‘Bu isyan bitmeyecek’

Kadın Haberleri —

İstanbul feminist gece yürüyüşü

İstanbul feminist gece yürüyüşü

  • Türkiye’de 8 Mart dolayısıyla İstabul, Ankara, İzmir başta olmak üzere birçok ilde Feminist Gece Yürüyüşü düzenlendi. Tüm engellemelere rağmen kadınlar barikatlar yıka yıka yürüdü.

İstanbul’da savaşa, yoksulluğa, erkek devlet şiddetine karşı 8 Mart Dünya Kadınlar gününde düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde buluşan binlerce kadın, “Bu isyan bitmeyecek” dedi.

İstanbul’da 20’ncisi düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü, “Feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan” şiarıyla yürüyen kadınlar Taksim’de buluştu. Valiliğin tüm yasak ve engellemelerine rağmen büyük bir mücadeleyle yürüyen kadınlar, “Bu isyan bitmeyecek”, “Jin jiyan azadi”, “İnadına isyan, inadına özgürlük”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganlarını attı. Yürüyüşte katledilen kadınlar ve Aysel Tuğluk şahsında hasta tutsakların durumu da gündeme geldi. Kadınlar Aysel Tuğluk’un serbest bırakılmasını istedi.

.
İstanbul

Rengarenk kıyafetler giyen kadınlar yürüyüşte, düdük ve renkli flamaları ile sık sık "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz" diyerek itaat etmeyeceklerini haykırdı. 

.
İstanbul

Kadınlar adına yapılan basın açıklamasında 20 yıl önce feminist yürüyüşe nasıl başlandığı hatırlatılarak şöyle denildi: “20 yıl önce Taksim Mis Sokak’ta bir grup feminist bir araya gelerek savaş çıkaran devlet başkanlarının hepsi erkek tesadüf mü dedik ve ilk feminist gece yürüyüşünü başlattık. Bugün bu gece, 8 Mart 2022’de yine erkeklerin çıkardığı savaşın ve yoksulluğun gölgesinde on binlerce kadın bir aradayız feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan diyoruz. 

Açıklama sonrası kadınlar meşale yaktı ve “Tayyip İstifa” sloganları atarak, şarkılar, zılgıtlar eşliğinde halay çekip, dans etti.

.
Ankara / Foto: Masis Heskif

‘Feminist mücadelemizi sürdürüyoruz’

Ankara’da 16’ncısı düzenen Feminist Gece Yürüyüşünde bir araya gelen binlerce kadın “Birbirimizden güç alarak, birbirimize umut olarak, feminist mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz” dedi. “Özgürlüğüme gölge etme” diyen kadınlar katledilen ve kaybedilen kadınların akıbetini sordu. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar, hasta tutsaklar ve Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk başta olmak üzere kadın siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısını yaptı. Yürüyüşün basın açıklası, Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak yapıldı.

.
Ankara / Foto: Masis Heskif

 

İzmir'de kadınlar barikatları yıktı

İzmir’de yapılan eylemde kadınlar önlerine kurulan polis barikatlarını yıka yıka yürüdü. İki ayrı eylemin yapıldığı İzmir’de   "Kadın devrimine yürüyoruz" diyen kadınlar, katledilen kadınların isimlerini haykırdı.  

.
İzmir

Feminist Gece Yürüyüşü'nde ise, "Partiyarka ve yoksulluğa karşı feminist isyan" pankartı açılarak, Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşındı. Burada da "Dünyada direnen kadınlara bin selam", "Direne direne kazanacağız" sloganları yükseldi. 

 

‘Özgürlükte kararlıyız’

Aydın Kadın Dayanışma Platformu üyeleri ise, "İsyandan direnişe, direnişten özgürlüğe" pankartının arkasında kent merkezinde bulunan Sevgi Yolu boyunca yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar, "Tesadüf değil, erkek şiddeti", "Özgürlükte kararlıyız, yaşamda ısrarlıyız" ve "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" dövizleri taşıdı.

 

Özgür bir dünya için 

Manisa Kadın Platformu üyeleri de, "Eşit, özgür ve sömürüsüz bir dünya için isyandayız" sloganıyla yürüyüş düzenledi. 

Ege bölgesi genelinde, Muğla, Balıkesir ve Denizli’de de 8 Mart yürüyüşleri düzenlendi.

 

Karadeniz de ‘isyan’ dedi

Karadeniz’in Giresun ilinde Kadın Platformu bir yürüyüş düzenledi. “Savaşa, sömürüye, şiddete karşı isyandan direnişe, direnişten özgürlüğe” pankartının açıldığı yürüyüşte “Dağları delme Ferhat evi süpür” ve “İtaat yok direniş var” dövizleri taşındı. 

Artvin Hopa ilçesinde ise Hopa Parkı’nda bir araya gelen kadınlar ilçede yürüyüş gerçekleştirdi. “Tecavüze, fuhuşa, gericiliğe, savaşa, sömürüye karşı isyanımız var” ve “Kirpiğimiz düşmeyecek” pankartlarının açıldığı yürüyüş horonlar ile son buldu. 

Samsun’da da kadınlar basın açıklaması yaptı.

 

.
Adana

Kadınlar barış talebiyle birçok kentte yürüdü

Kadınlar Akdeniz bölgesindeki birçok ilde  Feminist Gece Yürüyüşü düzenledi.

Adana, Mersin, Antalya ve Hatay’da düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde kadınlar “barış” talebinde bulundu. İstanbul Sözleşmesi, hasta tutsaklar, Deniz Poyraz ve Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması taleplerinin de yükseldiği yürüyüşlerde “Faşist AKP, elini kadınlardan çek” sloganı atıldı.

.
Mersin

Kadınların yaşadıkları sorunların gündeme geldiği yürüyüşlerde, “Eşit ve özgür bir yaşamı biz kuracağız. Hayatımız, özgürlüğümüz, geleceğimiz hakkında söz söyleyen biz olacağız” denildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.