Münih’te karar zamanı

Dosya Haberleri —

MUNIHBASINKONFERANSI

MUNIHBASINKONFERANSI

  • 10 devrimcinin yargılandığı Münih Politik Tutsaklar Davası’nda 28 Temmuz’da karar açıklanacak. Davanın tek tutuklusu Müslüm Elma, 5 yıl 4 aydır rehin tutuluyor.

Münih’te devam eden TKP/ML davasında 28 Temmuz karar günü. Sivil toplum örgütleri mahkeme önünde yapılacak mitinge katılım çağrısında bulundu.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde on Türkiyeli devrimciye karşı “terörizm” bahanesiyle açılan dava dört yıldır sürmekte. Üç sene altı aydan başlayan ve altı yıl dokuz aya kadar verilmek istenen cezalar ile dışarıda yargılanan 9 devrimci tekrardan tutsak edilmek istenmekte. 'Örgüt liderliği' ile suçlanan Müslüm Elma ise 5 yılı aşkın süredir tutsak tutulmakta.

28’inde mahkeme önüne

Karar duruşması öncesinde ATİK, MLPD, Rote Hilfe, Ver-di Sendikası ve davada yargılanan Erhan Aktürk’ün katılımıyla Münih DGB binasında basın toplantısı düzenlendi. Rote Hilfe moderatörlüğün de yapılan basın açıklamasında ATİK temsilcisi davanın politik bir dava olduğunu ve Alman devletinin bilinçli bir politik saldırı biçiminde devrimci ve demokrasi güçlerini kriminalize ettiğini belirtti. Karar duruşmasının 28 Temmuz Salı günü yapılacağını belirterek, saat 10:00’da mahkeme önünde yapılacak mitinge katılım çağrısında bulundu.

5 yıl 4 aydır rehin

Münih TKP/ML davasında tutuksuz yargılanan Erhan Aktürk, davanın tek tutuklusu Müslüm Elma’nın selam ve sevgilerini ileterek konuşmasına başladı. Münih TKP-ML davasının 4 yıl 3 aydır devam ettiğini, Müslüm Elma’nın da 5 yıl 4 aydır tutuklu olarak yargılandığını söyleyerek, Münih Politik Tutsaklar Davasında, şimdiye kadar Almanya’da en uzun süreli tutukluluk halinin, anti-demokratik biçimde Müslüm Elmaya uygulandığını belirtti.

Hukuki değil politik dava

Aktürk, 28 Temmuz günü görülecek 234. duruşmada ana kararın okunacağını ifade ederek, çıkacak olan kararın şimdiden belli olduğunu, bunu belirleyen etkenlerin başında, Almanya-Türkiye ekonomik, politik ilişkileri ile Alman devletinin anti-komünist refleksinin rol oynayacağını belirtti. Son duruşmada savunmaların yapıldığını hatırlatan Aktürk, ”Gerçek olan şu ki, yargılama süreci ceza hukukuna göre değil, politik bir yargılama süreci içerisinde geçmekte. Bundan dolayı da tüm dava sanıklarının cevapları da politik oldu. Bundan sonrada cevaplarımız politik olacaktır" diye konuştu.

Ver-di sendikası temsilcisi ise, bu dava için yürüttükleri kampanyaları anlattı. Ayrıca Banu Büyükavcı’nın sendika üyesi olduğu bundan dolayı da dönemin Adalet Bakanı Heiko Maas’a mektup gönderildiğini ve cevap alınamadığını belirtti.

MLPD temsilcisi de yapılan çalışmaları anlatırken bu davanın politik bir dava olduğunu, Almanya ve Türkiye devletinin arasındaki ilişkilerin belirleyici olduğunu anlattı. Ayrıca birlikte çalışma ve 28 Temmuz Salı günü yapılacak olan miting ve yürüyüşe çağrı yaparak konuşmasını bitirdi.

 

Elma tahliye edilmeli

Müslüm Elma, Almanya ve Türkiye’nin işbirliği ile 15 Nisan 2015 tarihinde Almanya, Yunanistan, İsviçre, Fransa’da eşzamanlı yapılan bir operasyonda 9 arkadaşı ile gözaltına alınarak Almanya’ya teslim edildi. Ancak duruşma 17 Haziran 2016 tarihinde Münih Eyalet Mahkemesi’nde başladı. Alman ceza yasasının 129 a/b maddesine dayanılarak yapılan duruşmalar sonunda, Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist üyesi ve yöneticisi olmakla suçlanan tutuklular peyde pey serbest bırakılırken, Müslüm Elma hala cezaevinde tutularak, yargılanmasına devam edildi. Haziran ayında görülen davada savcı mütala vererek; Mehmet Yeşilçalı’ya 3 yıl 6 ay, Musa Demir, Haydar Bern, Sami Solmaz, Banu Büyükavcı ve Sinan Aydın’a 4’er yıl, Erhan Aktürk ve Seyit Ali Uğur’a 4 yıl 9 ay, Deniz Pektaş’a 5 yıl ve Müslüm Elma’ya 6 yıl 9 ay ceza istedi. Savcılık ayrıca Müslüm Elma’nın tutuklu olarak yattığı süreyi göz önüne alarak tahliye talebinde de bulundu.

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.