Bavê Melek’in evi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Cemile Ebdo Ehmed

Cemile Ebdo Ehmed

  • Rojava’da ilk yıllarda PKK’nin kuruluş yıl dönümlerinin kutlandığı evlerden biri de Bavê Melek’in eviydi. Şimdiki kutlamalara işaret eden Cemile Ana, “Tabii bugünlere gelene kadar büyük bedeller verdik” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Rojavayê Kurdistan’da yaklaşık 20 yıl boyunca halka doğrudan partinin amaçlarını anlattı. İlk dönemlerde talebeler olarak bilinen PKK’lilerin kalacağı evlerin sayısı çok azdı. O evlerden biri de Qamişlo’da yurtseverliğiyle bilinen Bavê Melek’in eviydi. 

Şêxmus Melek ve Cemile Ebdo Ehmed çifti, 1979’un sonlarına doğru evlerini Apoculara açtı. Şu an Alzheimer hastası olan Şêxmus Melek, yaşadığı hafıza kaybı nedeniyle hatırlamazsa da eşi Cemile, Şêxmus Melek’in 1979’un sonlarında Apocuların Rojava’ya girişini sağladığını, evlatları gibi kucakladığını söyledi. 

Önder Öcalan ile Beka Vadisi’nde 1994’te görüşen Melek ailesi, evlerini kadın ve erkek gerillalara açtı, evlatlarından ayırmadı. Yeri geldi broşürleri halka ulaştırdılar, yeri geldi maddi destek amacıyla pamuk, mercimek, nohut topladılar.

8 çocukları olan ailenin, 5. çocuğu Îbrahîm Şêxmus Melek, 8 Ekim 1996’da PKK’ye katılıp 1999’da Bagok’ta şehitler kervanına katıldı.

Birkaç evleri vardı

Qamişlo’nun Xerbî Mahallesi’nde birçok evde gerçekleşen 27 Kasım kutlamaları, Bavê Melek’in evinde de birçok kez kutlandı. Bu evden geçen birçok yaralı ve şehit gerilla oldu. Cemile Ebdo Ehmed, 1980’li yıllarda PKK’nin kuruluş yıl dönümünün gizli bir şekilde evlerde kutlandığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Apocuların temiz, dürüst ve Kürt halkı için mücadele ettiklerini gördük, sevdik onları. 27 Kasım kutlamaları şimdiki gibi değildi, kim rejimin baskılarından açıkça kutlayabilirdi ki. Zaten daha yeni yeni Apocular tanınıyordu. Birkaç evleri vardı. O evlerde toplantı havasında kutlamalar yapılırdı. Parti mücadelesinin nasıl ve kimlerle başladığı anlatılırdı. Bazen bir evde bazen tarladayken bir ağacın altında bazen ise yollarda anlatılırdı. Apocular bir halkın dirilişini hedefliyordu.”

 

 

Evin kapısında nöbet tutardık

PKK’nin kuruluş yıl dönümlerinde evlerinde yapılan toplantılarda kapının önünde halkın ve gerillanın nöbetini tuttuğunu belirten Cemile Ana, “Herkes belirlenen saatte küçük gruplar halinde gelirdi. Sağı solu iyice kolaçan ettikten sonra gelenleri hızlıca eve sokardım. Bir ayakkabıyı dışarıda bırakmazdım. Rejimin baskın yapması demek ya katliam ya da zindanla sonuçlanması demekti. Bu nedenle çok duyarlı hareket ederdik” dedi.

Bugünler için büyük bedeller ödendi

“Öyle bugünlere kolay gelinmedi” diyen Cemile Ana, şunları dile getirdi: “Önceleri evlerde yapılan kutlamalar, 1990’lı yıllarda Lübnan’da biraz daha rahat kutlansa da Rojava Devrimi’yle kutlamaların havası farklı bir renge büründü. Tabii bugünlere gelene kadar büyük bedeller, mücadeleler verdik. Şehitlerimiz ve Önder Apo sayesinde Rojavayê Kurdistan’da PKK bayrakları, Önder Apo ve şehitlerin resimleriyle coşkulu kutlamalar yapılıyor.”

NÛJIYAN ADAR - ANF/QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.