Erdoğan, İnce lehine çekilirse

Ava Neşe KALP yazdı —

  • Diyelim ki Erdoğan, yenilmemek için son anda sağlık konusunu bahane ederek İnce lehine seçimden çekilebilir mi? Ve çekilirse ne olur?
  • Bu, bir absürt fikir olarak burada kenarda dursun bence. Böyle bir ihtimale karşı ne yapılabilir konusu da... 

Seçimler için zaman son hızla akıyor. Bir önceki yazım olan Dersim Modeli Seçim Planı’nın cumhurbaşkanlığı adayları için yapılan kısmına bakmak istiyorum bugün.  Bu kısımdaki konu CHP’den oy koparmak için Muharrem İnce, İP’ten oy koparmak için de Sinan Oğan’ın sahnedeki varlıkları.

Sahnede saçma sapan hareketleriyle yeni-yetmeleri ayartmaya çalışan İnce palyaçoluğunu konuştururken, Oğan daha arkada sessiz sakin sahnedeki saçma durumu anlamak için gözlerini oğuşturuyor. Her durumda saçmalığına rağmen bedavaya çıktıkları bu sahnenin keyfini sürmek ve beklenen performansı göstermek için de çaba harcıyorlar elbette.

Bu konuda egosu, yalanlarla uzamış burnundan beş metre önde giden İnce daha başarılı. Kıvrım kıvrım “Ankara Havası” oynayan bir kuklanın ruhsuzluğunu zaman zaman sahte gülücüklerle ve inanılmaz bir utanmazlık duygusu ile kapatmaya çalışsa da “adam çalışıyor.”

Saçmalığına rağmen durum gerçek ve soru da şu: Bu iki kişi seçimi kazanamayacakları açıkken neden oradalar?

El cevap: a. Egoları, b. Zaafları, c. Proje kapsamında, d. Hepsi.

Bana göre esas durum, özellikle İnce için yine egosunun başrolde oynadığı bir zaaf meselesi ve bunun sağ ve milliyetçi eril güruhun en önemli özelliklerinden olan uçkurla bağlantılı olma ihtimali…

Öyle ki son elli yılın neredeyse bütün politik şekli, bu, uçkurlarına sahip olamayan, oraya buraya sperm saçmak için fır dönen şişkin egolu çoğunluğu “dindar” Türk erkeklerinin başrolünde oynadığı sahne ve bunların etinden yününden ve sütünden faydalanan Ergenekon ve Erdoğan ittifakı.  

Sıkıştıklarında dönemsel olarak yarattıkları düşmanların -komünistler, şeriatçılar, Kürtler, Ermeniler, Hıristiyanlar, ABD, din düşmanları, Aleviler- yetmediği durumlarda bu yol pek işlevseldir. Dolayısıyla geldiğimiz noktada düşmanları öldürme üzerine kurulu politikalar eskisi gibi işlevsel olmadığından, üstelik de Güney’de ve Rojava’da da çok kolay bir katliam yapma olanağı da pek görülmediğinden, Erdoğan’ın pek sevdiği “kendi göbeğimizi kendimiz keseriz” sathına girilmiş gibi duruyor. Yani Z planını devreye sokma zamanı.

İşte bu Z planında, bana göre İnce baş rolde olabilir. Daha önceki başrolü ise bu rolünü oynayacağının garantisi. Belli ki AKP şubelerinde ezberletilmiş olan “yaptıkları yapacaklarının garantisi” klişesi burada anlamlı duruyor ve İnce’nin durumuna cuk oturuyor. Tam da bu yüzden, “malum baba yönetmen” kendisini sahneye taşıma kararı almış olma ihtimali de…

Benim komplo teorim tam burada devreye giriyor. Kendimce uyduruyorum tabii. Bir yerden bir bilgi almışlığım yok. Bir iç ses konuşması diyelim.

Mesela, “durum gittikçe Erdoğan’ın aleyhine dönerse ve oy çalmakla -Kürtlerin özellikle- ve ölülere oy kullandırtmakla durum kurtarılamayacak durumda ise, bir kere aday olduğu için geri de çekilemezse nasıl bir alternatif kullanır?” Malum altlarına bir hayli sıçtıkları için o koltuktan kalkmak istemeyeceklerdir.

Bu durumda, bir ihtimal olarak gelmek istediğim nokta, diyelim ki Erdoğan, yenilmemek için son anda sağlık konusunu bahane ederek İnce lehine seçimden çekilebilir mi? Ve çekilirse ne olur?

Şimdi bir düşünelim. İnsanlar İnce’ye neden oy vermezler? Önemli bir bölümü elbette politik olarak onu bir temsilci olarak görmedikleri için. Bu sağlam kesim. İkinci olarak bir önceki seçimlerdeki vukuatlı hali var. Üçüncü ve önemli bir sebep de ona potansiyel olarak oy verebileceklerin kazanamayacağı ihtimalini bilmeleri. Dolayısıyla da seçmenler, cumhurbaşkanlığı için ya Kılıçdaroğlu’na ya da Erdoğan’a yöneliyorlar. İşte benim burada bahsettiğim, kazanamayacak diye kendisine oy vermeyenlerin oranı.

Var sayalım ki bu oran yüzde beş olsun (ki bunun daha yüksek olma olasılığı da var, eğer inanırlarsa kazanacağına). Cumhur İttifakı’nın da yüzde 42 olsun. Bu durumda ortalama yüzde 47 gibi bir orana ulaşıyor. Sinan Oğan’ın oylarının (yüzde 1.5-2) da buraya akacağını düşünmemek için hiçbir sebep yok. Biraz da hileli oylar, bu durumda İnce’nin kazanma olasılığı var.

Peki kazanırsa ne olacak. Valla AKP ve Ergenekoncular için kebap. İnce’nin fotoroman performansı oldukça zaten çantada keklik. Yetkiler İnce’de, ipler Erdoğan ve Ergenekoncularda… Off tadından yenmez.

Üstelik Ergenekoncular için çifte kavrulmuş fıstıklı lokum, zira Erdoğan’a bir şey olursa ipler tamamen onların eline geçecek ve bir yüzyıl daha katliamlar, soykırımlar serileri yönetecek bir zamana ve olanağa kavuşacaklardır. Bu anlamda öncelikle konuyu CHP’den başlatacakları, ilk hedefin de Kılıçdaroğlu olacağını bilmek için kâhin olmaya gerek yoktur. Bu, İnce’nin de en birincil fantezisi olabilir.

Bu, bir absürt fikir olarak burada kenarda dursun bence. Böyle bir ihtimale karşı ne yapılabilir konusu da...   

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.

</