Köy köy dolaştılar

Toplum/Yaşam Haberleri —

Adıyaman’a giden gönüllü doktor ve sağlıkçılar

Adıyaman’a giden gönüllü doktor ve sağlıkçılar

  • Birçok kentten Adıyaman’a giden gönüllü doktor ve sağlıkçılar köy köy dolaşıp sağlık taraması yapıyor, psikososyal destek veriyor.

ARAM PİRO

Adıyaman’da sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasi partilerin beraber kurdukları kriz masaları afetin ilk gününden itibaren çalışmalarına devam ediyor. Sağlık taramaları, ilaç dağıtımı, gıda yardımı, yemek dağıtımı, çadır yardımı ve çocuk ihtiyaçları gibi birçok alanda yardım dağıtılıyor.

Sağlık taraması yapıyorlar

Adıyaman Kent Koordinasyonu bünyesinde yer alan sağlık ekipleri de günlerdir haber alınamayan köylere sağlık taraması ziyaretleri gerçekleştiriyor. Taramalar esnasında pansuman, muayene, psikososyal destek ve ilaç dağıtımı yapılıyor. Sağlık taraması ekibinde yer alan DER-MEZ üyesi Psikolog Mehmet Şerif Akbaş, Amed’den Adıyaman’a gitmiş. Ekiplerin 3 günde bir değiştiğini, kente sürekli gönüllü doktorların geldiğini aktaran Akbaş, “Sağlık Bakanlığı’nın yapamadığını gönüllü sağlık çalışanları yapıyor. HDP öncülüğünde kurulan koordinasyonun sağlık ekibi, köy köy dolaşıp sağlık taraması yapıyor, ilaç dağıtıyor” dedi.

Rastgele ilaç dağıtımı

Sağlık taramaları sırasında rastgele ilaçların dağıtıldığını gözlemleyen Akbaş şu örneği de paylaştı: “Bir mülteci, biz sağlık taraması yaparken bize bir ilaç gösterdi ve bu ilacın niçin kullanıldığını sordu. O ilacı nereden aldığını sorduğumuzda ise sokağa gelen bir araçtan rastgele ilaçlar dağıtıldığını söyledi. Yani sağlık taraması yapılmadan ilaç dağıtımı yapılıyor.”

Çocuklar için oyuncak 

Dayanışma grubunun kurduğu çadır kentlerde, çocuklar için  oyun alanları da kuruldu. Oyun alanlarında sivil toplum kuruluşlarının kurduğu çocuk kriz merkezinden gelen sosyal alan çalışmacıları dönüşümlü olarak çalışacaklar. Akbaş hazırlıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Çadır kentlerde kurulan çocuk oyun alanları için oyuncak ve kırtasiye malzemeleri teminine başladık. Diyarbakır’daki çocuk odaklı çalışan kurumlarla beraber bu çalışmaları yürütüyoruz” dedi.

Güven değil kaygı veriyor

Depremde kendileri ve yakınları sağ kurtulanlar evinin yakınında çadır kuruyor. Göç etseler dahi aileden birisi güvenlik kaygısıyla evinin yanında kalıyor. Bu güvenlik kaygısının kalanlarda yaygın olduğunu belirten Akbaş, “Güvensizlik kaosun bir parçasıdır. Üç tane asker bulunduğumuz yere arkadan, tellerin üzerinden atlayarak geldiler ve kapıdan çıktılar. O tavırları oradaki insanları kaygılandırdı. Yani çok ilginçti, güvenlik güçleri olarak bilinen kişilerin varlığı oradaki kişiler üzerinde güvensizlik hissi yaratıyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.