Bel ağrısı

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Bel ağrısı baş ağrısından sonra dünyada en sık görülen ağrı biçimidir. Bel ağrısı denilince insanların aklına öncelikle bel fıtığı gelmektedir.

Fakat bel ağrısının bel fıtığı dışında çok farklı nedenleri de vardır. Bel fıtığı bel ağrılarının sırf yüzde 5’ini oluşturmaktadır. Bel ağrısı nüfunsun %80’ini yaşamın herhangi bir döneminde etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. En çok 35-45 yaşları arasında görülen bel ağrısı kadın ve erkekte eşit olarak görülmektedir. Ancak 60 yaşın üzerinde olan kadınlarda bel ağrısı sıklığı artmaktadır. 

Bel ağrısının birçok nedeni olabilir: Kemik erimesi, kireçlenme, doğumsal anomaliler, travmatik nedenler (omurga kırılması / kayması), aşırı kilo kayıbı, gebelik, uzun süre ayakta kalma, yüksek topuklu ayakkabı giyimi, her iki bacak arasındaki uzunluk farkı ve yayılmış kanser (örneğin mide, böbrek vb. organlardaki kanserin bel bölgesine yayılması). Bazı bel ağrırı psikolojik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Uzun yol sürücüleri, titreşimli makineler kullananlar, aşırı yük taşıyanlar / kaldıranlar, uzun süre oturmak zorunda kalan meslek grupları daha sık bel ağrısı yaşamaktadır.

Bel ağrısının tedavisi nedenine, kişinin yaşına ve ağrının şiddetine göre farklı şekilde yapılır. Ağrı kesicilerin ve kas gevşetici ilaçların yanı sıra fizik tedavi de bir seçenektir. Bunun yanı sıra ağrı bantları, lokal (yerinde) iğneler ve masaj da yapılabilinir. Tedavi için uzman bir doktora (ortopedi doktoruna) başvurulması gerekmektedir. Bel ağrısının nedeni bilinmeden tedaviye başlamak doğru değildir. Özellikle rastgele ağrı kesici kullanımını sınırlamak için bu çok önemlidir. 

Bel ağrılarının önlenmesi için duruş önemlidir. Uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalıdır. Oturma ve ayakta durma süresi bir saati geçmemelidir. Arada en az beş dakika oturulmalı veya ayağa kalkılmalıdır. Başka bir kişiye veya cisime bakıldığına vücut tamamen çevrilmelidir. Baş, boyun ve gövdenin aynı düzlem üstünde olması sağlıklıdır. Yerde olan işlerle ilgili eğilmek yerine çömelmek daha uygundur. Yatağın ne çok yumuşak ne de çok sert olmamasına dikkat edilmelidir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.