Alkol bağımlılığının tedavisi

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Alkol bağımlılığı tedavisi için en önemli husus hastanın alkol bağımlısı olduğunu kabul etmesi ve alkolü bırakma istemidir. Bu noktada psikoterapi, yani hastalık ve arınma süreci konusunda bilgilendirme yapmak önemlidir.

Bu konuyu ele alırken bağımlılığın sigara ve diğer maddelere karşı bağımlılıktan farklı olduğunu bilmek gerekiyor. Fiziksel bağımlılığın gelişim süreci diğer maddelere göre daha uzundur. Bağımlılık geliştikten sonraki süreçte maddeden yoksunluk hayati tehlikeye varan ciddi belirtilere yol açabilir. 

Tolerans konusu da bağımlılık kapsamında önemlidir. Kullanılan alkol zaman içinde yetmez ve aynı etkiyi oluşturabilmek için daha fazla tüketilmesi gerekir. 

Alkol bağımlılığı tedavisi için en önemli husus hastanın alkol bağımlısı olduğunu kabul etmesi ve alkolü bırakma istemidir. Bu noktada psikoterapi, yani hastalık ve arınma süreci konusunda bilgilendirme yapmak önemlidir. Tedavi istemini arttırmak için aileyi dahil etmek ve aileye dönük eğitimler / terapiler de oldukça önemlidir. Daha sonraki bırakma süreci de bu konuda profesyonel çalışan insanlar / uzman doktorlar gözetiminde yapılmalıdır. 

Tedavi bağımlılık düzeyine göre ya hastanede ya da ayakta yapılır. Bu düzeyi değerlendirebilmek için kişinin alkol etkisinde değilken durumuna bakmak gerekiyor. Yoksunluk belirtileri ve kişinin fiziksel sağlığı belirleyicidir.

Önce yoksunluktan kaynaklı belirtiler üzerinde durulur. Ardından piskososyal tedavi sürecine geçilir. 

Haftaya konuyu işlemeye devam edeceğim.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.