Garê’ye işgal saldırısı

  • Son bir aydır Kuzey Kürdistan’da 9 imha operasyonu başlatarak sürdüren Türk ordusu, önceki gece yarısından itibaren Güney Kürdistan’ın Garê bölgesine işgal saldırısı başlattı. Saldırıyı, Türk ordusunun Güney Kürdistan’da konuşlu güçleri ağırlık olarak katıldı.

 

Türk devleti, Aralık 2017’den itibaren Güney Kürdistan’a yönelik sürdürdüğü saldırı, işgal, yerleşme ve yayılma stratejisi çerçevesinde Xakurkê ve Heftanîn’in ardından önceki gece yarısından itibaren Garê’ye saldırı başlattı.

Güney Kürdistan’ın sınır hattının neredeyse tamamını işgal eden ve Güney Kürdistan’ın tamamında 20’den fazla üssü bulunan Türk devletinin bu saldırısı, Türk savaş kurmaylarının Bağdat, Hewlêr  ve Berlin ziyaretinin ardından geldi. Dêrik ve şengal için de hazırlıklar yapan Türk ordusu, temel hedeflerinden olan Kandil sahası için Garê’yi engel görüyor. Türk savunma Bakanı Hulusi Akar, Hafta başında Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, ”Kandil mitinin tasfiyesi şart” demişti. Zaten Kuzey Kürdistan’da Mardîn’den Serhat’a kadar 8 imha operasyonu sürdüren Türk ordusu, Garê saldırısıyla birlikte Hakkari-Çukurca karayolunda bulunan ve geniş bir alanı kapsayan Kazan Vadisi’nde (Geliyê Tiyarê) de ”Eren-9 Kazan-Han Yaylası” adıyla imha operasyonu başlattı.

Türk tarafının açıklaması

Türk Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ”Irak’ın kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak’ın kuzeyinde Gara bölgesinde bulunan ve teröristler tarafından kullanılan hedeflere 10 Şubat 2021 günü saat 02.55’ten itibaren Pençe Kartal-2 Harekatı düzenlendi. Operasyona devam edilmektedir” denildi.

Türk İçişleri Bakanlığı da Kazan Vadisi’ndeki ”Eren-9 Kazan-Han Yaylası” adını verdiği imha operasyonuna jandarma komando, JÖH, PÖH korucu timlerinden oluşan 2 bin 218 personel (129 operasyonel tim) katıldığını duyurdu. Açıklamada, ”Eren operasyonlarının” devam ettiği belirtildi.

HPG’nin ilk açıklaması

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) ise dün öğleden önce yazılı bir açıklama yaptı. BİM’in paylaştıkları şöyle:

*  İşgalci Türk ordusu, 10 Şubat günü saat 03.00’te Garê bölgesine yönelik kapsamlı bir operasyon başlattı. Türk ordusu, Saat 06.00’ya kadar Garê bölgesine bağlı Gundê Guzê, Meyrokê, Siyanê, Çemşerîtkê, Yekmalê ve Kanîsarkê köylerine ait arazileri ve Deşta Kafya ile Deşta Nehlê alanlarını keşif ve savaş uçaklarıyla onlarca kez bombaladı.

* Eş zamanlı olarak Kobra helikopterleri köylerin etrafını vurdu.

* Savaş uçakları ve helikopterlerin bombardımanıyla birlikte Siyanê köyüne indirme yapıldı. Burada gerilla ile işgalci Türk güçleri arasında çatışma çıktı ve devam etti.

* Kobra ve Skorsky helikopterler, gerilla tarafından hedef alınınca alandan uzaklaştı.

* Garê bölgesini işgal etmeye dönük başlatılan bu operasyona katılan Kobra ve Skorskyler, Kuzey Kürdistan tarafından değil, Güney hattı tarafından alana geldi.

Bu arada BİM’in açıklamasında, Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri’nin 9 Şubat günü saat 07.30’da Colemêrg’in (Hakkari) Çelê (Çukurca) ilçesi sınırında bulunan Mêrganîş Tepesi’ndeki Türk güçlerini hava araçlarıyla tam isabetle vurduğunu bildirdi.

Mesrur Barzani selamladı

Federe Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani ise Türk ordusunun işgal saldırısını selamladı. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalar yapan Mesrur Barzani, bir gazetecinin Türkiye’nin PKK’ye yönelik saldırılarının, egemenlik ihlali olup olmadığına yönelik sorusuna yanıt verdi. Barzani’nin kendi medyasında yer alan yanıtı tam olarak şöyle: “Irak’ın egemenliği genel olarak, birçok tarafça ihlal edilmiştir. Bunu sadece bir taraf yapmamıştır. Bu soruyu sormadan şundan bahsetmenizi isterdim: Türkiye’nin şu an saldırı gerçekleştirdiği yerlerde kime saldırı düzenleniyor? Acaba o bölgelere yerleşen taraf, Irak’ın ya da Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğini ihlal etmemiş miydi? Yani bu yerlerde daha önce egemenlik ihlali yapılmıştır. Ve maalesef bedelini Kürdistan Bölgesi halkı ödemektedir. Anladığım kadarıyla PKK’den söz ediyorsunuz, Türkiye onlara saldırı yapmıştır, diye. Eğer onlar ilk günden Kürdistan Bölgesi yönetimine, Kürdistan Bölgesi egemenliğine saygı duysaydı, Türkiye şimdi saldırı düzenlemeye gerek duymazdı ya da maalesef halkımız bedelini ödemek zorunda kalmazdı. Geride kalan yıllar boyunca devam eden o çatışma ve sorunlardan dolayı Kürdistan Bölgesi’nin 800 köyü imar edilememiştir. Yani bir ülkenin toprak egemenliğinden söz edildiğinde her açıdan bakmak gerekiyor. Maalesef birçok yerde bu ihlal yapılmıştır ve devam da ediyor. Irak’ın ve Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğine saygı duyulmasından yanayız ancak bütün taraflar saygı duymalıdır, tek bir taraf değil.”

Rojava gençlerinden protesto

Öte yandan İşgalci Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’na bağlı Garê’ye işgal saldırısı Kuzey-Doğu Suriye’de protesto edildi. Qamişlo Kantonu’na bağlı Til Hemis, Til Berak, Til Koçer ilçelerinde basın açıklamaları yapıldı. Qamişlo kenti ile Amûdê, Tirbesipî, Çilağa, Girkê Legê ve Derîk  ilçelerinde gençlik eşliğinde yürüyüş gerçekleştirildi.

 HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.