Köln’de Kürtçe şiir gecesi

Kültür/Sanat Haberleri —

Şevbûhêrka Helbestên Azadiyê

Şevbûhêrka Helbestên Azadiyê

  • "Şevbûhêrka Helbestên Azadiyê" (Özgürlük Gecesi Şiirleri) adıyla TEV-ÇAND'ın katkılarıyla Almanya'nın Köln kentinde önceki gün bir şiir dinletisi verildi. 

FİRAZ BARAN

Şiir dinletisinde Kejal Nûrî, Dîmen Sohrabî, Kamer Söylemez, Gulîstan Kanîreş, Xebat Şakir, Ayhan Demir ve Hekîm Sefkan şiirlerini okudu. Gecenin sunuculuğunu gazeteci Berfîn Hezîl yaparken; Memo Gül, Nûrê Dilovanî, Kemal Ceylan ve Mazlum Rewşen şairlere keman, saz ve gitarla eşlik etti.

Üç lehçeden şiirler

Şiir dinletisinde Kürtçenin Kurmancî, Soranî ve Dimilî lehçeleriyle özgürlük, Kürdistan, Öcalan, Efrîn ve Şengal temalı şiirler okundu. Şiir dinletisini şiir severlerin yanısıra Kürdistani kurumların temsilcileri ile dört parçadan sanatçılar ve yazarlar da katıldı. 

Şair Kejal Nûrî kırmızı bir milli elbise ile sahneye çıktı ve 15 dakika süren şiirini okudu. Bir kolberin öldürülmesinden yola çıkan şair Ferzad Kamangar'ı, Efrîn'in işgal edilmesini, Qasimlo'nun katledilmesini, direnişleri, zaferleri-yenilgileri Şengal'i ve daha pek çok önemli konuyu dile getirdi. Kejal Nûrî sahnede birkaç kez duygulandı ve ağladı. Tüm dinleyicileri de etkileyen şaire müzikal olarak keman sanatçısı Nûrê Dîlovanî eşlik etti.

 

 

Seyid Riza'nın intikamını alıyor

Efrînli şair Hêmin Kurdaxî de daha sonra bir şehit annesi ile Efrîn ve Şengal'deki mücadelenin işlendiği şiirlerini seslendirdi.

Şiir gecesinin önemli anlarından biri de Dimilî şiirleriyle tanınan Kamer Söylemez'in performansı oldu. "Seyîd" ve "Tarixo Newe" (Yeni Tarih) isimli iki şiir okuyan Söylemez, ilk şiirinde Seyîd Riza'yı, ikinci şiirinde de PKK mücadelesini anlattı.

Şiir gecesinde Şengal vurgusu

Şiir dinletisinde Dîmen Sohrabî, Xebat Şakir, Ayhan Demir, Gulîstan Kanîreş ve gazeteci Zilan Diyar da şiir okudu. Xebat Şakir ve Ayhan Demir'in Şengal üzerine okudukları şiirleri dinleyicileri etkiledi. İki şair de Şengal üzerine kısa bir konuşma da yaptılar.

Dinletide Dîmen Sohrabî Soranî lehçesiyle Jîna Amînî ve kadın serhildanı üzerine yazdığı üç şiirini okurken, Gulîstan Kanîreş de Kurmancî ve Dimilî lehçelerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a olan özlemini dile getiren şiirlerini paylaştı.

Şiir dinletisine gazeteci Zîlan Diyar da katıldı ve Silêmanî'de katledilen Jîneolojî dergisi temsilcisi Nagihan Akarsel'in yazdığı ve konusu Mahir Atakan ve Zekî Şengalî olan Türkçe bir şiiri okudu.

 

 

Waye PKK Rabû

Ayrıca şiir gecesinde müzisyenler Memo Gül, Nûrê Dilovanî, Kemal Ceylan ve Mazlum Rewşen şehit sanatçı Hozan Serhad’ın anısına "Sîpanê Xelatê" isimli eseri müzikal olarak çaldılar. Şiir gecesinde son olarak şair Hekîm Sefkan sahne aldı. Sefkan, tahtadan bir zindanın içinde "Azadî" isimli şiirini okudu.

Zindandaki tutsaklarımız için

Şiir gecesi Hekîm Sefkan'ın şu konuşmasıyla sona erdi: "Öcalan'a Özgürlük / Kürdistan'a Statü" kampanyasına biz de TEV-ÇAND olarak katıldık ve etkinliklerimizi gerçekleştiriyoruz. Şiir dinletisi de bu çerçevede hazırlandı. Genelde şairlerimiz arka planda kalıyor. İstedik ki onlar kendilerini ifade etsin. Şiirleriyle gecemizi onurlandıran tüm arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Bugün şiirleriyle bizi çok farklı bir atmosfere ve duygulara taşıdılar. Başta Rêber Apo olmak üzere binlerce Kürt devrimcisi ve yurtseveri zindanlardadır. Şiirlerimizi en çok da onlar için yazıyoruz ve okuyoruz ve şunu da iyi biliyoruz. Asıl hapiste olanlar düşüncesi özgür olmayanlardır. Hepinize gecemize katıldığınız için teşekkür ederiz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.