DEM gelir, İstanbul da değişir

Meral Danış Beştaş

Meral Danış Beştaş

  • DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adaylarından Meral Danış Beştaş, en büyük Kürt nüfusun olduğu kentte güçlü olduklarını belirterek, şunların vurguladı:
  • “En büyük Kürt emekçi nüfusu burada, neredeyse yoksulluk Kürtleşmiş, emekçilik Kürtleşmiş. Aynı zamanda parti olarak Türkiye’de ne kadar iddialı olduğumuzu ortaya koyuyoruz.
  • Bizim derdimiz İmamoğlu veya Kurum değil. Bizim derdimiz; biz bu yarışta varız ve kazanmak istiyoruz. DEM gelir, İstanbul değişir. İstanbul’u değiştireceğiz.”

DEM Parti İBB adayı Meral Danış Beştaş, parti kimliği, programı ve siyasetiyle seçimlere girip kazanma stratejilerinin bir ayağının da ‘kent uzlaşısı’ olduğunu belirterek, Esenyurt ve Mersin örneklerinde olduğu gibi bu uzlaşanın da sağlanabileceğinin görüldüğünü söyledi. Beştaş, “Her parti kendi programını, ilkelerini, ideolojik ve siyasi yaklaşımını anlatır ve halktan destek ister. DEM Parti de Türkiye’nin her yerinde bunu yapıyor” dedi.

Genel seçimlerin etkisi henüz devam ederken yeni bir seçim sürecine girildi. Milyonlarca seçmen, 31 Mart'ta yeniden sandık başına giderek, yerel yöneticileri belirleyecek. İki aydan az bir sürenin kaldığı seçimlerde, ittifak ve adaylara dair tartışmalar büyük oranda sona erdi. Partiler, önceki gün listelerini seçim kurullarına teslim etti. Seçim sürecinde gözlerin çevrildiği kentlerin başında İstanbul geldi. İstanbul seçimleri, genel siyaset üzerinde yaratacağı etki bakımından önem arz ediyor. Özellikle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) burada aday çıkarıp çıkarmayacağı merak ediliyordu. DEM Parti, "Kent Uzlaşısı" kapsamında hareket ederek, batı kentlerinin büyük bölümünde adaylarıyla seçimlere girmeye karar verdi. DEM Parti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) için Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni'yi aday gösterdi. 

Beştaş, partinin batı stratejisi ve hedefleri ile İstanbul seçimlerine dair MA’dan Diren Yurtsever’in sorularını yanıtladı.  Batıdaki stratejilerinin parti kimliği, programı ve siyasetiyle seçimlere girip kazanmayı hedeflemek olduğunu belirten Beştaş, “Tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu gibi. Demokratik ülkelerde siyaset bir rekabet işidir. Her parti kendi programını, ilkelerini ideolojik ve siyasi yaklaşımını anlatır ve halktan destek ister. DEM Parti, Türkiye’nin her yerinde ne istiyor, nasıl bir yerel yönetim anlayışını talep ediyor, niçin mücadele ediyor... Bir kere bunları en geniş şekilde anlatacağız. Türkiye’nin her yerinde bu yaklaşımımız var ve rekabet edeceğiz. Neticede seçimler aynı zamanda kendimizi anlatmanın ve insanlara ulaşmanın bir yoludur. Partimizi anlatmak, destek alabilmek ve Türkiye’nin her yerinde ‘biz varız’ demek, bu ülkenin asli unsurları olarak demokratik siyasette ısrarımızı ve mücadelemizi ortaya koyuyoruz. Kazanamayacağız diye bir şey yok. Kazanacağız diye giriyoruz. Niye kazanmayalım?” dedi.

Esenyurt’ta uzlaşı sağlandı

Stratejinin bir ayağı olan ‘kent uzlaşısı’nın, Mersin ve Esenyurt örneğinde olduğu gibi sağlandığını belirten Beştaş, “Esenyurt’taki odalardan tutalım derneklere ve vakıflara kadar, oradaki yaşayan yurttaşlara kadar genel eğilim kent uzlaşısının olması gerektiği yönündeydi. Uzun görüşmeler sonucunda Esenyurt’ta bir uzlaşı sağlandı. Biz kazan-kazan politikası üzerinden gidiyoruz. Kent uzlaşısı konusunda da bizim değil, halkın kazanması üzerinden gidiyoruz” şeklinde konuştu.

