Hastanede Tavan’ı izlerken

Kültür/Sanat Haberleri —

Hastanede Tavan’ı izlerken

Hastanede Tavan’ı izlerken

  • Bereketli bir edebiyat yaşantısına son derece başarılı eserler sığdıran ve Ermenice edebiyatın yaşayan en önemli isimlerinden Rober Haddeciyan, başyapıtı olarak kabul edilen Tavan’da yatalak kalmış bir adamın dünyasına davet ediyor okuru.

Bereketli bir edebiyat yaşantısına son derece başarılı eserler sığdıran ve Ermenice edebiyatın yaşayan en önemli isimlerinden Rober Haddeciyan, başyapıtı olarak kabul edilen Tavan’da yatalak kalmış bir adamın dünyasına davet ediyor okuru. Hastanede tavanı izlerken girişilen hayat muhasebesinin zaman ve mekan algısını nasıl yeni baştan şekillendirdiğine şahit oluyoruz. Bu yeni kurgunun yegane pusulasıysa iç alem oluyor. Serbest çağrışım ve bilinç akışı tekniğine başvuran Tavan, bu özelliğiyle evrensel konusunun yanı sıra türünün çağdaş, eskimeyen bir klasiği olarak da dikkat çekiyor. Bir projektör misali kahramanın düşünce buhranlarına ışık tutan bu zemin herkesi kendi benliğiyle yüzleşmeye çağırıyor. Aras Yayıncılıktan çıkan Haddeciyan, bu romanında, sınırlı gibi görünen bir dünyanın ardında yatan uçsuz bucaksız bir alemin kapılarını açarken, bireyin inşasını da keskin bir analize tabi tutuyor. 

1926 yılında Avedis-Siranuş çiftinin çocuğu olarak Bakırköy’de dünyaya gelen Rober Haddeciyan, İstanbullu bir Ermeni. Lisans eğitimi için İstanbul Üniversitesi’nde Fizik-Matematik eğitimi alsa da çok geçmeden aynı üniversitenin Felsefe-Psikoloji bölümüne geçiş yapmış. Bu detay önemli, çünkü Tavan, âdeta psikolojik gerilimlerle örülü bir günce. 1983’te yayımlanan ve yazarın en önemli eseri kabul edilen kitap, merkezi ABD’de bulunan Alek Manukyan Vakfı Edebiyat Fonu’nun birincilik ödülüne layık görülmüş. Haddeciyan’ın Ermenistan’daki bilinirliğini artıran ise edebiyat bilimci Suren Tanielyan’ın “R. Haddeciyan, Sanatsal Bir İç Dünya İncelemesi” başlıklı çalışması olmuş. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.