Kürtaj hakkı protestosunda gözaltı

Kadın Haberleri —

İlham Omar gözaltına alınırken

İlham Omar gözaltına alınırken

  • Kürtaj hakkını koruyan Roe-Wade kararının ABD Yüksek Mahkemesi tarafından iptal edilmesini protesto eden 17’si Temsilciler Meclisi üyesi toplam 35 kişi 19 Temmuz’da gözaltına alındı.

ABD’de kürtaj hakkını koruyan ‘Roe-Wade’ kararının Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmesi sonrasında yapılan protestolar sürüyor. Bianet’in geçtiği habere göre, 19 Temmuz günü ABD'de Kongre polisi, Yüksek Mahkeme önünde kürtaj hakları için protesto gösterisi düzenlemek isteyen 35 kişiyi  gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Alexandria Ocasio-Cortez ve Ilhan Omar dahil 17 Temsilciler Meclisi üyesi de bulunuyor. 

Gözaltı gerekçesi: Yolu tıkamak

Twitter'dan bir açıklama yapan Kongre polisi, "Kalabalık oluşturdukları, yolu kapattıkları ya da huzursuzluk verdikleri gerekçesiyle aralarında 17 Kongre üyesinin de bulunduğu 35 kişiyi gözaltına aldık" dedi.

Protestocular, ABD Yüksek Mahkmesi'nin 24 Haziran tarihli kararıyla kürtajın anayasal bir hak olarak tanınmasının yasal zeminini oluşturan ‘Roe-Wade’ kararını bozmasına tepki göstermek için bir araya gelmişti.

Gözaltına alınan vekillerin isimleri şöyle:

Katherine Clark (Massachusetts)

Ayanna Pressley (Massachusetts)

Barbara Lee (California)

Jackie Speier (California)

Sara Jacobs (California)

Ilhan Omar (Minnesota)

Bonnie Watson Coleman (New Jersey)

Andy Levin (Michigan)

Rashida Tlaib (Michigan)

Jan Schakowsky (Illinois)

Madeline Dean (Pennsylvania(

Cori Bush (Missouri)

Carolyn Maloney (New York)

Nydia Velazquez (New York)

Alexandria Ocasio-Cortez (New York)

Alma Adams (North Carolina)

Ne olmuştu?

ABD Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran'da ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal bir hak olarak güvence altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararı"nı iptal etmişti. Karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakılmıştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.