En büyük Kürt nüfus burada

İstanbul’un Türkiye seçimlerinde en önemli merkezlerden biri olduğunu hatırlatan Beştaş, şöyle devam etti: “İstanbul'da DEM Parti çok güçlü. Bizim seçmen kitlemizin önemli bir bölümü burada. Diyarbakır kadar bir seçmen kitlemiz var. En büyük Kürt nüfusunun olduğu kent İstanbul. DEM Parti’nin Türkiye’deki demokratikleşmede başat sorun olarak ifade ettiği Kürt sorunu var. Kürtlerin eşit ve özgür yurttaş olarak mücadelesi on yıllardır sürüyor. En büyük Kürt emekçi nüfusu burada, neredeyse yoksulluk Kürtleşmiş, emekçilik Kürtleşmiş. Aynı zamanda parti olarak Türkiye’de ne kadar iddialı olduğumuzu ortaya koyuyoruz. Biz kimseden yana değiliz, biz kendimizden yanayız ve bu mücadelede varız. Bu seçimde ‘A’ şahsına ya da partisine kaybettirmek ya da ‘B’ partisine kazandırmak gibi bir hedefimiz yok. Bizim tek bir yolumuz var; o da kazanmak ve tabii ki tüm İstanbul’a ulaşmak.”

Seçmenin de basıncı vardı

DEM Parti seçmeninin de aday çıkarma yönündeki çok yoğun bir basıncına dikkat çeken Beştaş, şunları ekledi: “Ekrem İmamoğlu, Murat Kurum, Buğra Kavuncu... diğer adaylarla da sonuna kadar yarışacağız. Bizim derdimiz İmamoğlu veya Kurum değil. Bizim derdimiz; biz bu yarışta varız ve kazanmak istiyoruz. İlgi yoğun. Daha yoğun çalışacağız. DEM gelir, İstanbul değişir. İstanbul’u değiştireceğiz. Daha güzel daha ve yaşanabilir bir İstanbul için mücadele edeceğiz. İstanbul’da kadın zamanı diyebilirim.” İSTANBUL

 

* * *

Esenyurt eşbaşkanları tutuklandı

DEM Parti Esenyurt İlçe Eşbaşkanları Bahar Karataş ve Fatih Ergün tutuklandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Esenyurt ilçesine önceki gün sabah saatlerinde yapılan baskın sonucu gözaltına alınan Karataş ve Ergün, akşam saatlerinde çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. İlçede bulunan kitaplar, dergiler ve bilgisayarlara el konulmuştu.

 

* * *

Esenyurt’ta miting hazırlığı

DEM Parti İstanbul İl Örgütü, 25 Şubat’ta Esenyurt Meydanı’nda Demokrasi ve Özgürlük Mitingi düzenleyecek. 

Çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisinin de destek vereceği Demokrasi ve Özgürlük Miting’ne DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları katılacak. Miting de ayrıca Büyük Özgürlük Yürüyüşü’nde yer alan 75 ismin yanı sıra DEM Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni ile ilçe belediyelerinin eşbaşkan adayları da yer alacak.

DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, mitinge ilişkin MA’ya konuştu. Kalmaz, “Hem demokrasi ve özgürlük taleplerinin yükseleceği hem de Sayın Öcalan’ın üzerindeki mutlak tecridin kırılması, rolünü oynayabilmesi ve özgürlüğüne kavuşabilmesi için bu mitingi gerçekleştiriyoruz. Bu mitingin temel amacı ve hedefi. Büyük Özgürlük Yürüyüşü’nde ortaya çıkan kararlılığı, Batı kentlerine taşıyarak, aynı zamanda bir selamlamadır. Demokrasinin zorlandığı, özgürlüklerin yok sayıldığı, hak ve hukukun hiçe sayıldığı böylesi bir süreçte bu mitingi yapmak, bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı” dedi.

İstanbul’un tüm ilçelerinde sokak sokak çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Kalmaz, “Bütün bileşenlerin, partilerin, sol sosyalist çevrelerin de ortaklığında alınan bu miting kararının ardından bildiri dağıtımlarıyla, pazarlarda, kahvelerde, ev ev çalışmalarla, sesli anonslarla ve her ilçeden araçlar kaldırmak üzere biz bu mitinge büyük bir hazırlık yapıyoruz. Türkiye’de yaşanan bu faşizm koşullarından çıkmak için buna ihtiyaç olduğunu, bütün Türkiye halkları olmak üzere, ezilenlerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin, inanç gruplarıyla beraber tüm herkesin katılması gerektiğinin çağrısını yapıyor, bütün İstanbul’u 25 Şubat’ta Esenyurt Meydanı’na bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.