Asıl mücadele dönünce başladı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Lida Weerts, son yıllarda Kürt halkının haklı mücadelesi için emek veren bir enternasyonalist. Kürdistan davasının bir insan hakları davası olduğunu vurgulayan Lida, sözcüsü olduğu Defend Kürdistan İnisiyatifi’nin bir fark yaratabileceğini söylüyor. 

DÎLAN KARACADAĞ

Avrupalı Kürt dostları, Güney Kürdistan'daki Türk işgaline karşı "Kürdistan'ı Savun (Defend Kurdistan)" İnisiyatifini kurdu ve Haziran ayında heyet olarak Hewlêr'e gitti. Defend Kurdistan İnisiyatifi’nin amacı, Türk devleti tarafından işgal edilen alanlara giderek orada incelemelerde bulunmak, halka, doğaya ve ekolojiye verilen zararları yerinde görmek ve raporlaştırmak, bunun yanısıra Kürt halkıyla Avrupa halkları arasında dostluk ilişkileri inşa etmekti.

Heyet, Türk ve Alman hükümetleriyle KDP’nin baskı, gözaltı ve engelleme çabalarına rağmen bölgede temaslarda bulundu, halkla ilişkiler kurdu ve bölgedeki durumu gözlemleyebildi. Temasları ardından heyet, peyderpey ülkelerine döndü. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde etkinlikler düzenleyerek  bölgedeki duruma ve Türk işgaline ilişkin gözlemlerini aktarma devam ediyor. 

Aktivizm alanı Kürdistan

Sık sık ekranlarda karşılaştığımız insan hakları aktivisti ve feminist Lida Weerts, Defend Kurdistan’ın Sözcüsü. Aslen Hollandalı ancak Norveç’te yaşayan Lida, uzun yıllardır Türkiye ve Kürdistan'daki gelişmeleri yakından takip ediyor, son birkaç yıldır da Kürdistan’da kadın hakları alanında aktif.

Kürtlerin taleplerini duyuruyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için uzun yıllardır Strasbourg’da sürdürülen ‘Nöbet Eylemi’nde yerini aldığında, Öcalan’ın barış çağrıları ile çözümün anahtarı olduğunu ortaya koyduğunu belirtmiş ve şöyle demişti: “Kürt halkı tanıdığım en barışçıl halklardan biri. Avrupa’daki barışçıl eylemleri bu çizgide devam ettiği müddetçe başarıya ulaşacaktır.”

Lida, Öcalan üzerindeki tecridi kırmak amacıyla HDP Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan ve cezaevleri başta olmak üzere her yere yayılan süresiz dönüşümsüz açlık grevlerine destek vermek için, Solidaritet Med Kurdistan (Kürdistan ile Dayanışma) adına Mart 2019’de Hewlêr'e gitmiş, burada açlık grevinde olan Nasır Yağız'ı ziyaret etmişti. Daha sonra İsveç’in Stockholm kentindeki açlık grevi eylemine katılan Weerts, açlık grevcilerinin eylem ve taleplerini kamuoyuna duyurdu. 

Kürtler için enternasyonalist

Kendisiyle Defend Kürdistan İnisiyatifi ve İnisiyatif’in Güney Kürdistan’a yaptığı ziyaretini konuştuğumuz Lida, “Kürt olmayan bir Kürdistan aktivisti olmak, beni Kürtlerin nezdinde enternasyonalist yapıyor, ki bu hoşuma gidiyor” diyor. Bir Kürt ile evli olduğunu, dolayısıyla kendisini ulus devletin bir üyesi gibi hissetmediğini belirten Lida, “Bu yüzden enternasyonalist terimi bana uygun geliyor” diyor. Ulus devlet düşüncesini tamamıyla reddettiğini ifade eden Lida, “Ulus devletler var oldukça, insanlar ulus devlet sistemine uymak zorunda oldukları için ezileceklerdir” yorumunda bulunuyor.  

