Hanau’da katledilenlerin anısına

Dünya Haberleri —

DÎLAN KARACADAĞ

Hanau’da katledilen gençler, Frankfurt “Barış Köprüsü” altında resmedildi. “Sanatçı Kolektifi” öncülüğünde katliamın 4. ayında düzenlenen etkinlik 9 gencin portresinin yer aldığı grafiti önünde gerçekleşti. Onlarca kişinin katıldığı etkinlikte kolektif adına yapılan açıklamada “Kolektifimizin bir ismi yok, çünkü bizim bir önemimiz yok. Önemli olan kaybettiğimiz insanları anmak ve yaşamlarına saygı duymak” denildi. Almanya’daki ırkçılığa işaret edilerek “Öldüren, katledenler korunuyor! Irkçı ağılarına karşı hukuki girişimlerde bulunmak  yerine göçmen kökenliler şüpheli durumuna düşürülüyor” diye belirtildi.

Gençlere özür borcumuz

Kolektif adına yapılan açıklamaya şöyle devam edildi: “19 Şubat’ta katledilenleri anmak için bir araya geldik: Ferhat Unvar, Fatih Saraçoğlu, Gökhan Gültekin, Sedat Gürbüz, Hamza Kurtovic, Said Nesar Hashemi, Vili Viorel Paun, Kaloyan Velkov ve Mercedes Kierpacz. Bu isimleri unutmamak, onları saygıyla anmak için bu duvar resmine yer vermekten onur duyuyoruz.  Bu duvar resmi aynı zamanda görenlere şunu hatırlatmalı: Şiddetsiz birlikte yaşam, eşitlik, onur, nefret ve şiddetten uzak, korkusuz ve aşağılamalardan uzak özgür bir yaşam mümkündür. Burada kamunun gerçekleri görmesi gerekir. Irkçılığın hayati bir tehlike olduğunu göstermek istedik. Duvar resmi aynı zamanda gençlere özür borcumuzdur.”

Naziler istihbarata sızıyor

19 Şubat’ın ırkçılığı had safhaya çıkaran bir saldırı olduğunun altı çizilerek şöyle devam edildi: “Almanya’nın ırkçılık konusundaki başarısızlığı, ırkçılığa maruz kalanlara da yansıyor; öldüren, katledenler korunuyor! Irkçı ağlara karşı hukuki girişimlerde bulunmak  yerine göçmen kökenliler şüpheli durumuna düşürülüyor. Irkçılığı cezalandırmak ve ağlarını açığa çıkarmak yerine, Naziler polis, istihbarat ve askeriyeye sızıyor.”

Mücadelemiz ırkçılığa karşı

19 Şubat İnisiyatifi adına konuşan Seda Ardal ise kurumsal ırkçılığa karşı mücadeleye vurgu yaparak, “Irkçılığa karşı mücadele için kendi kendimizi örgütlemeliyiz. Mücadele ile ırkçılığı yenebiliriz. Bu görevimiz olmalı” dedi.

Güvenlik makamların başarısızlığı

Katledilen gençlerden Gökhan Gültekin’in ağabeyi Çetin Gültekin, nargile cafelerin ırkçı propoganda için kullanıldığını belirtti. Irkçı parti AfD’nin seçim propogandasında bu cafelerde göçmen kökenlilerin Alman kadınlara tecavüz ettiği gibi komplo teorileriyle hedef gösterildiğini hatırlattı. Gültekin, şöyle devam etti: “Irkçı yapılanmalar ortaya çıkmalı. Bu bireysel bir saldırı değil, bu kurumsal ırkçılığın sonucunda ortaya çıkan, devletin, hükümetin, güvenlik makamların başarısızlığı sonucunda gerçekleşen bir saldırı.”

Kurumsal ırkçılığa karşı

Duvar resmini görmek için gelen sosyal hizmetler çalışanı Jamila Akhardid, “Duvar resmi çok iyi bir eylem. Çok etkileyici” dedi. Irkçılığın kurumsal olduğuna dikkat çeken Akhardid, “Irkçılığa karşı çalışmalar kurumsal olmalı. Almanya’da sömürge tarihi ele alınmalı, en baştan başlanmalı aslında; ana okulda çocuklara ırkçılık karşısında nasıl davranmaları gerektiği öğretilmeli, ırkçılığa maruz kalanlara danışmanlık yapılmalı” diye konuştu.

Mezar ziyaretleri ve anma

Katliamın 4. ayı vesilesiyle gençlerin üç farklı kentte bulunan mezarları da ziyaret edildi. Frankfurt Hauptwache ve Hanau Marktplatz’ta da katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.