Akne 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Fazla yağ üretimi ve tıkanmanın yanı sıra bazı hormonların aşırı aktivitesi, stres, kozmetik ürünler ve sigara kullanımı da akne oluşumunu tetiklemektedir. 

Akne cilt ile ilgili yaygın görülen bir sorundur. Kıl köklerinin ve deri altında yağ (sebum) üreten bezelerin tıkanması bu duruma yol açmaktadır. Tıkanma sivilcelerin oluşmasına neden olmaktadır. Sebum yüzümüzü nemli tutmaktadır. Bu maddenin aşırı üretimi ile meydana gelen tıkanma beyaz veya siyah noktaların oluşmasına neden olabilir. Ama sivilciler çoğunlukla kırmızıdır ve iltihap oluştuğunda ucu sarı olmaktadır.

Bu sivilciler her yaşta görülebilse de en çok ergenlik çağında ortaya çıkar. Ergenlik döneminde gençlerin yüzde 85’inde akne oluşmaktadır. İltihap tıkanma ile birlikte çoğalan bakteriler (mikroplar) sonucu meydana gelir.

Fazla yağ üretimi ve tıkanmanın yanı sıra bazı hormonların aşırı aktivitesi - ki ergenlik döneminde hormonlar değişmektedir -, yine bazı ilaçlar, stres, kozmetik ürünlerin kullanılması, aşırı nem, ciltin tahrişi, sivilcelerin sıkılması ve sigara kullanımı da akne oluşumunu tetiklemektedir. 

Aknede özellikle sivilcelerin sıkılması kalıcı yaralara yol açabilir. Cilt altında büyük ve katı olabilen kabarcıklar oluşabilir. Bunlar irin dolu da olabilir. 

Birçok yüz yıkama suyu ve krem akneye karşı etkili diye reklam yapılır. Ancak akne tedavisi için cilt hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Çünkü tedavi aknenin nedenine göre değişir. Yağ üretimin dengelenmesi için etkili cilt temizliğinin yapılması önemlidir. Retionid isimli maddeyi içeren hap veya kremler ve antibiyotikler de tedavi kapsamında kullanılır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.