitapta bilgi ve belgeleri ile ele alınan ’1925 Öncesi Ayrılma Taraftarı Kürt Örgütleri’ şunlar;  Cemiyet-i İstihlas-ı Kürdistan, Kürd İstiklâl Komitesi, Kürdistan Teali Cemiyeti, Kürd Millet Fırkası, Kürd Demokrat Fırkası, Kürt Teşkilat-ı İçtimaiye Cemiyeti, Kürdistan İstiklâl ve İstihlâs Komitesi.

Moleküler Devrim

Otonom Yayıncılık’ın “Karantina sona erdikten sonra yayımlayacağımız kitaplardan biri” dediği Félix Guattari’nin ‘Moleküler Devrim’i geçen ay, Işık Ergüden çevirisi ile okurla buluştu. ‘Moleküler Devrim’de geleneksel siyasete karşı duyulan rahatsızlık ve tiksinti, eskiyen görüşlerin büyük bir kısmı ekoloji sayesinde dönüşüyor. Guattari’ye göre gelecekte her şeyin daha iyi olacağına dair duyulan belirsiz ama güçlü özlem, bir takım sosyal, ekonomik ve ekolojik uygulamaların doğuşunu göreceğimize işaret ediyor. Bu arzuyu ifade etmenin en önemli yolu ise çoğul ekolojik siyasetten geçiyor Guattari’ye göre. Guattari kitapta politika yapmanın yeni bir yolunun keşfi ve toplumların temel hedeflerini gözden geçirmesini sağlayacak gezegen sorunları ile zihnimizi yoruyor bu kez.

İkili Devlet

Ernst Fraenkel'in 1940 yılında yazdığı faşizm üzerine klasik sayılan kitabı ‘İkili Devlet-Diktatörlük Teorisine Bir Katkı’, Tanıl Bora çevirisiyle geçen ay İletişim yayınlarından çıktı. Ernst Fraenkel, ikili devleti yani kendi koyduğu yasa ve kurallara uyan norm devleti ile siyasi icaplara göre verdiği keyfî kararlarla yöneten ve herhangi bir norma kendini bağlı saymayan önlem devletini analiz ediyor. Bu iki sistemin yan yana var olduğu bir rejimin hukuki karakterinin analizinin arka planında, Carl Schmitt’in siyaset ve hukuk felsefesinin de köklü bir eleştirisi var. Fraenkel, bu bağlamda doğal hukuk kavramına eğiliyor; Anglosakson ve Alman hukuk geleneklerinin devlet ve özgürlük anlayışı bakımından tarihî bir mukayesesini de yapıyor.

Harfler Ülkesine Yolculuk

2018 yılında hayatını kaybeden Rusça edebiyatın en önemli isimlerinden Andrey Bitov’un “Harfler Ülkesine Yolculuk” adlı eseri de Aras Yayıncılık etiketiyle yayımlandı. Postmodern Rusça edebiyatın en önemli isimlerinden Andrey Bitov, Rusçada ilk kez 1969’da Ermenistan Dersleri: Pek de Küçük Olmayan Ülkeye Yolculuk adıyla yayımlanan bu seyahatnamesinde, 1967 Eylülü’nde Sovyet Ermenistanı’nda geçirdiği on günü yenilikçi bir üslupla aktararak edebi bir şaheser yarattı. Sabri Gürses tarafından Türkçeye çevrilen kitap yazarın verdiği son röportajı, edebiyatına ve kişiliğine dair bir inceleme yazısını ve hem yazara hem de bu esere kapsamlı bir bakış sunuyor.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.