Devrimin mimarı şehitlerdir

Rojava Devrimi kutlamaları / Foto: Arşiv

Rojava Devrimi kutlamaları / Foto: Arşiv

  • YPG Genel Komutanlığı, Rojava Devrimi'nin esas mimarlarının şehitler olduğunu belirterek, topyekun direniş cephesinin oluşturulmasının her zamankinden daha acil olduğunu söyledi.

Rojava Devrimi'nin hegemon güçlerin planlarını bozduğunu vurgulayan YPG Genel Komutanlığı,  başta Türk devleti olmak üzere sömürgeci güçlere korku saldığını kaydetti.

Yekîneyên Parastina Gel (YPG) Genel Komutanlığı, YPG'nin kuruluş yıl dönümü olan Rojava Devrimi'nin 11. yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. 21. yüzyılın başında dünyada yaşanan en büyük gelişmelerden birinin Rojava Devrimi olduğunu savunulan açıklamada, "Rojava Devrimi, 21. yüzyılın başında ilk önce bölgede etkili oldu, ardından tüm insanlığı etkiledi. Bu anlamıyla Rojava, Ortadoğu için bir rönesans, insanlık açısından ise bir devrimdir. Devrimci halk savaşı stratejisi ile demokratik ulus temelinde gelişen Rojava Devrimi Kürt, Arap, Asurî, Ermeni, Türkmen halklarının ortak mücadelesiyle ve kahramanlık destanlarıyla halkların devrimine dönüştü" dedi.

Devrim düşmanlarına darbe

Rojava Devrimi'nin insanlık için umut, devrim düşmanlarına da darbe olduğu belirtilen açıklamada, hegemon güçlerin planlarını bozduğu; başta soykırımcı Türk devleti olmak üzere sömürgeci güçlere korku saldığı vurgulandı. İlk olarak 2011'de YXK olarak örgütlenen YPG'nin, 19 Temmuz Devrimi'yle kuruluşunu ilan ettiği; 2013'te YPJ'nin; 2015'te ise QSD’nin kurulmasıyla tüm güçlü bir savunma teşkilatının ortaya çıktığı hatırlatılan açıklamada, "Savunma güçleri bu şekilde işgal ve soykırım saldırılarına karşı kalkan oldu, saldırganların amaç ve hedeflerini boşa çıkardı" denildi.

Aynı zamanda kadın devrimi

Rojava Devrimi’nin ortaya çıkardığı ve tarihte hiçbir devrimin yapamadığı bir gerçekliğin de kadınların devrime öncülüğü olduğuna işaret edilen açıklamada, şunları belirtildi: "Rojava Devrimi'nin gerçekliği bu konuda benzersizdir. Rojavalı kadınlar, Önder Apo’nun özgür kadın, özgür toplum felsefesi temelinde bir bilinç düzeyi yakalayarak özgürlüğü hedefledi. Bundan dolayıdır ki büyük bir kararlılıkla devrime öncülük etti, savaşın en ön cephelerinde kahramanlık destanlarını yazdı, tüm dünyada yankı uyandırdı. Bu gerçeklik, Rojava Devrimi'nin 'kadın devrimi' olarak tanınmasına yol açtı. Rojava Devrimi, kadınların öncülüğünde tüm insanlık için ilham ve umut kaynağı oluyor.

Devrim meşalesi taşınıyor

Rojava Devrimi'nin esas mimarları şehitlerimizdir. Bu vesileyle 19 Temmuz 2016'da şehitler kervanına katılan komutanımız Herekol (Hisên Şawiş) şahsında tüm şehit yoldaşlarımızı bir kez minnetle anıyoruz. Devrimin öncülerinden olan Komutan Herekol, Önder Apo’nun felsefe ve ideolojisiyle kendini her yönüyle geliştirip devrimin gelişmesinde büyük fedakarlık yaptı. Rojava’nın bereketli topraklarında dünyaya gelen yiğit bir yoldaşımız olan Herekol, gençliğinden şehadetine kadar Kürt halkı ve tüm ezilen halkların özgürlüğü için mücadele etti, görevlerini yerine getirmek için büyük emek harcadı. Devrimin en zorlu süreçlerinde yoldaşlarıyla birlikte tarihi bir görev üstlenen Komutan Herekol, devrim meşalesini günümüze taşıdı.

Topyekun direniş cephesi

Kürtleri yüzyıl öncesinden daha zayıf bırakarak mağdur etmek isteyen güçlere ve politikalara karşı topyekun direniş cephesinin oluşturulması her zamankinden daha acildir. Dünya halkları içinde tanınmayı ve özgür bir şekilde varlığını sürdürmeyi hak eden Kürt halkı başta olmak üzere, tüm bölge halkları ve insanlığın 19 Temmuz Devrimi’ne sahip çıkacağın inanıyoruz.” QAMIŞLO

 

*****

Devrim kutlamaları

Kuze- Doğu Suriye halkları, Rojava Devrimi’nin 11. yıl dönümünü, coşkulu etkinliklerle kutluyor.

Bu sene “19 Temmuz Devrimi ruhuyla Önder APO’nun fiziki özgürlüğünü sağlayacak, Demokratik Ulus inşasını gerçekleştireceğiz” şiarıyla organize edilen kutlamaların dünkü takvimi şöyleydi:

Qamişlo'nun Heysem Kiço Stadyumu’undaki kutlamalara, Amûdê, Tirbespiyê ve Til Hemîs halkı da katıldı.

Girkê Legê’deki kutlamalara, Til Koçer ve Çilaxa halkı da katıldı.

Dirbêsiyê'nin Şehîd Zevîn Parkı’nda yapılan kutlamaya Til Temir halkı dahil oldu.

Hesekê'nin 4 Nisan Parkı’ndaki kutlamalara Til Berak halkı da katılım sağladı.

Şedadê ilçe merkezindeki kutlamalara Erîşe halkı da katıldı.

Kutlamalar tüm merkezlerde dün saat 19.00’da aynı anda başladı.

Kutlamalarda, bölge halkları adına konuşmalar yapıldı. Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi'nin (TEV-ÇAND) müzik ve halay ekipleriyle birlikte Cizîrê Bölgesi Kültür Konseyi sanatçıları da sahne aldı.

 

Şehitleri için mumlar yakıldı

Qamişlo halkı, Rojava Devrimi'nin yıl dönümünde Şehit Delîl Saroxan Şehitliğindeki şehitlerin mezarında mum yaktı. Foto: ANHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.