Devrimi koruma sözü

Qamişlo eylem

Qamişlo eylem

  • Demokratik Özerliğin ilanının yıl dönümünde Qamişlo’da düzenlenen “devrimimizi koruyacağız” mitingine on binler katıldı.

Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Sistemi’nin ilk resmi adımı olan ve 21 Ocak 2014'te ilan edilen Cizîrê Kantonu'nun yıl dönümü vesilesiyle yürüyüş ve miting düzenlendi.

Cizîrê Kantonu Demokratik Özerklik Yönetimi tarafından “Devrimci halk savaşıyla işgalciliği yeneceğiz, devrimimizi koruyacağız” sloganıyla organize edilen mitinge katılmak için Dêrik, Koçerat, Til Koçer, Girkê Legê, Çilaxa, Tirbespiyê, Til Hemîs, Hesekê, Dirbêsiyê, Til Temir, Til Birak ve Şedadê’den gelen binlerce kişi, Qamişlo’daki Osman Sabri Kavşağı'nda bir araya geldi. Kürt, Arap, Süryani parti, kurum ve kuruluşların yönetici ve üyelerinin aralarında bulunduğu kitle, sloganlarla 12 Mart Şehitleri Stadyumu'na kadar yürüdü.

Devrim öncüsü şehitlerin fotoğrafları, Özerk Yönetim bayrakları ve işgalci Türk devletinin saldırı sonucu yıkılan yerleşim yerlerinin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşün ardından miting düzenlendi.

Saldırılara en iyi cevap halkların ortak iradesi

İlk konuşmayı yapan Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Şêro Şero, “Demokratik Özerklik projesi ilk gündem itibaren iç ve dış saldırılara maruz kaldı. Ancak halkların birlikteliği ve ortak mücadelesi halkın iradesini yok etmeyi amaçlayan saldırılara en iyi cevap oldu. Kazanımlarımızı korumak için Önder Abdullah Öcalan’ın yolunda mücadelemize devam edeceğiz” dedi. 

Demokratik Suriye'nin inşasına kadar devam

Cizîr Kantonu Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hikmet Hebil de halkların birlikteliğine dikkat çekerek, şunları belirtti: “Halkların ve halk bileşenlerinin birliği ve fedakarlığı, onların Demokratik Özerklik projesine olan inancı sayesinde kazanımlarımızı koruyup sistemimizi inşa ettik. Mücadelemiz, tüm halkların hakları elde edilinceye ve demokratik bir Suriye inşa edilinceye kadar devam edecek.” 

"Jin jiyan azadî" sloganları arasında konuşma yapan Qamişlo Meclisi Kadın Komitesi Üyesi Henîfe Mihemed ise demokrasi düşmanları ve ulus devlet zihniyeti nedeniyle toplum, kadın ve devrim kazanımlarının tehlikede olduğuna işaret ederek,  “Kazanımları koruma tüm kadınların görevidir. Şehitlerin mirasına sahip çıkmak için görevimizi yerine getirelim” dedi. QAMIŞLO

 

* * *

Krizin tek çözümü

Demokratik Birlik Partisi (PYD), modellerinin Suriye krizinin, bölgedeki çoğu davanın çözümünün tek anahtarı olduğunu söyledi.

PYD, Demokratik Özerk Yönetimi’nin 10. kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Demokratik Özerk Yönetim'in kuruluş sebeplerine ve şartlarına dikkat çekilen açıklamada, “Suriyeliler katledilip göçertildiğinde, terör tehlikesi ve terör örgütleri artığında ve parçalama projeleri altında Özerk Yönetim kuruluşunu ilan etti” denildi. Açıklamada, siyasi güçlerin PYD öncülüğünde Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nin temelini attığını ve QSD öncülüğünde DAİŞ çetesinden kurtarılan diğer bölgelerde uygulandığına işaret edildi.

Demokratik Özerk Yönetim’nin kuruluşunun kutlandığı açıklamada, Demokratik Özerklik modelinin Suriye krizinin, bölgedeki çoğu davanın çözümünün tek anahtarı olduğu; merkezi olmayan, demokrasi ve herkesin yönetime katılmasıyla Suriye halkının haklarını güvence altına alacağı belirtildi.

Açıklamanın sonunda kazanımların korunucağına söz verildi.

 

* * *

19 işgalci öldürüldü

QSD, meşru savunma çerçevesinde Eyn Îsa ilçesi, Girê Spî ve Minbic’de işgalci Türk güçlerine yönelik operasyonlar düzenledi; 19 Türk savaş elemanını öldürdü.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, dün yaptığı açıklamada şunları paylaştı:

* Minbic Askeri Meclisi güçleri, 15 Ocak saat 22.30'da Siyade köyünde işgalci Türk savaş elemanlarının bulunduğu noktayı vurarak 4'ünü öldürdü.

* Güçlerimiz, 17 Ocak günü Eyn Îsa’nın kuzeydoğusundaki Şirkirak köyünde işgalci Türk devletine ait askeri bir noktayı ve kontrol noktasını ağır silahlarla vurdu.

* Girê Spî’nin güneyindeki Meliq köyünde bulunan bir mezra ve Tîna köyünde işgalci Türk devletine ait bir nokta, 17 Ocak’ta eş zamanlı vuruldu.

* Girê Spî’nin batısındaki Selîbî köyünde işgalci Türk devletine ait bir nokta 17 Ocak’ta vuruldu; 15 Türk savaş elemanı öldürüldü.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.