Erdoğan'a kırmızı kart göstermenin vakti

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 ükenin büyükelçilerini "persona non grata" (istenmeyen kişi) ilan etme talimatına ilişkin Alman hükümet sözcüsü "not ettik" dedi. Alman basını ise "Erdoğan'a kırmızı kart göstermenin vakti geldi" diye yazdı.

 

AİHM’in rehin tutulan Osman Kavala ile ilgili kararının uygulanmasını isteyen 10 ülkenin büyükelçileri, Erdoğan tarafından "istenmeyen kişi” ilan edildi. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert yaşananları "anlamakta güçlük" çektiklerini ve yapılan açıklamaları "not ettiklerini" söyledi. Türkiye ile Almanya'nın tarihsel dostluklarına atıfta bulunan Seibert, "Türkiye bizim için önemli bir partner" ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de yaşanan "persona non grata" tavrının "Türkiye ile Almanya ilişkilerinin derinliği ve anlamı ile bağdaşmadığını" belirtmiş, bundan sonrası için Almanya'nın diğer dokuz ülke ile görüşmeler içinde olacağını kaydetmişti.

Türkiye AK kararlarına riayet etmeli

Öte yandan BBC'den Ayşe Sayın'a konuşan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye, Avrupa Konseyi'nin (AK) kurucu üyesi olarak bütün üye devletler gibi bu konseyin kurumlarına riayet etmesi gerekiyor. Örneğin AİHM de bu kurumlarından bir tanesi, onun kararlarına uygun hareket etmesi bekleniyor. Biz Avrupa ülkeleri olarak bütün üye devletlerin bu kurumları kabul etmelerini ve saymalarını, bütün ülkeler gibi Türkiye'nin de bu kararlara riayet etmelerini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Bu kararın sonuçları olacak

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Osman Kavala'nın özgürlüğünü istediği için 10 ülkenin büyükelçilerini sınır dışı etme talimatı vermesi Almanya'nın gündemine oturdu. Bazı Alman siyasetçiler Türkiye'ye yaptırım uygulanması gerektiğini ve silah ihracatının durdurulmasını istedi. Konu Alman basınında da yoğun yer aldı.

Deutsche Welle'nin, Alman gazetelerinden derlediği haberlere göre; Süddeutsche Zeitung gazetesi, "Bu diplomatik olmayan kararın kimi sonuçları olacak. Türkiye ile ilişkiler daha da zora girecek. Ancak bu durum Erdoğan'ın avantajına olacak" diye yazdı.

AB'nin Türkiye açmazı

Stuttgarter Zeitung gazetesi "Avrupa Birliği, Türkiye konusunda açmazda" dedi. Gazete şu yorumu yaptı: "Batı’nın bir yandan Erdoğan'ın saldırılarını geri çevirme ve muhaliflere muamele konusunda demokratik oyun kurallarına bağlı kalmasını sağlama, diğer yandan da önemli bir partner olan Türkiye ile müzakere kanallarını açık tutmanın bir yolunu bulması gerekiyor."

Erdoğan'ın kaybetme kabusu

Mittelbayerische Zeitung gazetesi ise Erdoğan'ın büyük bir çıkmaza girdiğini belirterek şu değerlendirmeye yer verdi: "Türkiye'de çok ağır bir ekonomik kriz yaşanıyor. Erdoğan 2023 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden seçilip seçilmeyeceği konusunda endişe duyuyor olmalı. Şu anda Türk seçmenlerin sadece üçte biri AKP'yi seçeceğini söylüyor. Bu, mutlak çoğunluklara alışmış Erdoğan için kâbus gibi bir senaryo."

Müzakereler saçmalıktan ibaret

Südwest Presse gazetesi, Batı ülkelerinin Türkiye konusunda daha sert bir politika izlemesi gerektiğini kaydetti ve geçmişte verilen tavizler hatırlattı. Gazetedeki yorum şöyle:"Sadece federal hükümet değil, Avrupa Birliği (AB) bir bütün olarak Türkiye ile ilişkiler konusunda büyük sorunlarla karşı karşıya. Türkiye'yi sakinleştirme çabaları ve tavizlerle Avrupa değerlerine entegre etmeye çalışma umudu bir kez daha boş çıktı. Erdoğan kendi yolunu izliyor. Türkiye'yi Avrupa'dan ve demokrasiden uzaklaştırıyor. Erdoğan'a kırmızı kart göstermenin zamanı geldi. AB ile yürütülen tam üyelik müzakereleri zaten çoktandır bir saçmalıktan ibaret. Müzakereler kesilmeli ve başka türlü bir iş birliği ile ikame edilmeli. Avrupa Konseyi, Türkiye'yi üyelikten çıkartma sürecini başlatmalı. Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs'a yönelik tehditlerinden ötürü Türkiye'ye yönelik silah ihracatı da gözden geçirilmelidir."

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.