Hiçbir engel tanımıyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

RESSAM DUA

RESSAM DUA

  • Doğuştan fiziksel engelli, iki kolu olmayan Dûa El Bestatî, sağ ayağı ile kavradığı fırçasıyla tuvalde harikalar yaratıyor.

Genç ressam Dûa El-Bestatî (30) iradesi ve üretkenliği ile görenleri kendisine hayran bırakıyor.

On kardeşin en küçüğü olan Dûa, Şam’ın El Mayadin Mahallesi’nde dünyaya gelmiş. Doğuştan kolları olmayan Dûa, 12 yaşında El Emel yani Hêvi/Umut Bedensel Engelliler Okulu’nda okula başlamış. Kızkardeşinin teşviki ve desteği ile bu yaşlarda resim çizmeye başlayan Dûa, eğitimine daha sonra Güzel Sanatlar Fakültesi’nde devam etmiş. Dûa, ayakları ile kağıt, cam ve daha birçok materyal üzerine yağlı boya resimler yapıyor.

 

Yaşama umutla bakıyor

Jînha Kadın Haber Ajansı’ndan Sorgül Şêxo’ya konuşan Dûa, “Doğuştan engelliyim, ancak ben asla yaşamdan kopuk, engelleri kendisine engel yapan, böyle yaşayan, kendisini böyle kabul ettiren biri olmadım. Yaşama umutla baktım ve böyle bakmaya devam ediyorum. Sanatımla engelleri aştığımı göstermek istiyorum” diyor.

 

Ayak parmaklarıyla çiziyor

Fırçayı nasıl kavradığını gösteriyor bize Dûa, büyük bir umutla sarılıyor işine ve resim yaparken aldığı oturma pozisyonunu işaret ediyor: “Resim yapacağım yeri belirliyorum ve sağ bacağımı fırçaya doğru uzatıyorum. Ayak parmaklarımla fırçayı kavrıyorum ve başlıyorum çizmeye.”

 

Gülüp geçiyorum

Toplumun engellilere bakışını eleştiren Dûa, "Asla ve asla toplumun bakışını kabul etmiyorum, söyledikleri sözlere kulak vermiyorum. İnsanları da kırmayı sevmiyorum, fakat acıyan bakışları gördüğümde gülerek geçiyorum çoğu zaman. Fakat, acıyarak bakışların hiçbir fiziksel engelli insana faydası olmadığını artık toplumumuz görebilmeli.”

 

Kadının çığlıklarını resmediyor

Resimlerinde toplumun ve kadınların duygularına, çığlıklarına daha çok yer verdiğini söyleyen Dûa, toplumsal konuları çizmeyi daha çok sevdiğini belirtiyor. Doğa sevgisinden, toplumsal dokulara bunların hepsini yağlı boya ile şekillendirmekten keyif aldığını, resimlerinin beğenilmesinden de hoşlandığını aktarıyor. Fiziksel anlamda yaşadığı zorlukların elbette olduğunu söyleyen Dûa, kesinlikle engellerinin esiri olmayacağını vurguluyor.

 

Her resmin bir hikayesi var

“Sanat yoluyla temenni, beklenti, istek ve hayallerimi de resmediyorum" diyen Dûa, her yaptığı resmin bir hikayesi olduğunu söylüyor. "Resim yoluyla hikayeler anlatmaya çalışıyorum” diyen Dûa, anne ve babasız çocuklardan, ayakları üzerinde durmaya çalışan direngen kadınlara, doğadan, ekolojik yıkıma birçok konuyu resmediyor.

 

Tüm engelleri yıkın

Hayali ise dünyaca ünlü, bilinen bir ressam olmak. "Resimlerimle adımı duyurabilmek, sanatımla bilinmek istiyorum" diyen Dûa, Ukrayna, Britanya, Ürdün gibi ülkelerde resim atölyelerine katılıyor. Halep’te de resimleri ile ödül alan Dûa tüm fiziksel engellilere de cesaret çağrısı yaparak, "Engelleri yıkın. Ben tüm engelleri yıkabilirim, bu güce sahibim, tüm adımları cesurca atabilirim hem de korkmadan ve sürekli...” diye sesleniyor.

 

HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.