KDP saldırtıyor

  • Şengal Özerk Yönetimi, son saldırıların KDP, Türkiye ve Kazımi’nin 9 Ekim’de duyurdukları Şengal Anlaşması’na dayandığını, Türk devletinin desteği ve teşviğiyle KDP’nin Irak güçlerini saldırttığını belirterek, Şunun altını çizdi: “Irak’ın birliği içerisinde sorunlarımızı çözmek ama aynı zamanda Şengal Özerk Yönetimi’ne ve öz savunma birliklerine saygı istiyoruz. Êzîdxan Asayişi ve YBŞ-YJŞ, Êzîdî toplumunun onurudur. Hiçkimse elini ve dilini uzatmamalıdır.”

 

Şengal Özerk Yönetimi, Türkiye ve KDP ile ortak hareket eden Kazımi güçlerinin, son dönemde kuşatma ve büyük askeri yığınağın ardından başlattığı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. 18 Nisan’da başlayan yeni saldırıyla bir kez daha fermanlar tarihinin tazelenmek istendiği belirtilen açıklamada, iyi anlaşılması için arka planı hatırlatıldı. 

DAİŞ saldırdığı zaman

Tarihimizin en ağır fermanlarından biri de 2014’tekiydi. Irak ordusu sırtını dönerek Şengal’den ayrıldı; KDP, büyük bir ihanetle bu fermanın ortağı oldu; Türk devleti ise DAİŞ eliyle kökümüzü kurutmak istedi. Êzîdî toplumu olarak gerilla ve Rojava Devrimi sayesinde bu fermandan kurtulduk. 

Fermandan sonra

Halkımızın bir daha fermanlarla karşı karşıya gelmemesi için büyük bedeller sonucu Özerk Yönetim sistemi inşa edildi. YBŞ, YJŞ ve Êzîdxan Asayişi, Êzîdî inancının fedaileri olarak görevlerini üstlendi ve şimdiye kadar bu halk uğruna büyük şehitler verdi. Ateşten 8 yılı ardımızda bıraktık ve bugünlere geldik. 

Şengal’in statüsü için

Son 8 yıllık süre içerisinde Şengal’in statüsünün netleşmesi için birçok proje ürettik ve görüşmeler gerçekleştirdik. Irak’ın birliğini esas alıp Federal Irak devletinin yasalarıyla sorunlarımızı çözmek istedik. 

Kirli planla cevap

Bu çabalarımıza 9 Ekim 2020’de duyurulan kirli bir planla cevap verildi. Kazımi hükümeti ile KDP’nin ortaklığı, işgalci Türk devletinin baskıları ve kimi uluslararası güçlerce bu anlaşmaya mühür basıldı. Biz bunu, ilk günden bu yana ‘yasal ferman’ olarak tanımladık.

Sebep bu anlaşmadır

Şengal’de yaşanan tüm sorunların, karışıklıkların ve çatışmaların sebebi 9 Ekim Anlaşması’dır. Son iki yıl içerisinde yaşanan baskı, tehdit ve saldırı politikaları bu plan çerçevesindedir. İşgalci Türk devleti de bundan cesaret alarak halkımıza saldırıyor. KDP buna sırtını dayayarak Şengal’e geri dönmenin hayallerini kuruyor. Kazımi, bu anlaşmayı hayata geçirmek için Irak ordusunu saldırtıyor; etrafımıza duvarlar ve tel örgüler çekerek bizi hapsetmek istiyor. 

Kutsal günde saldırdı

Digur’daki Êzîdxan Asayişi’nin 18 Nisan’da çembere alınmasıyla başlatılan son saldırı da bu anlaşma kapsamındadır.  Êzîdî toplumu, 18 Nisan’daki saldırılar esnasında Çarşema Sor bayramının hazırlıklarını yapıyordu. Saldırı, en kutsal günlerimizde başladı. Bize dayatılan Êzîdxan Asayişi’nden vazgeçmemizdir. Bu da 9 Ekim Antlaşması’nın önemli maddelerinden biridir.

Bize saygı gösterilmedi

Çatışmaların yayılmaması için Irak’a ve kamuoyuna birçok çağrıda bulunduk; Şengal ve Bağdat’ta sorunların çözümü için bir dizi görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmelerde Êzîdî toplumun iradesine, Özerk Yönetim’in varlığına ve öz savunma güçlerine saygı gösterilmedi. Bize bir kez daha 9 Ekim Anlaşması’nın kabulü dayatıldı. Çözümün önü kapatıldı. Kazımi güçleri, 2 Mayıs’ta Şengal’i işgal etmek amacıyla tank, top ve ağır silahlarla Sinun ve Digur’da ağır saldırılar gerçekleştirdi. KDP de aynı zaman diliminde özel savaş yöntemlerine başvurdu. 

Irak güçlerine çağrı

Bir kez daha tüm Irak güçlerine sesleniyoruz; KDP’nin ve Türk devletinin oyunlarına gelmeyin. Irak’ın birliği içerisinde sorunlarımızı çözmek ama aynı zamanda Şengal Özerk Yönetimi’ne ve öz savunma birliklerine saygı duyulmasını istiyoruz. Êzîdxan Asayişi ve YBŞ-YJŞ, Êzîdî toplumunun onurudur. Hiçkimse elini ve dilini uzatmamalıdır.

Fermanı desteklemeyin

Birlik ve beraberliğimizle tüm saldırılara cevap olacağız. Uluslararası güçlere de 9 Ekim Anlaşması’nı desteklemekten vazgeçme çağrısında bulunuyoruz. Bu anlaşmayı desteklemek, Êzîdî halkının karşı karşıya kalacağı yeni bir fermanı desteklemek anlamına gelmektedir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.