‘Belki fark yaratabiliriz’

Lida, Kürdistan davasının bir insan hakları davası olduğunun altını çiziyor ve Kürdistan’ın işgaline karşı uluslararası bir delegasyonda yer almaktan memnuniyet duyduğunu ifade ediyor.

“Belki biraz fark yaratabiliriz. İşimizin Avrupa’ya döndükten sonra daha yeni başladığının farkındayım. Kürdistan’ı savunmak ve buradaki insanları durumdan haberdar etmek için can atıyoruz. Kürdistan’daki jeopolitik güçlere karşı halkı protesto etmeye çağırmalı ve süreci durdurmaya çalışmalıyız” diyerek, İnisiyatif’i bekleyen görevlere dair ipuçları veriyor. 
 
‘Savunma iradesi güç verdi’

Lida Weerts, heyetin temaslarına dair izlenimlerini de aktardı: “Kürdistan’da olmak, halkla konuşmak, onların durumunu ve sorunlarını dinlemek güzeldi. Bazen şok edici, yürek parçalayıcıydı. İnsanların haklarını savunmak için bu denli bir iradeye sahip olduklarını görmek, bize de güç verdi. 
Daha yürekten ve tutkulu oldukları için aktivistlerle  konuşmayı daha çok tercih ettim. Politikacıların konuşmaları daha diplomatikti. Umarım konuştuğumuz politikacılar sözlerini tutar ve halkın çıkarlarını kendi çıkarlarının önüne koyarlar ve verdikleri sözleri eyleme dönüştürürler.”

  • Lida, “Biz çok motive olmuş bir grubuz ve Avrupa'da bir hareket olmayı hedefliyoruz. Kürdistan'daki insanları umursamayan sadece emperyalist jeopolitikçilerdir. Bu yüzden Avrupa'daki insanların kalbine girmeli ve seslerini yükseltmelerini sağlamalıyız” diyor.

‘Onlarla işimiz bitmedi’

Hewlêr’in politikalarını Türkiye’nin yönettiği gerçeğininin herkes tarafından bilinen bir husus olduğunu dile getiren Defend Kürdistan Sözcüsü, Hewlêr’deki otele kapatılıp hiçbir şey yapmalarına izin verilmemesinin üzücü olduğunu belirtti ve şunları ekledi: “Freedom House’un 2021 endeksine göre Irak ve Güney Kürdistan özgür olmayan ülkeler listesinde yer alıyor. Ayrıca Kürdistan dahil Irak, Sınır Tanımayan Gazeteciler RSF'nin 2021 Dünya Basın Özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 163. sırada yer alıyor ve bu nedenle kara listede. Güney Kürdistan ifade özgürlüğü, insan hakları savunucuları ve gazeteciler için dünyanın en tehlikeli yerlerinden biridir; ne yazık ki çoğu gazeteci cinayeti, aktivistlere saldırılar cezasız kalıyor. Dolayısıyla orada olmamızdan kesinlikle memnun değillerdi. KDP ve Türkiye’nin oradan ayrılmamızdan mutlu olduklarını düşünüyorum. Yine de orada olmamız ve sesimizi yükseltmemiz, bence Kürt halkına güç verdi. Ama onlarla işimiz bitmedi. ”

‘Hareket olmayı hedefliyoruz’

Defend Kurdistan heyeti üyeleri ülkelerine döner dönmez, etkinliklerle Güney Kürdistan’daki temaslarını aktarmaya devam ediyor. “Asıl mücadelemiz dönünce başladı” diyen Lida, Kürdistan’ı savunmak adına çalışmalarını devam ettireceklerini söyledi. Lida, şöyle konuştu: 
“Biz çok motive olmuş bir grubuz ve Avrupa'da bir hareket olmayı hedefliyoruz. Aslında Avrupa'daki çoğu insan Kürdistan'ın durumunu ve Türkiye'nin Kürtlere karşı saldırgan ve faşist tavrını biliyor. Kürdistan'daki insanları umursamayan sadece emperyalist jeopolitikçilerdir. Bu yüzden bence Avrupa'daki insanların kalbine girmeli ve seslerini yükseltmelerini sağlamalıyız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.