KYK’da öğrencilerin can güvenliği yok!

Kadın Haberleri —

Zeren Ertaş

Zeren Ertaş

  • KYK yurdunda asansör düşmesi sonucu yaşamını yitiren Zeren Ertaş'ın ardından öğrencilerin birçok kentte gerçekleştirdiği eylemler büyüyerek devam etti. KYK yurtlarında ulaşım, güvenlik ve taciz sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını belirten D., “Can güvenliğimiz yok” dedi.

ERDOĞAN ALAYUMAT

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda asansör düşmesi sonucu hayatını kaybeden Zeren Ertaş’ın ölümü devlet yurtlarının koşullarını yeniden gündeme getirdi. Türkiye ve Kurdistan kentlerinde sokağa çıkan binlerce öğrenci, yurt bahçeleri ve kent meydanlarında oturma eylemleri yaptı, yürüyüşler düzenledi. Yurtlarda ışıklar yanıp söndü; ses çıkarma eylemleri gerçekleştirildi. Sokakları dolduran öğrenciler, yaşanan ölümün kaza olmadığını dile getirerek sorumluların hesap vermesini istedi. Öğrenciler, aynı zamanda yurt koşullarının düzeltilmesini, barınma ulaşım sıkıntılarının bir an önce çözülmesini talep etti.

Gazetemize ulaşan ancak isminin açıklanmasını istemeyen D. adlı bir öğrenci İzmir Bayraklı Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşadıkları sorunları paylaştı.

Can güvenlikleri yok

Yurdun birden çok sorununun olduğuna değinen D., can güvenliklerin olmadığını söyledi. Yurdun şehre uzak, dağ başında bir yerde kurulduğunu anlatan D., yurt etrafında ne market ne de herhangi bir olayda yardım isteyecekleri bir yerin olduğunu ifade etti.

 

Öğrenciler otobüs sırasında bekliyor

 

Ulaşım sorunu

Ulaşım sorunu yaşadıklarını aktaran D., “Yurttan okula gidebilmek için iki buçuk, üç saat yol çekiyoruz. Belediye otobüsleri sık sık bozuluyor. Geçtiğimiz günlerde bir belediye otobüsü yandı. Şoför, yolcuları indirip aracı yangın tüpüyle söndürdü. Minibüslerin yazın yurda seferi olsa da kışın olmuyor. Bu şartlar altında nasıl okula gidip geleceğimizi bilmiyoruz” dedi.

Taciz vakaları arttı

Yurtta kalan öğrencilerin tacize maruz kaldığını söyleyen D., yaşanan bu duruma karşı acilen müdahale edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Tacize uğradıklarını anlattıkları güvenliğin “Bu saatte gelirsen tacize uğraman normal” diyerek tacizi meşrulaştırdığını sözlerine ekleyen D., şöyle devam etti: “Anlatımlarımız sonrası gelen polis, iki saat sonra gelip yarım saat nöbet tutup geri gidiyor. Koskoca yurtta yalnızca 4 güvenlik görevlisi var ve polis desteği de maalesef yeterli olmuyor. Geceleri arabayla yurt önünde müzik açıp kızları gözetleyen, tacizde bulunanlara dönük yurt yönetimi de polis de kayıtsız kalıyor.”

 

Öğrenci yurdunun yemekhanesi

 

Yemeklerden böcek çıkıyor

Yurttan çıkan yemeklerin çok kötü olduğunu ifade eden D., “Yurtta yiyecek yemek bulamadığımız zamanlar oluyor. Bulsak bile yemeklerden kıl, kurt, böcek çıkıyor. Akşam saat 21:00’da yemek bitiyor. Daha doğrusu bittiği söyleniyor ancak yemekhanede çalışanlar öğrenciler için yapılan yemekleri evlerine götürüyor. Bu sorunu yönetime bildirdiğimizde bir anda ‘Yemek var’ diyorlar ama o yemek de çok geçmeden bitiyor. Kısacası aç kalıyoruz” diye anlattı.

 

Öğrenci yurdunda verilen kahvaltı

 

Bozuk asansör ölümlere davetiye çıkarıyor

Yurt asansörünün bozuk olduğunu aktaran D., şöyle devam etti: “Bakımı yapıldı deniyor ama asansörler arızalı. Odalarımızın kapıları kapanmıyor. Dolaplar, çalışma masaları ve sandalyeler eksik; ders çalışabileceğimiz alan yok. Kendi odamızda eşyalarımızı dahi koyacak yerimiz yok.”

 

Öğrenci yurdunda verilen akşam yemeği

 

Defalarca görüştük sonuç yok!

Kaldığı yurtta yaşanan sorunları yurt yönetimiyle defalarca görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını anlatan D., yurtta yaşanan diğer sorunları şöyle sıraladı:

“* Telefonlar çekmiyor dolayısıyla internete bağlanamıyoruz canlı derslere giremiyoruz.

* Sıcak suyumuz yok, gelse bile geri gidiyor. Banyo yapamıyoruz. Gider boruları sorunlu, patlıyor.

* Yurtta böcek, sinek, fare sıkıntımız var. Birkaç öğrenci arkadaşımız böcek ısırıkları yüzünden acillik oldu. Bir arkadaşımıza doktor, bu şekilde devam ederse enfeksiyon olabileceğini söyledi.

* Temizlendiği söylense de odalarımızda temizlik yapılmıyor. Yalnızca 1 kez müfettiş gelecek diye temizlendi. 18 kişi aynı odada yaşıyoruz. Zaten hijyenik bir ortam yok birde temizlik olmayınca siz düşünün yurdun halini.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.