Cezasızlıktan besleniyor

  • BM Zorla Kaybetmelere Karşı Çalışma Grubu, Türkiye’nin cezasızlık kültüründen beslendiğine dikkat çekti.

 

ANF’den Serkan Demirel’in haberine göre; Birleşmiş Milletler (BM) Zorla ve İrade Dışı Kaybetmelere karşı Çalışma Grubu, 14-18 Mart 2016 tarihleri arasındaki Türkiye ziyaretinin ardından AKP hükümetine yaptıkları tavsiyelerin takibine dönük bir rapor hazırladı. 14 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde gerçekleştirilecek BM İnsan Hakları Konseyi 45. İnsan Hakları oturumlarına sunulmak üzere hazırlan raporda, Türk devletinin, zorla kaybetmeler ve hak ihlalleri noktasında kendisine yapılan tavsiyelere hiçbir şekilde uymadığına ve ülkedeki insan hakları ihlallerinin gün gittikçe daha da ağırlaştığına dikkat çekildi. 66 sayfalık raporda, Türk devletinin yapılan tavsiyeleri genel anlamda dikkate almadığının altı çizilerek,  önerilerin insan haklarının ve demokrasinin korunması noktasında temel öneme sahip olduğu, tavsiyelere rağmen geçen süre içerisinde bu konuda hak ihlallerinin devam ettiği vurgulandı.

Raporda devamla şunlar belirtildi: “Çalışma Grubu, suçun zorla itiraf edilmesi, masumiyet karnesinin reddi, tutukluğun hukuka uygunluğuna itiraz edememe, gözaltındaki kişilere erişim hakkının kısıtlanması, etkili bir hukuk yolu ve adil yargılanma haklarından mahrum bırakılma, işkence ve kötü muamele gibi durumlar yaşanmasından ciddi bir rahatsızlık duymaktadır.

Aynı şekilde, Güneydoğu bölgesinde sokağa çıkma yasakları döneminde yaşananların açığa çıkarılmaması hala rahatsız edici boyutta. Bu dönemde yaşanan zorla kaybetmeler dahil olmak üzere birçok hak ihlali iddiaları yönelik bağımsız, etkili ve tarafsız soruşturmalar yapılmamış ve başvurular dikkate alınmamıştır.

Türkiye zorla kaybetmelerin bağımsız bir suç olarak görülmesi ve nitelendirilmesi konusunda hiçbir ilerleme kaydetmemiştir. Türkiye, zorla kaybetmelerin soruşturulduğu ve yargılandığı davalar için 20 yıllık zaman aşımı süresini uygulamaya devam etmektedir. Bununla birlikte Çalışma Grubu, olağanüstü hâl kararnamelerinin, zorla kaybetmelerde dahil olmak üzere ciddi insan hakları ihlallerine karışmış olabilecek devlet görevlilerine genel dokunulmazlık hakkı verdiği noktasında bilgilendirildi.

Türkiye, bağımsız bir izleme ve soruşturma mekanizması kurmayarak, kayıp ailelerinin adalet arayışlarını ihlal etmeye devam ediyor.

Kayıpların mezar yerlerinin tespiti, bir DNA bankasının kurulması ve kayıpların tam veya yaklaşık sayısının bulunduğu bir kayıt oluşturulması konusunda Çalışma Grubu, yetkililerden bu konuda ayrıntılı bilgi alamamıştır.

Devlet görevlileri ve yetkilileri tarafından işlenen insan hakları ihlalleri için yerleşik cezasızlık kültürünün, Türkiye’de yetkilileri sorumlu tutmanın önünde temel bir engel olmaya devam etmektedir. Cezasızlık kültürünü besleyen çeşitli faktörler olsa da ülkedeki yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının eksikliği en kritik faktör arasındadır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.