Girzerikliler Şengal’e dönecek 

Toplum/Yaşam Haberleri —

Gizerik Belediyesi

Gizerik Belediyesi

  • Girzerik sakinlerinin geri dönmek için yaptığı başvuruyu değerlendiren Şengal Özerk Yönetimi, köyde imar çalışmalarını başlattı. Şengal Halk Meclisinin kararıyla iki belediye geri dönüşler için çalışma yapıyor. 

6 Ağustos 2014 fermanında köylerinden ayrılmak zorunda kalan Girzerik sakinleri, Şengal Özerk Yönetimi’ne başvurarak geri dönmek istediklerini bildirdi. Geri dönüş koşullarının oluşturulması için ekipler oluşturulurken Girzerik Belediyesinin de yakın zamanda yeniden hizmet vermeye başlaması planlandı.

Şengal’in kurtarılmasından sonra Êzîdîlerin geri dönmesi için pek çok organizasyon oluşturuldu. Fermanın ardından derin bir sessizliğe gömülen Girzerik tümüyle talan edildiği için şimdiye kadar geri dönüş koşulları oluşmamıştı. 

Girzerik komünü oluşturuldu
Girzerik köyü Êzîdîleri bir süredir topraklarına geri dönmek için Şengal Özerk Yönetimi ile temas halinde. Şengal Halk Meclisi bu başvuruları gündemine alarak imar çalışmalarını başlattı. Bu doğrultuda Girzerik sakinlerinden oluşan ve gelecekte Girzerik Halk Meclisi olarak işlevselleştirilecek bir komün oluşturuldu.

Girzerik Belediyesi aktifleştirilecek
Başlangıç olarak ferman sırasında tahrip edilen Girzerik Belediyesinin temizlik ve tadilat işleri Şengal’deki Belediyeler tarafından yapıldı.
Halkın geri dönmesi için gerekli altyapı çalışmalarının sürdürüldüğü köyde başlıca sorun olan su için tank ve depolar, elektrik için jeneratör ve temizlik hizmeti için gerekli çöp kamyonu satın alındı.

Tilezêr ve Sîba Belediyeleri harekete geçti
Girzerik Belediyesinin yeniden inşa edilmesi Tilezer ve Siba Şex Xidir belediyelerinin öncülüğüyle gerçekleşiyor. Gönüllük esası ile inşaa çalışmalarında yer alan Tilezer Belediyesi sorumlusu Zeyd Xelef halkın geri dönmesi için gerekli olan hazırlıkları yaptıklarını ifade etti.

Çalışmalarda evlerin temizliğine, elektrik ve su sorununun çözümüne daha fazla önem verdiklerini belirten Xelef, Girzerik halkına gerekli hizmeti vermeye hazır olduklarını duyurdu. DAIŞ’in saldırıları sırasında Girzerik halkının sergilediği direnişi hatırlatan Xelef, Girzerik halkının bütün hizmetlere layık olduğunu belirterek; “Onların dönüşü düşmanın gözüne saplanmış bir ok anlamına gelecektir” dedi.

2014 yılındaki fermanda DAIŞ’in saldırılarına boyun eğmeyen, direnişiyle yankı uyandıran bölgelerden biri de Girzerik köyüydü. 2 Ağustos 2014 tarihinde Siba Şex Xidir ve Girzerik köylerine saldıran DAIŞ’e halk hiç beklemedikleri bir şekilde karşılık verdi. Girzerik Êzîdîleri hafif silahlarıyla sonuna kadar mücadele etti. DAIŞ bu direniş karşısında öfkelenerek köyde büyük bir katliam gerçekleştirdi.

Êzdin ŞENGALİ / ROJNEWS

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.