Êzîdî kadınları temsilen 3 bin ağaç

Toplum/Yaşam Haberleri —

Qamişlo'da ağaç dikimi

Qamişlo'da ağaç dikimi

  • Kurdistan’a Barış ve Umut İnsiyatifi, (KBUI) geçtiğimiz yıl 21 Mart’ta Qamişlo şehir yönetimi işbirliğiyle başlattığı “Orman Projesi” kapsamında 2 bin ağaç dikti. Kampanya’ya destek sunan herkese teşekkür eden KBUI sözcüsü Pedagog Emine Gözen, Kurdistan’ı ağaçlandırmaya devam edeceklerini söyleyerek yeni projeleri olan “Êzîdî Kadın Ormanı” kampanyasını anlattı.

ARAT ARARAT/HERFORD

Kurdistan’a Barış ve Umut İnsiyatifi, (KBUI) geçtiğimiz yıl 21 Mart’ta Qamişlo şehir yönetimi işbirliğiyle başlattığı “Orman Projesi” kapsamında 2 bin ağaç dikti. Qamişlo Newroz Alanı’nın bulunduğu 4 dönüm araziye dikilen ağaçlar artık çocukların sorumluluğunda. Kampanya’ya destek sunan herkese teşekkür eden KBUI sözcüsü Pedagog Emine Gözen, Kurdistan’ı ağaçlandırmaya devam edeceklerini söyleyerek yeni projeleri olan “Êzîdî Kadın Ormanı” kampanyasını anlattı.

 

Qamişlo'da "Orman Projesi" kapsamında dikişen ağaçlar

 

Ekolojiye duyarlı kuşak yetiştirmek

Qamişlo’da gerçekleştirdikleri “Orman Projesi” ile hem ekolojiye katkı sunmayı hem de daha duyarlı bir kuşak yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Gözen, “Qamişlo Belediyesi tarafından alt yapısı ve ön hazırlığı yapıldıktan sonra çoçuklar gruplar halinde ağaçların dikileceği alana gelerek çalışmaya başladı. Orası artık onların. Zaman zaman ziyaret edecekler, ilgilenecekler. Proje de bu eksenliydi” dedi.

Bahşişleriyle destek sundular

Savaş koşullarından kaynaklı her alana yeterli kaynağın ulaşamadığının altını çizen Gözen “Globalleşen dünyada dayanışma da globalleşmeli” vurgusu yaptı. Gözen, “Engelli insanlara iş imkanı sağlayan Kaimzeit e.V Bielefeld, IBZ Bielefeld ve Grüner Würfel Bielefeld gibi kurumlar kampanyaya destek oldu. Örnegin, Grüner Würfel’in çalışanları kendi bahşişlerinden 10 ağaç aldı. Bu destek çok kıymetli. Önümüzdeki süreçte Avrupa’da kampanyamızı daha fazla kişiye ulaştırıp daha da güçlendireceğiz” diye belirtti.

Êzîdîlerle aramızdaki köprü

Kurdistan’ın dört bir yanında yeni ormanlar oluşturmak icin kolları sıvayan KBUI’nun yeni hedefi ise Şengal’de 3 bin ağaçtan oluşacak “Êzîdî Kadın Ormanı” kurmak. Bielefeld’de yapılan bir konserle startı verilen projeye dair bilgi veren Gözde, “74 ferman yaşamış olan Êzîdî toplumu ile aramızda bir köprü oluşturmamız gerekiyordu. Şengal’e giderek projemizi anlattık. Görüşmeler sonrası Xanesor’a yakın bir yerde oluşturmak istediğimiz ormana uygun 4 dönümlük bir arazi satın aldık. Projenin, ekolojik farkındalık oluşturmasının yanı sıra toplumsal hafızayı da güçlendirmesini umuyoruz.

Ortak sözleşme imzalandı

Proje kapsamında Rojava Üniversitesi tarafından Şengal’deki öğretmenlere ekoloji eğitimi verilmeye başlandı. Bu sayede öğretmenler okullarda öğrencilere bu alanda ders verebilecek. Aynı zamanda Xanesor Belediyesi, Kadın Vakfı ve eğitim komitesi ile ortak bir sözleşme imzaladık. Sözleşme çerçevesinde eğitim komitesi projenin eğitim kısmını, kadın vakfı hafızayı güçlendirme görevini, belediye ise saha çalışmalarını yürütecek. Bizler de insiyatif olarak hem finans hem eğitim anlamında destek sunarak projemizi hayata geçireceğiz“ dedi.

 

 

Hedef 3 bin ağaç

“Bu proje kadını toplumda daha görünür kılmak için küçük bir damla olacak” diyen Gözen, projenin detaylarını şu şekilde özetledi: “Kurulacak orman kadın çalışmalarına açık olacak. Kız çocuklarına yüzme derslerinin verileceği bir havuz yapılacak. Bunun yanı sıra halkın oturabileceği, kültürel etkinliklerin yapılabileceği bir alan kurmayı  düşünüyoruz. 4 bin dönümlük araziye 1500’ü meyve olmak üzere 3 bin ağaç dikilmesini hedefledik ve meyve ağaçlarının gelirleri kız çocuklarının eğitimine harcanacak. Bir ağaç için 10 € bağış yaparak hedefimize ulaşabiliriz.”

Şengal ile barışmak

Türk devleti ve işbirlikçilerinin bölgeyi durmadan bombaladığı hatırlatan Gözen, Kurdistan’ın doğasının hedef alınarak insansızlaştırılmak istendiğini söylüyor ve ekliyor: “Şengal beni çok etkiledi. Alevi bir kadın olmamın da etkilenmemde büyük payı var. Şengal herkesi etkilemeli. Bu soykırım hepimizin yüzkarası. Biz birbirimizi koruyamadık. Böylesi projelerle Şengal ile barışmamız gerekiyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.