Bork 46 yıldır susuz

Toplum/Yaşam Haberleri —

ŞENGAL SUSUZLUK

ŞENGAL SUSUZLUK

  • Şengal’e bağlı Bork ilçesi, 1975 yılından bu yana susuz.  Tankerle su taşıyan vatandaşlar, su kıtlığı ile karşı karşıyalar.

Şengal’e bağlı Bork ilçesi, 1975 yılından bu yana susuz.  Tankerle su taşıyan vatandaşlar, su kıtlığı ile karşı karşıyalar.

5 bin dinara her hafta iki su tankı satın aldıklarını söyleyen Murad Meşko, 40 yıldır su kıtlığı yaşadıklarını belirtti ve ekledi: “Nadiren içme suyumuz var.”

21 yaşındaki Salih Salim ise yaşanan su krizinden ötürü Bork’u terketmeyi düşündüklerini söyledi. Çünkü, “su kuyuları tamamen kurumak üzere’’ dedi.

Kemal Seco, “İnsanlar kendilerine içme suyu getirmemi istiyor, bazen gelen talepler nedeniyle cep telefonumu kapatmak zorunda kalıyorum” diyor.

Kirkuknow’un haberine göre Bork’ta, 10 adet su deposu şoförü var, her gün vatandaşlara durmadan içme suyu taşıyorlar ve her 1500 litre içme suyu için beş bin dinar alıyorlar.

 

Suyu bile tekeline almışlar

Kemal Sido, yoksul ailelere ücretsiz içme suyu dağıttıklarını belirtti ve ekledi: “Su kıtlığının temel nedenlerinden biri, iki kuyunun suyu üzerinde bazı güçlerin, partilerin ve nüfuzlu şahsiyetlerin tekelinde olmalarıdır. Diğer bir neden de kuyuların su pompalarının arızalanmasıdır.”

Hudeda Coki, sorunun Bork kompleksiyle sınırlı olmadığını, ilçe sakinlerinin yüzde 75'inin mobil tankerlerle kendilerine ulaşan suya bağlı olduğunu ifade etti.

Yerleşkede sekiz su kuyusu daha açma projesinin uygulanmasına Birleşmiş Milletler kuruluşlarının yardımcı olduğunu söyleyen Coki, projenin yüzde 80'inin tamamlandığını belirterek, bu projenin yerleşkenin susuzluk sorununun yüzde 80 çözmesini beklediklerini dile getirdi. KERKÜK

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.