Histerektomi

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Kesilen organ histerik tutum için sorumlu tutulan rahim olunca ameliyatın ismi histerektomi konuldu. Bu ataerkil zihniyet devam etmekte olduğu için hala ameliyatın ismi değiştirilmedi.

Histerektomi rahimin ameliyat yolu ile alınmasını tarif eder. 

Antik çağda kadınlarda oluşan histerik kişi bozukluklarının rahim ile bağlantılı olduğu veya vücutta dolaşan rahimden geldiği söyleniyordu. Erkekler, kendilerine teslim olmayan, dediklerini yapmayan kadınların hasta olduğunu söylerdi ve tedavi önerisi bile yapardı. Tedavi de kadın vücudunun bir parçasının kesilmesiydi (ektomein). Kesilen organ da histerik tutum için sorumlu tutulan rahim olunca ameliyatın ismi histerektomi konuldu. Bu ataerkil zihniyet devam etmekte olduğu için hala ameliyatın ismi değiştirilmedi. Eski Yunanca'da (antik Yunanca'da) rahime histera denilirdi. İsim konusunda ısrar eden çoğunluk eski Yunanca'ya sığınıyor. 

Rahimden kaynaklı olan ve başka yöntemler ile durdurulamayan ağır kanamalar, myom veya myomlar (rahimde görülen düz kas çoğalması), rahim veya rahim ağzı kanseri bu ameliyatı gerektirebilir. 

Ameliyat narkoz altında yapılır. Narkoz konusunda anestezi uzmanı ayrıca bilgilendirmede bulunur. 

Histerektomi farklı yollardan yapılabilir: vajina üzere, karından kesik yaparak veya endoskopi yoluyla (kameralı ince hortumun karından delik açarak vücuda sokulmasıyla). Endoskopi yoluyla yapılan ameliyatta önce kameralı hortum aracılığıyla rahimin bitişik organlar ile bağları çözülmektedir. Ardından vajina yoluyla - burada bir kesik oluşuyor - rahim çıkarılmaktadır. Rahimi vajina üzere çıkarmak mümkün değilse - örneğin rahim çok büyükse - karın bölgesi üzere alınıyor. 

Ameliyat sonrası ince bir hortum sıvının dışarıya akabilmesi için karında bırakılıyor. 

Ameliyatın kapsamı ameliyat gerekçesine bağlı. Bazı durumlarda rahim ağzı alınmıyor yani vücutta bırakılıyor. Farklı tedavi yöntemleri konusunda da, örneğin hormon tedavisi, rahim ağzı dokusunun alınması, doktorlar bilgilendirme yapıyor / yapması gerekiyor.  

Haftaya konuyu, özellikle ameliyatın risklerini işlemeye devam edeceğim. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.