Hamilelik esnasında diş sağlığı 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Hamileliğin başında diş doktoruna gitme önerilmektedir. Dişlerde, diş etleri dahil yapılması gereken bir şey varsa yapılır. Daha sonra zorunlu olmadığı müddetçe diş tedavisi yapılmamalıdır. 

Hamilelik birçok değişikliği beraberinde getirmektedir. Bu diş sağlığı için de geçerlidir. 

Hamilelik esnasındaki değişiklikler, özellikle hormonal alanda, diş etine daha fazla kan gitmesini beraberinde getirmektedir. Bundan dolayı diş eti yumuşamaktadır. Bazen şişkinlik de oluşmaktadır. Bu da mikropların diş etine yerleşip iltihaba yol açmasına zemin hazırlamaktadır. Diş etinde kanama genelde iltihabın ilk belirtisidir. 

Bunu önlemek için dişlerin düzenli bir şekilde temizlenmesi önemlidir. Diş fırçası yumuşak olmalıdır. Diş araları da özel bir diş fırçası veya diş ipi ile temizlenmelidir. 

Bazı durumlarda diş aralarında diş eti şişkinliği aşırı bir düzeye ulaşabilir ve cerrahi tedavi gerekli olabilir. 

Hamile kadınlar sıkça mide bulantısı ve kusma sorunu yaşamaktadır. Kusma ile birlikte ağıza gelen mide asidi (suyu) diş minesini (dişleri kaplayan maddeyi) zedelemektedir. Kusmadan sonra su ile gargara yapılmalı ve dişler 30 dakika bekledikten sonra fırçalanmalıdır. 

Hamilelik esnasında yemek alışkanlıkları da değişmektedir. Bu ağız içinde bulunan mikropların doğal dengesini bozabilir. Özellikle şekerli yiyeceklerin fazladan tüketilmesi diş çürüğünü tetikleyebilir. Tatlı yiyeceklerin ana yemek ile birlikte yenilmesi ve 30 dakika sonra dişlerin fırçalanması önemlidir. Ekşi yiyecekler için de aynısı geçerlidir. 

Hamileliğin başında diş doktoruna gitme önerilmektedir. Dişlerde, diş etleri dahil yapılması gereken bir şey varsa yapılır. Daha sonra zorunlu olmadığı müddetçe diş tedavisi yapılmamalıdır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.