Ma îro ne Newroz e?

Forum Haberleri —

İstanbul Newroz'u

İstanbul Newroz'u

  • Coşkunun hiç dinmediği alana anneler ise başlarına bağladıkları sarı kırmızı yeşil eşarp ve giydikleri ulusal kıyafetleriyle renk kattı. Kimi hasta yatağından çıkıp gelmiş alana, kimisi ise komşusunun elinden tutup gelmiş. 
  • Sahnenin yakınlarında soğuk havaya rağmen yerde oturan bir anneye, neden yerde oturduğunu sorduğumda “hastayım” diyor. Hasta hali ile neden geldiğinin açıklamasını da şöyle yapıyor: “Ma îro ne Newroz e. Hasta da olsak, yataktan kalkamıyor olsak da Newroz’a geleceğiz.” 

DENİZ YILDIZ / İSTANBUL

İstanbul’da günlerdir yağan kar ve soğuk havaya rağmen Kürtler, büyük coşku ile birçok ilçede “Biji Serok Apo” sloganıyla Newroz ateşini harladı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde bu yıl “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla 20 Mart’ta Yenikapı’da düzenlenen Newroz ise yüz binleri bir araya getirdi. 
 Halk Newroz sabahı 39 ilçeden otobüsler, özel araç, tren gibi farklı ulaşım araçlarıyla Yenikapı’ya akın etti. Günler öncesinden Newroz için hazırlanan halk ulusal kıyafetleri, rengarenk elbiseleriyle İstanbul’u renklendirdi. Soğuk havaya rağmen vapurla Kadıköy’den Newroz alanına gelenler özgürlük türküleri eşliğinde halaya dururken, sis meşaleleriyle renkli görüntüler oluşturdu. 

Newroz buluşturdu
İşçi ve emekçilerden kadınlara, gençlere, farklı inanç ve etnik gruplara, çeşitli sivil toplum örgütlerinden farklı siyasi parti ve örgütlere kadar toplumun herkesimi Newroz ateşi etrafında tek halka oldu. Sabahın erken saatlerinden itibaren 7’den 70’e halk Newroz alanına akın etti. Kimi kucağındaki bebek ile kimi elindeki bastonu kimi ise tekerlekli sandalyesi ile alanda yerini aldı. 

Öcalan hep alandaydı
Her geçen dakika hınca hınç dolan alanda “Bijî Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları bir an olsun eksik olmadı. Alan doldukça “Be Serok jiyan nabe” sloganı daha bir gür çıkıyordu. Yapılan birçok uyarıya rağmen kitle bu sloganı atmaktan bir an olsun vazgeçmedi.  

Gençler coşkuyu büyüttü 
Her ne kadar her yaştan insan Newroz alanında yerini aldıysa da bu yıl ki İstanbul Newroz’unda gençler “biz buradayız” diyerek büyük bir katılım sağladı. Sloganlar eşliğinde kule yapan gençler, sarı kırmızı yeşil flamalar ile “Newroz piroz be” bayrakları açtı. Alanın birçok noktasında Newroz ateşi yakan gençler, yaktıkları ateşin üzerinden atladı, etrafında ise halay çekerek coşkuyu doruğa çıkardı. Her yanda kadınlar, gençler Newroz hatıra fotoğrafları çekip, yaşadıkları heyecanı ölümsüzleştirdi. 

‘Hasta olsak da geleceğiz’
Coşkunun hiç dinmediği alana anneler ise başlarına bağladıkları sarı kırmızı yeşil eşarp ve giydikleri ulusal kıyafetleriyle renk kattı. Kimi hasta yatağından çıkıp gelmiş alana, kimisi ise komşusunun elinden tutup gelmiş. Sahnenin yakınlarında soğuk havaya rağmen yerde oturan bir anneye, neden yerde oturduğunu sorduğumda “hastayım” diyor. Hasta hali ile neden geldiğinin açıklamasını da şöyle yapıyor: “Ma îro ne Newroz e. Hasta da olsak, yataktan kalkamıyor olsak da Newroz’a geleceğiz.” 

‘Ye ye, acıkmışsındır’
Bir başka anne ise ellinde bir poşet simit, poğaça her iki elinde bayrak ile alanda dikkatimi çekti. Aç olduğunu düşündüğü herkesin eline bir tane sıkıştırıp “Ye ye evladım. Acıkmışsındır” diyor ve birçok kişinin gülen yüzünde başka bir gülümsemenin belirlemesine vesile oluyor. 

O bayrak dalgalanacak  
Anneleri, babalarıyla alana gelen küçük çocukları ebeveynleri eldiven, mont, atkı gibi sıcak giysilere sarıp getirmiş. Minicik ellerinde tuttukları bayrakları dalgalandırırken, saatler ilerledikçe soğuktan burunları kıpkırmızı kesilmiş. Her ne kadar soğuk nedeniyle gülümsemeleri kimi zaman gitse de ellerindeki bayrağı dalgalandırmayı ve sallamayı sürdürmeye devam ettiler.  

 

Yorgunluk nedir bilmediler  
Alan soğuk havaya rağmen bir an boş kalmadı, Newroz alanında daha fazla soğuğa dayanamayanların yerini yeni gelenler doldurdu. Öyle ki alana girmek isteyen büyük bir kalabalığın olmasından kaynaklı, polis kontrol noktaları dışında bariyerleri açarak kitleyi alana almak zorunda kaldı. Halayların, şarkıların, davul zurna ve erbanelerin eksik olmadığı kutlamada, kitle son dakikaya kadar yorulmak bilmedi. Sabahın ilk saatlerinden bitimine kadar biran olsun Newroz coşkusu dinmedi. 

Halklar ‘ittifak’ dedi 
Bir yandan halaylar çekip şarkılar söylenirken diğer yandan ise konuşmalar yapıldı. Konuşmaların büyük bir kısmı sloganlarla kesilirken, yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekildi. Yüzbinler Newroz bitiminde sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçerken, yüzbinler ise alanı geç saatlere kadar terk etmedi. “Dem dema serkeftine” ruhunu, coşkusunu alanda yansıtan halklar, ittifakının fotoğrafını Yenikapı Meydanı’nda bir kez daha gösterdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.