Kolera 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Şiddetli ishal ve kusma belirtilerin başında yer almaktadır. Bu vücutta dehidratasyona, yani ciddi sıvı kaybına yol açabilir. Aşırı sıvı kaybı ölümcül boyuta ulaşabilir.

Depremin sağlık üzerindeki etkileri ve depremin yarattığı salgın tehlikesi ile ilgili yazımda Kolera hastalığından bahsetmiştim. 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 1,3 milyon vaka görülüyor. Hastalık en çok savaş, kıtlık, kalabalık ve temizliğin kötü olduğu yerlerde çıkıyor. Türkiye'de bu hastalık yaygın değildi. Ancak deprem ile beraber yayılarak ciddi bir tehlike oluşturabilir. 

Kolera hastalığına vibrio cholerae isimli bir bakteri yol açmaktadır. Bu bakteri yiyecek ve içecekler yoluyla bulaşmaktadır. Özellikle kirli su kaynakları belirleyicidir. 

Enfeksiyonun belirtileri bir kaç saat içinde başlayabilir veya bulaşıdan bir hafta sonra. Belirtileri genelde hafiftir, ama hastalık çok ağır da seyredebilir. Şiddetli ishal ve kusma belirtilerin başında yer almaktadır. Bu vücutta dehidratasyona, yani ciddi sıvı kaybına yol açabilir. Aşırı sıvı kaybı ölümcül boyuta ulaşabilir. Susuzluk hissi, düşük tansiyon, baş dönmesi, kalp atışının hızlanması, kaslarda kramp ve hızlı kilo kaybı da hastalığın belirtileridir.

Alınan dışkı örneğinde bakterinin tespit edilmesi ile tanı konulur. Bu deprem bölgesinde ise mümkün değildir. 

Tedavide öncelik vücuttaki sıvı kaybının önüne geçmektir. Bunun temel yöntemi serum ile sıvı vermektir. Antibiyotik tedavi de uygulanır. 

Antibiyotiklerden bahsederken vurgulamak istediğim bir nokta var: Antibiyotikler ishal için standard tedavi yöntemi değildir. Klasik mide bağırsak enfeksiyonlarında sırf doktorun tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır. Antibiyotiklerin rastgele kullanılması ciddi sorunlara yol açmaktadır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.