Graeber'den anarşizm üzerine

Toplum/Yaşam Haberleri —

DAVID GRABER

DAVID GRABER

  • David Graeber'in "Anarşizm, Lafın Gelişi" adlı kitap Aryen Yayınları'ndan çıktı. Zamanımızın en önemli düşünürlerinden olan Graeber bu eserinde  “anarşist ahlak”ın ne olabileceğinin ana hatlarını yeniden tanımlıyor.

MİHEME PORGEBOL

 

Antropolog David Graeber'in anarşizm üzerine yaptığı konuşmalardan derlenen "Anarşizm, Lafın Gelişi" adlı kitap Aryen Yayınları'ndan çıktı. Devrimci Anarşist kimliğiyle bilinen ve çağın en etkili düşünürlerinden biri olarak kabul edilen Graeber'in Mehdi Belhaj Kacem, eşi Nika Dubrovsky, ve Assia Turquier-Zauberman'la anarşizm üzerine yaptığı konuşmalardan derlenen eseri Bengü Bade Baz çevirdi.

Kitabın arka kapağında David Graeber'le ilgili "David Graeber zamanının en önemli düşünürlerinden biri olmasının yanı sıra en etkililerinden de biriydi. Ayrıca, dünya genelinde etkin militanlık konusunda kanıtlanmış bir sicile sahip nadir entelektüellerden biriydi. Bu yüzden uluslararası sol üzerindeki etkisi göz ardı edilmemelidir. Graeber; 'Borç, Bürokrasi' ya da 'Tırışkadan İşler’deki yazılarıyla olduğu kadar, Amerikan akademisinden sürgününe yol açan Wall Street İşgal Hareketi’ndeki önemli katılımıyla da bizlere kapitalizmden sıyrılmanın -belki de- en güvenilir yolunu önermişti" ifadeleri kullanılıyor.

Gerçek bir entellektüel

Aryen Yayınları’ndan çıkan kitabın editörü Kemal Taylan Abatan ise Graeber hakkında "Sadece akademisyen değil, aynı zamanda bir eylemci. Dolayısıyla David Graeber deyince aklıma, karikatürize olmuş, akmaz, korkmaz entelektüel figürünün ötesinde, entelektüel kavramının gerçek anlamını karşılayan bir insan geliyor. Kendisi buna ‘doğrudan eylem’ diyor.

Wall Street İşgali de dahil olmak üzere, halk hareketlerinin yanında aldığı tutum da onun bu eylemci yönünü kanıtladı. Kuzey-Doğu Suriye’deki halk devrimine etkin olarak destek verdi. Devrim alanlarında incelemelerde bulundu ve bunu kapitalizmin merkezinde yaşayan ancak dışına çıkmaya çalışanlara aktardı. 2 Eylül 2020’de, aramızdan ayrılana kadar da bu konumunu korudu" diyor.

 

Anarşist ahlak

Mizahi üslubuyla da dünya üzerinde geniş bir entelektüel camiayı etkileyen Graeber, bu eserde yer alan konuşmalarıyla “anarşist ahlak”ın ne olabileceğinin ana hatlarını yeniden tanımlıyor.

Kitabın editörü Kemal Taylan Abatan, Graeber’in anarşist tahayyüle yaptığı katkının önemine şöyle vurgu yapıyor: "Anarşizm-Lafın Gelişi, çağımızın önemli entelektüellerinden biri olan Graeber’ın düşüncelerinin sınırlarına vakıf olmamızı sağlıyor. Belirtmek gerekir ki, bu bir diyalog kitabı. Yani bir sohbetin kitaplaştırılmış hali diyebiliriz. Ancak bu sohbet esnasında birçok şeyden bahsediliyor. Sanat, felsefe, politika, sinema, tarih vb. birçok şey. Graeber bu sohbeti anarşist bir bakışla yürütüyor. Sohbetin sonuna doğru, tüm anlattıklarını 'İkili Egemenlik' başlığında Kuzey-Doğu Suriye’ye bağlaması da diğer yandan önemli.

Graeber bu başlıkta 'Devletin bir anda ortadan kalktığı bir ayaklanma anı yaşamayacağız. Bu, tarihsel olarak benzersiz olan Rojava’ya bu kadar ilgi duymamın bir nedeni çünkü aynı insanlar ikili iktidar durumunun temelde her iki tarafını da yarattılar' diyor. Yani Graeber, iktidar odaklı bir devrim anlayışının nihai kurtuluşu yaratacağını düşünmüyor. Bunun yerine, aşağıdan yukarıya devrimin yaşamsallaştırılması mantığıyla ve doğrudan demokrasinin günlük bir rutin haline getirilmesiyle ikili iktidar biçimi yaratılarak sistem dışında örgütlenen güçlerin güçlenebileceğini öngörüyor. Tüm bu düşünceleri, Graeber’ı, diğer entelektüellerden farklı bir konuma oturtuyor."

Graeber, Rojava'ya verdiği somut destek ve duyduğu yoğun sempatiyle de tanınıyor. Sık sık Rojava'yı ziyaret eden ve Rojava yönetimiyle ortak projeler geliştirip üretimlerde bulunan Graeber kapitalizm ve neoliberalizme doğrudan karşıt fikirleri ve saldırgan eylemciliğiyle de tanınıyor.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.