Bademcik ameliyatı I

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Bademcik iltihabının sık görülmesi durumunda veya çok büyümüş bademcikler yüzünden yutma ve nefes alma bozuklukları görüldüğünde bademciklerin alınması gerekli olabilir.

Bademcik iltihabının sık görülmesi durumunda veya çok büyümüş bademcikler yüzünden yutma ve nefes alma bozuklukları görüldüğünde bademciklerin alınması gerekli olabilir. Çocuklar burundan nefes alamıyorsa veya horluyorsa, çoğu zaman aynı anda geniz etinin (“Polip” olarak bilinir) de alınması gereklidir. Bazı durumlarda apsenin boşaltılması da gerekli görülebilir. Genelde ameliyat sırasında her iki bademcik de alınır.

Müdahale genel veya bölgesel anestezi altında gerçekleştirilir. Anestezi uzmanı detayları açıklayacak ve anestezinin riskleri hakkında özel olarak bilgilendirmede bulunacak. 

Ameliyata alternatifler de vardır. Akut bademcik iltihapları antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Buna karşın kronik iltihaplar çoğu kez bu şekilde tamamen iyileşmez. Apseler kan zehirlenmesi tehlikesinden dolayı ameliyat edilir. Eğer çocuklarda bademcikler çok büyümüşse ve yutma ile nefes alma bozukluklarına neden oluyorsa, bademcik küçültme (bademciklerin alınması, tonsilotomi), yani bademciklerin kısmen alınması da uygulanabilir.

Her ameliyatta olduğu gibi bademcik ameliyatında gösterilen tüm özene rağmen bazı durumlarda yaşamı tehdit edebilecek ve ek tedavi işlemleri/ameliyat gerektirebilecek komplikasyonlar oluşabilir. 

Ameliyatın sık görülen geçici etkileri: Boğazda, kulağa doğru yayılan ağrı ile birlikte yutmada güçlük, başlangıçta normaldir ve ilaçlarla ortadan kaldırılır. Çok büyük bademcikler alındığında ses tonunda hafif değişiklik meydana gelebilir veya burundan konuşma oluşur. Geçici olarak tat alma duyusu biraz değişebilir, çene ekleminde bir baskı hissi veya hafif ağız kokusu oluşabilir. 

Kan pıhtısı oluşumu veya kan pıhtısının taşınarak bir damarı tıkaması ciddi ve bazı durumlarda yaşamı tehdit eden sonuçlar (ör. akciğer embolisi, kalp krizi vb) doğurabilir. Bu durumu önlemek üzere genellikle kan sulandırıcı ilaçlar verilir. Ancak bu ilaçlar da kanama riskini artırır. Lokal (yerelde) anestezi maddelerinin ve diğer ilaçların istenmeyen yan etkileri görülebilir. Tansiyon yükselmesi veya düşmesi, kalp ritmi bozuklukları ve kalp atışında yavaşlama görülebilir. 

Haftaya da diğer riskleri, ameliyatın başarı olasılığı ve davranış kurallarını işleyeceğim. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.