Çocuklarda diş bakımı 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Bebekler / çocuklar için uygun diş macunu bulunmaktadır. İlk iki yıl pirinç tanesi, daha sonra ise bezelye büyüklüğünde macun kullanılmalıdır. 

Doğumdan itibaren çocuklara günlük D vitamini vermek önemlidir. D vitamini kemikleri güçlendirmenin yanısıra dişlerin sağlıklı ve normal şekilde gelişimi için oldukça önemlidir. Buna Fluorid isimli maddenin eklenmesi (aynı hap içindedir) daha da etkilidir. Fluorid maddesi dişleri güçlendirmekte ve bakterilerin dişlere zarar vermesini, yani dişlerin çürümesini önlemektedir. 

Çocukları ilk dişini ortalama 6 ay içinde çıkarmaktadır. Bununla birlikte günde iki defa diş fırçalamak önemlidir. Bebekler / çocuklar için uygun diş macunu bulunmaktadır. İlk iki yıl pirinç tanesi, daha sonra ise bezelye büyüklüğünde macun kullanılmalıdır. Çocuklar altı yaşından itibaren yetişkinlerin kullandığı diş macununu kullanabilir. Macunun tüm fırçayı kaplaması önemlidir. Çocuk iki yaşına girmesiyle birlikte diş fırçalamaya alıştırılmalıdır. Fakat ilkokul ikinci sınıfa kadar diş bakımı velilerin denetiminde olmalıdır, yani veliler çocukların yanında durmalı ve gerektiğinde müdahale etmelidir. Akşam dişler fırçalandıktan sonra bir şey yenilmemeli, sırf sade şu içilmelidir. Bebekler ve küçük çocuklar sade su veya şekersiz bitki çayı içmelidir. Sağlıklı beslenme diş sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Tatlı ve tuzlu yiyecekler tatlı ve asitli içecekler gibi istisna olmalıdır. 

Şişe sırf mamanın verilmesi için kullanılmalıdır. Şişe emzik yerine kullanılmamalıdır. Cam şişe tercih edilmelidir. Ancak şişenin çocuğun elinde kırılmaması için ebeveynler tarafından tutulmalıdır. 

Emzik kullanımı iki yılın sonunda bitirilmelidir. Emzik ve baş parmağın emzirilmesi dişlerde eğriliklere yol açabilir. Baş parmağının emzirilmesinden ziyade emzik tercih edilmelidir. 

Çocuk bir yaşına girmeden önce diş doktoruna götürülmelidir. Ardından ise iki yılda bir diş doktoruna gidilmelidir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.