Diplomatik girişimler sürüyor

.

.

  • Suriye'deki Rus güçlerinin komutanı Aleksandr Çayko'nun QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî ile Hesekê’de görüştüğü öne sürüldü. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü Kirby de Türk devletinin olası kara saldırısıyla ilgili ABD'nin tutumunu tekrarladı. Türk Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ise karadan işgal saldırısı tehdidini yineledi. 

Associated Press'e (AP) konuşan QSD Sözcüsü Siyamend Ali, Çayko'nun Pazar günü QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî ile görüştüğünü doğruladı. Sözcü, Çayko ve Ebdî arasındaki görüşmenin detayları hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti. Lübnan merkezli El Mayadin televizyonu ise Çayko ile Ebdî'nin Hesekê'deki yaptığı görüşmesinde Türkiye'nin bombardımanı, olası karadan işgal saldırısı ve Rusya'nın pozisyonunun konuşulduğunu ileri sürdü. El Mayadin’e göre; Çayko, sınırın 30 kilometre derinliğe kadar rejim güçleri yerleştirilmesini önerdi. Bu iddiası Türk medyası tarafından da desteklendi. Türk medyasının iktidara yakın kalemleri, Rusya'nın 30 km derinlikteni tüm alanın rejime devredilmesini istediğini yazdı. 

El Arabiya televizyonuna konuşan QSD sözcülerinden Aram Hanna ise Rusların bu görüşmede Türkiye tarafının şartlarını ilettiğini, QSD'nin ise Türkiye'nin tüm şartlarını reddettiğini söyledi. Hanna, söz konusu şartlar hakkında ayrıntı vermedi.

Beyaz Saray tekrarladı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, dünkü haftalık basın açıklamasında "Erdoğan'ın Suriye operasyonuna yeşil ışık mı yakıyorsunuz?" sorusuna "Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve Demokratik Suriye Güçleri’ne (QSD) destek veriyor" şeklinde yanıt verdi. Kirby ayrıca Türkiye'nin 'terör' tehdidine karşı kendini savunma hakkı olduğunu söyledi. Kirby, Türkiye'nin 'terör' tehdidine karşı kendini savunma hakkı olduğu ancak bunun DAİŞ ile mücadeleye zarar vermemesi gerektiği yönündeki açıklamasını yineledi. 

İstiklal patlaması belirsiz

Türkiye'nin İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamayla ilgili soruşturmasına herhangi bir destek vermediklerini belirten Kirby, "Şu anda bu saldırının sorumlusunun tam olarak kim olduğunu söyleyecek bir pozisyonda değiliz. Bu şiddeti o zaman da kınadık, şimdi de kınıyoruz. Türkiye'nin saldırılara karşı kendini ve vatandaşlarını savunma hakkı vardır. Aynı zamanda bölgede tansiyonun düşürülmesini istiyoruz ve özellikle de sivillerin daha çok ölümüne neden olacak hiçbir eylemi görmek istemiyoruz" dedi.

QSD ile çalışmaya devam

Türk saldırılarının DAİŞ ile mücadeleyi nasıl etkileyeceğine ilişkin ise Kirby, şöyle konuştu: “Burada tansiyonun düştüğünü görmek istiyoruz. Ve özellikle sivil kayıplar olmak üzere ek zayiat potansiyeline yol açan herhangi bir eylem görmek istemiyoruz. Irak ve Suriye içinde tehdit olmaya devam eden DAİŞ'e karşı Suriyeli ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam etme çabalarımıza zarar verecek hareketler istemiyoruz. Türkiye terör saldırılarına maruz kaldı. Ancak özellikle Suriye içinde daha çok ölüme, daha çok masumun ölmesine yol açacak bir eylem görmek istemiyoruz. Suriye'de Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve Demokratik Suriye Güçleri'ne destek veriyor."

Tehditler kesilmiyor

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada karadan işgal saldırısı tehdidini yineledi. Erdoğan, “Adımları atarken kimseden izin almadığımız gibi kimseye de hesap vermeyiz. İsim değişikliği oyunlarıyla tescilli terör örgütünü destekleyenlerin riyakarlıklarına tahammül etmek durumunda değiliz" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da dün AKP'nin kanalı A Haber canlı yayınında, olası karadan saldırıyla ilgili “Yarın, haftaya veya her an olabilir. Farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Bu operasyonlar her an yapılabilir. Bugüne kadar nasıl yapıldıysa bundan sonra da yapılmaya devam edecek” diye konuştu. 

ABD ve Rusya’nın karadan saldırıya karşı tavrına ilişkin Kalın, şunları söyledi: “Biz sorumluluk sahibi bir devlet olarak müttefiklerimizle ve komşu ülkelerle bu tür operasyonları elbette değerlendiririz konuşuruz. Kimseye önceden bilgi verip icazet almak izin almak gibi bir şey söz konusu değildir. Türkiye kendi güvenlik kaygılarını gidermek için kimseden icazet almaz kimseye hesap vermez. Sahada işte şurada ABD askerleri var onlara bir zarar gelmesin koordine edilsin dikkat edilsin dendiğinde de biz tabii ki zaten bugüne kadar hiçbir zaman Suriye'de doğrudan ABD askerlerini yahut Rus askerlerini vesaire hedef almadık, zaten böyle bir kastımız yok, bizim hedefimizin ne olduğu bellidir.” diye konuştu.

Türk-Suriye ilişkileri

Kalın, Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında görüşme olup olmayacağı veya bir takvim olup olmadığı sorusuna, “Türkiye'nin çıkarları çerçevesinde bir görüşmenin farklı düzeylerde temasın zamanı geldiğinde olur” şeklinde yanıt verdi. Suriye ile istihbarat düzeyinde temasların hep devam ettiğini belirten Kalın, “İstihbarat örgütlerinin görevidir bu. PKK hedeflerinin vurulması, rejim güçlerinin nereye kadar ilerleyeceği gibi konularda istihbarat örgütleri hareket ediyor” dedi. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.