Hêza

Kadın Haberleri —

.

.

  • DAİŞ’in oluşturduğu dünyanın vahşet koridorunda yürüyen Kürt Êzîdî kadının esaretten özgürlüğe yol alan hikayesi belgesel oldu. Hêza adıyla belgeselleştirilen hikaye, aynı zamanda kaçırılan, öldürülen, intihara sürüklenen ve özgürlüğe yürüyen tüm kadınların da hikayesidir.

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yaptığı saldırı sonucu ailesinden 24 kişi ile birlikte kaçırılan Êzîdî bir kadının hikayesini anlatan “Hêza” belgeseli tamamlandı. Kuzey-Doğu Suriye, Reqa ve Şengal’de çekilen belgesel bir yıllık bir çalışma ile ortaya çıktı. Yönetmenliğini Derya Deniz’in yaptığı Hêza belgeselinin müziği Mehmud Berazî tarafından hazırlandı. 
 
Belgeselin konusu

DAİŞ tarafından kaçırılıp, Reqa’ya götürülen kadın orada akıl almaz bir vahşetle karşılaşıyor. Yaşadıklarına dayanamadığından birçok kez intihar girişiminde bulunuyor, ancak ölmüyor. Kürt bir ailenin de desteğiyle Reqa’dan çıkarak, özgür oluyor. 2015’te bir kez daha Şengal’e dönen Kürt Êzîdî kadın daha sonra YJŞ’ye katılarak komutan oluyor.

2016’da YJŞ komutanı olarak Reqa’ya dönerek, Reqa’yı özgürleştirme hamlesine katılıyor. Reqa’nın DAİŞ’tan temizlenmesinin ardından Êzîdî kadın, özgürleşmesine destek veren Kürt aileyi bularak, ziyaret ediyor.

Hêza belgeseli, DAİŞ’ın oluşturduğu dünyanın vahşet koridorunda esaretten özgürlüğe yol alan Kürt Êzîdî kadının hikayesi ama aynı zamanda DAİŞ’in zulmüne uğramış tüm kadınların da hikayesidir.
Fragmanı yayınlanan belgeselinin önümüzdeki günlerde festivallere katılması bekleniyor. 

JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.