30 yıl sonra Lice’de aynı ateş

Lice'de yangın

Lice'de yangın

  • 90’lı yıllarda köy yakma taburlarıyla ateşe verilen Lice’de kundakçı devlet yine iş başında. Bir ayda çıkan 5 yangında yüzlerce hektarlık ormanlık alan küle döndü.

İşgalci Türk devleti, Bakûre Kurdistan’da askeri operasyonlarını aralıksız sürdürürken, orman yangınları tam bir özel savaş uygulaması olarak devreye koyuluyor. Lice’de bir ayda aynı alanda 5 yangın çıktı. Mardin, Şırnak ve Hakkari köylerinde de eşzamanlı çıkan yangınlarla halk göçe zorlanıyor.

Hakkari ve Şırnak’ta ağaç kesimi ile Kurdistan toprakları ormansızlaştırılırken kesilen ağaçlar korucuların elinde ranta dönüşüyor. Açılan alanlara kale ve kuleler yapılarak bir yandan kirli savaş tahkim ediliyor, diğer yandan madenci ve petrolcü şirketler bundan nemalanıyor.

Yangınların her yaz sistematik olarak yaşanması da bu politikanın açık bir göstergesi.

 

 

Bir ayda 5 yangın

Son olarak üç gün önce Lice’nin Gom, Entax ve Bamitnî köylerinde yangın çıktı. Bir ay içerisinde 5 yangının çıktığı ilçede, yangınların üçü bu köyden. Önceki gün sabah saatlerinde başlayan yangın gece geç saatlere kadar devam etti. Geç müdahale edilmesi sebebiyle evlere ulaşan yangın iki evi küle çevirirken, yüzlere hektarlık alan ise yok oldu. Ağaçların ve hayvanların büyük zarar gördüğü yangından köylüler ise şans eseri kurtuldu.

Yangının çıktığı bölgede köylüler, Ekoloji kurumları ve hukukçular gazetemize konuştu.

 

 

Tesadüf olamaz

Bir ay içerisinde aynı alanda üç kez yangın çıkmasının bir tesadüf olmadığını belirten Gom (Küme Evleri) sakinlerinden Emin Yaylık, çıkan yangının büyümesine rağmen yangına yakın mesafede bulunan karakolun yangını sadece izlemekle yetindiğini söyledi. Çıkan yangına anında müdahale ettiklerini ancak rüzgâr nedeniyle yayıldığını belirten Emin Yaylık, müdahale için aradıkları itfaiyenin saatler sonra köye ulaştığını ifade etti. Emin Yaylık, “Koca bir alan yanıyor bir baktık sadece bir itfaiye geldi. Gelen itfaiye de bir saat yolda durdu. Yangın evin içine bağlara girdikten sonra yangına müdahale etmeye başladı. Defalarca talep etmemize rağmen yangına havadan bir müdahale yapılmadı. Koca bir alan saatler içerisinde küle döndü” sözleriyle yaşadıkları durumu özetledi.

90’larda köyler şimdi ormanlar

1994 yılında yakılan köylerine 15 yıl sonra döndüklerini ve döndüklerinden bu yana her sene orman yangını çıktığına dikkat çeken Emin Yaylık, “Her sene bu ağaçlar böyle yakılıyor. Bu sene üç defa yaktılar eğer müdahale yeterli olmazsa bu yangın yeniden çıkar. Yangının büyümesine rağmen askeriye yangını sadece izlemekle yetindi. Ne onlar ne de TOMA müdahale etmeye gelmedi. Eğer erken bir müdahale olsaydı bu yangın ne bu ağaçları ne de evleri yakmazdı. Biz de canımızı sor kurtardık. Eğer rüzgâr tersi yönde gitmeseydi şuan oturduğumuz hiçbir ev olmazdı” açıklamasında bulundu.

 

 

Yakılan alan operasyon bölgesi

Yangının yaşandığı köylere giderek incelemelerde bulunan ve köylülerle görüşen Amed Ekoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bilgiç ise iki günde bir Lice’de orman yangını haberi aldıklarını aktardı. Bu yangınların ya karakol yakınlarında ya da operasyon bölgesinde çıktığına dikkat çeken Murat Bilgiç, çıkan son yangına ise çok geç müdahale edildiğini söyledi.

Murat Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü: “Her yaz ayında bu talan orman yangınları ile yapılıyor. Bu yangınlar ya karakol yakınlarında ya operasyon bölgesinde ya da insanları göç ettirmek istedikleri bölgelerde çıkıyor. Bu durum bir kırım politikasını ortaya çıkarıyor.

Göç ettirme politikası

Doğayı da özel savaş politikalarına alet ediyorlar. İnsanların çaresiz kalıp göç etmesi için bunu yapıyorlar. Bizim kendi elimizdeki mekanizmalarla bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Kurdistan’ın her yerinde halkın kendi elleriyle bu yangınlara karşı ‘orman söndürme ekibi’ oluşturması gerekiyor. Ekolojistler, yurtseverler olarak doğayı korumak için elimizden geleni yapacağız. Bunun için de her türlü savunmamızı yapmamız gerekiyor.”

Konuya dair görüştüğümüz Amed Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi Avukat Ahmet İnan da yaşanan yangına dair Lice Kaymakamlığına başvuruda bulunduklarını ancak bir yanıt alamadıklarını ifade etti. Komisyon olarak kentte yaşanan eko-kırımın takipçisi olduklarına ve buna dair hukuki süreci işlettiklerine yer verdi.

 

 

Heyet incelemelerde bulundu

Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları da yangın bölgesine gitti. HDP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, DBP, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Amed Kent Koruma Platformu, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Barış Anneleri, Ekoloji Derneği üyelerinden oluşan bir heyet köylerde incelemelerde bulundu. İncelemelere ilişkin yapılan basın açıklamasında konuşan Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça, yangınlara müdahale eden halka müdahale edildiğine dikkat çekerek, “Yangınlar politiktir müdahale biçimleri de politiktir” dedi.

 

Mardin

 

Artuklu ve Uludere’de yangın

Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Tizyan (Elmabahçe) Mahallesi ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına müdahale eden köylülerin haber vermesi üzerine bölgeye yakın diğer köylerden köylüler gelerek yangına müdahale etti. Kontrol altına alınan yangında onlarca dönümlük ormanlık alan zarar gördü.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Sêgirgê (Şenoba) beldesinde bulunan Deriyê Lawa dağlık bölgesinde de yangın çıktı.

Hakkari’de köylere ulaştı

Hakkari’ye bağlı Marînûs  (Kavaklı) köyünde bulunan Kaval Şelalesi civarında üç gündür devam eden yangına da müdahale edilmiyor. Yangın önceki gün Çeltik köyüne ulaştı. Bunun üzerine Hakkari İtfaiyesi yangına kısmi müdahalede bulundu. Yangının köylere ulaşan kolu söndürülse de dağlık bölgede devam ettiği öğrenildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.