Kitap Fuarı'na 3 günde 150 bin ziyaretçi

Kültür/Sanat Haberleri —

Amed Kitap Fuarı

Amed Kitap Fuarı

  • Amed'te 24 Aralık'a kadar açık olacak Mezopotamya Kitap Fuarı'nı ilk 3 günde 150 bin kişi ziyaret etti. Fuarda, Kürtçe kitaplara ilgi ise yoğun. 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Eylül Fuarcılık işbirliğinde organize edilen Mezopotamya Kitap Fuarı, 4 yıl aradan sonra 16 Aralık'ta kapılarını açtı. Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuar, 24 Aralık’a kadar açık kalacak. İlk 3 günde 150 bin kişi fuarı ziyaret etti. Bu sayının 24 Aralık’a kadar 600 bini bulması bekleniyor. Kürtçe kitap basan yayınevlerine de fuarda ilgi dikkat çekiyor.  

 

 

Kürtçe kitaplara yoğun ilgi 

Amed'te 3'üncü kez kitap fuarına katıldıklarına dikkati çeken Aryen Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Roj Agir, 4 yıldır fuarın yapılmamasının kültür ve sanatın merkezi olan Amed için büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi. Bu eksikliğin ortadan kaldırılması için Kürt yayınevlerinin yoğun çalışma yürüttüğünü belirten Agir, “Bugün buradayız. Daha çok Kürtçe romanlara ilgi var. Kürt ve Kurdistan tarihi ile Kürt diline ilişkin olan kitaplar çok isteniyor. Yazar ve sanatçılar fuar sayesinde bir araya geliyor. İki taraf arasında iyi bir ilişki oluyor” diye kaydetti. 

Agir, tutsak yazarları da hatırlatarak, şunları söyledi: "Yanımızda olma imkanları yok, sanatlarını gösterme şansları yok. O yüzden onların fikirlerini, seslerini ve Kürt sanatını okuyuculara aktarmayı amaçlıyoruz. Fuar sayesinde onların kitaplarını ve hayatlarını da tanıtıyoruz” dedi. 

 

 

Yazar ve okur buluşuyor 

Aram Yayınevi'nden Delil Zengeralp, fuarın yayınevlerinin yazarları ile okurların buluşması açısından önemli olduğunu vurguladı. Yeni çıkan birçok kitaplarını okurlarla buluşturduklarını ifade eden Zengeralp, fuarın Pazar günleri hafta içine göre daha yoğun olduğunu söyledi. Katılımın daha da artacağını düşündüklerini paylaşan Zengeralp, "Eski okurlarımız da geliyor. Bazı yazarların kitaplarını merak edip gelen okurlarımız da oluyor” dedi. Zengeralp, kitapları incelemek, yazarlarla tanışmak ve fuar atmosferini tatmak için tüm okurları Aram standı ve fuara çağırdı.

 

 

Okuyucunun ilgisi yüksek

Nûbihar'ın Yayın Koordinatörü Aziz Tekin ise, 4 yıl aradan sonra fuarın açılmasından mutluluk duyduklarını ifade etti. 4 yıldır okuyucuların kendilerini beklediğini belirten Tekin, fuara dönük alakanın çok iyi olduğunu dile getirdi. Tekin, “Kitapları bilerek geliyorlar. Ama kimi sürprizler de oluyor. Haberi olmayan bir kitabı stantta görüyorlar" diye kaydetti. 

 Tekin, “24 Aralık’a kadar buradayız, halkımız gelip bize başvurabilir. Çayımızı içebilirler, kitaplara bakabilirler” çağrısı yaptı. 

 

*****

Okunacak 10 kitap

Diyarbakır Kitap Fuarı’nda birçok kitap ilk kez bu fuarda okurla buluşuyor. Bianet’ten Bedri Adanır fuarda dikkatini çeken 10 kitabı derledi.

Yüreğimin Güneyi 

Bir sosyal tarih incelemesi olan Numan Amed’in ‘Yüreğimin Güneyi’ isimli çalışması Rojava'da yaşayan Kürtlerin tarihini folklorik ve politik unsurlarıyla sosyolojik bir mercek altına alıyor.

 

 

Zerîlerin Direnişi 

Rojbîn Deniz’in Aram Yayınları’ndan çıkan ve ilk defa bu fuarda okuyucuyla buluşan ‘Zerîlerin Direnişi / Güneş kavminin kadın hikayeleri’ isimli öyküleri; “on sekiz Êzîdî kadının korkunç bir vahşete uğrayan ama buna rağmen ayakta kalmayı başaran, dövüşen ve kendi küllerinden yeniden dirilen, zamanın başlangıcı kadar eski bir kavmin ve onun tüm direngen kadınlarının hikayesini” anlatıyor.

 

 

Yalnızlığın Sınırında

Aram Yayınları’ndan çıkan ‘Köprüdeki Düşman’ adlı kitabında yer alan bir öyküsü ‘Sur’da Devran’ sinemasına dönüşen Murat Türk’ün ‘Yalnızlığın Sınırında’ isimli yeni romanı bu kez Aryen Yayınları’ndan çıktı. Kitap, Murat Türk’ün ‘Bu kitap vefa borcunu ödemek üzerine yazıldı’ notuyla başlıyor.

 

 

Menaf Osman’dan Sol 

Daha önce Aram Yayınları’ndan çıkan Girê Şêran (Kahramanlar Tepesi) romanıyla tanıdığımız ve şimdilerde 30 yıllık mahpusluğun ardından Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Menaf Osman’ın Kürtçe, ‘Sol’ isimli öykü kitabı da Aryen Yayınları’ndan çıktı. Sol’da Osman’ın 16 öyküsü yer alıyor.

 

 

Berbang Jî Şahid e ve Berxê Nêr

Amed Çeko Jiyan’ın J&J Yayınları’ndan çıkan ve biri ilk defa bu kitap fuarında okuyucu ile buluşan Kürtçe kitaplarından Berbang Jî Şahid e’de (öykü) 90’lı yıllarda Hizbul-kontra tarafından katledilen sivillerin hikayelerini bulacaksınız. Jiyan’ın ‘Berxê Nêr’ isimli 18 bölümden oluşan romanını ise “kendinden hayır görmeyenlere” adamış.

Bahoz Baran’ın öykü kitapları 

Wardoz Yayınları’nın editörlerinden Bahoz Baran’ın öykü kitaplarından Derb’te (Darbe) 8, Rik’te (İnat, kin) 9, A Baş’ta (En iyisi) 19 öykü yer alıyor. Bahoz’a göre öykü edebiyatın en zor türlerinden çünkü kısa zamanda çok yol almak, bunun için de ustalıkla işlemek gerekiyor.

 

 

Dag Solstad

Yapı Kredi Yayınları'nın Banu Gürsaler’in Norveççeden çevirisiyle okuyacağınız Dag Solstad imzalı "Bir Lise Öğretmeni Pedersen’in Ülkemize Musallat Olan Büyük Siyasi Uyanışa Dair Anlatısı"nda ilk görev yeri olan bir taşra kasabası olan bir öğretmenin sıra dışı ve heyecan dolu siyasi hayatını bulacaksınız.  RUKİYE ADIGÜZEL- MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.