Covid-19 aşıları ile ilgili son durum 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Dünya genelinde şimdiye kadar (14 Kasım itibariyle) 253 milyon 105 bin 861 kişi koronavirüsüne yakalandı. 5 milyon 98 bin 522 kişi Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirdi. İnsanlara 7,5 milyar aşı dozu verildi. Birleşik Arap Emirlikleri ve Portekiz en çok insanın aşı olduğu ülkelerin başında yer alıyor. 

Aslında bu hafta fıtık ameliyatını işleyecektim. Ancak özellikle gazetenin basıldığı Almanya'da Covid-19 vakalarının patlak vermesinden dolayı pandemiyle ve panzehiri olan aşıyla ilgili bilgileri paylaşma gereği duyuyorum. 

Dünya genelinde şimdiye kadar (14 Kasım itibariyle) 253 milyon 105 bin 861 kişi koronavirüsüne yakalandı. 5 milyon 98 bin 522 kişi Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirdi. İnsanlara 7,5 milyar aşı dozu verildi. Birleşik Arap Emirlikleri ve Portekiz en çok insanın aşı olduğu ülkelerin başında yer alıyor. 

Maalesef aşılama konusunda dünyada ciddi bir dengesizlik söz konusu. Gelişmiş ülkelerde yeterince aşı bulunmakta, hatta aşılar raflarda kalmakta. Birçok ülkeye ise aşı ulaşımı çok düşük. Düşük gelirli ülkelerde yaşayan insanların sadece yüzde 4,5’i aşı olmuş. Örneğin Afrika kıtasında Güney Afrika hariç çoğu ülkelerde aşılanma oranı yüzde 1 civarında. Böylesi ülkelere aşı ulaşımı sorunun sırf bir boyutunu oluşturmakta. Bunun yanı sıra düşük gelirli ülkelerin sağlık sistemi çok zayıf. Sağlık hizmetleri vatandaşların büyük kısmına ulaşamamakta. Bu ülkelerde insanların sırf hükumete değil sağlık sistemine güveni de düşük. Bu aşılara olan güveni de ciddi şekilde etkilemekte. 

Geçen hafta ANF'de çıkan bir haberde Kürdistanlıların aşılar konusundaki güvensizliği gündeme gelmişti. Geçmişte Türk devletinin aşıları bir savaş malzemesi olarak kullandığı bilinmekte. Tabi ki bunu tekrar edebilir de. 

Ancak şimdi birçok uzman kurum -ülkede örneğin Tabipler Birliği, Avrupa'da KCDK-E öncülüğünde oluşturulan Sağlık Komitesi bünyesindeki Kürt hekimler- bulunmakta. Bunlar başta Kürtçe olmak üzere farklı dillerde Covid-19 hastalığı ve aşılar hakkında çok çeşitli formatlar ile (yazı, görsel, TV programları, sosyal medya vb.) halka bilgi vermeye çalıştı/çalışıyorlar. Bunları mutlaka takip edip, tavsiyelere uymak gerekiyor. 

Pandemi ile mücadeleyi sisteme bırakmak görüldüğü gibi çözüm değil. Her birey sorumluluk hissetmeli ve pandeminin hız kesmesi için başta aşılanma olmak üzere gereken tedbirleri almalıdır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.