Alkol bağımlılığının zararları

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Kanser riski de düzenli alkol kullanımı ile beraber artmaktadır. Alkol içindeki bir madde (etanol) sindirim süreci esnasında değişmektedir. Değişmiş versiyonu kanser riskini yükseltmektedir.

Karaciğer için alkol oldukça zararlıdır. Alkol karaciğerde yağlanmaya yol açmaktadır. Alkol siroza da neden olabilir. Kimin buna yatkın olduğu bilinmemektedir. Kadınların siroz geliştirme riski erkeklere göre biraz daha yüksek. 

Kanser riski de düzenli alkol kullanımı ile beraber artmaktadır. Alkol içindeki bir madde (etanol) sindirim süreci esnasında değişmektedir. Değişmiş versiyonu kanser riskini yükseltmektedir. Gırtlak kanseri, yemek borusu kanseri, bağırsak kanseri ve karaciğer kanseri en sık görülen kanser çeşitleridir. Pankreas iltihabı ve kanseri de aşırı alkol kullanımına bağlı olabilir. 

Anemi, yani kansızlık aşırı alkol kullanımının bir yan etkisidir. Alkol oksijen taşıyan alyuvarların sayısını azaltmaktadır. Anemi halsizlik, yorgunluk ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açmaktadır. 

Kalp damarı hastalıkları da alkol kullanımının sık görülen sorunlarındandır. Alkol kan pıhtılaşmasını (tromboz oluşumunu) tetikliyor. Bir kere kalp krizi geçirmiş bireyin alkol kullanımına devam etmesi halinde ölüm riski iki katına çıkıyor. Kalp kasları da alkolden dolayı zarar görebilir. Ritim bozuklukları da yaşanabilir. Yüksek tansiyon da sık görülmektedir. 

Demans da alkol bağımlılığının yan etkisidir ve özellikle yaşlılarda görülmektedir. Depresyon da sıkça alkol bağımlılığı kapsamında görülür. Bazen depresyon sonucu alkol kullanımı başlar, bazen de alkol bağımlılığı depresyona yol açar. Epilepsi, yani havale geçirme de alkol bağımlılığı sonucu gelişebilir. Aşırı alkol kullanımı genel anlamda sinir sistemini hücrelere zarar vererek etkilemektedir.  

Gut hastalığı ile de sık karşılaşılmaktadır. Eklemlerde kristallerin birikmesi sonucu şiddetli ağrılar söz konusudur. Bu hastalık böbrek ve kalp - damar sorunlarına neden olabilir. 

Düzenli alkol kullanımı bağışıklık sistemini de etkilemektedir. Tüberküloz ve zatürre riski bu insanlarda daha yüksektir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.